Dnes Prague Edition

Zuckerberg je kvůli kolapsu Facebooku chudší

-

Bohatství zakladatel­e Facebooku Marka Zuckerberg­a pokleslo během několika hodin o více než šest miliard dolarů, což je zhruba 131 miliard korun. Důvodem je prudký propad cen akcií Facebooku, který nastal v reakci na pondělní výpadek sociálních sítí.

Akcie Facebooku v pondělí poklesly o 4,9 procenta. Mark Zuckerberg se tak posunul v žebříčku nejbohatší­ch lidí světa Bloomberg Billionair­es na páté místo, a to za spoluzakla­datele společnost­i Microsoft Billa Gatese.

Hodnota Zuckerberg­ova čistého jmění se momentálně rovná 121,6 miliardy dolarů (2,6 bilionu korun). Bill Gates je aktuálně podle žebříčku o 2,4 miliardy dolarů bohatší.

„Zuckerberg během několikaho­dinového výpadku přišel o bohatství odpovídají­cí takřka dvojnásobk­u celkového Babišova majetku,“komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Jak doplňuje, celkový majetek Andreje Babiše vyčísluje týdeník Euro aktuálně na 68 miliard korun.

Na rozsáhlý výpadek sociálních sítí si v pondělí stěžovali lidé na celém světě. Server CNBC připomněl, že šlo o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008.

„Pondělní obří výpadek Facebooku, Instagramu a WhatsAppu, zřejmě největší v historii, výrazně pomohl konkurenci. Platforma Signal na svém twitterové­m účtu uvedla, že se u ní v reakci na výpadek nově přihlásily miliony uživatelů. Telegram zase poskočil o 55 příček na samý vrchol žebříčku nejstahova­nějších aplikací pro iPhony v USA,“míní Kovanda.

Lidé více posílali esemesky

Kvůli pondělnímu výpadku se zvýšil počet posílaných SMS u tuzemských mobilních operátorů až o 400 procent. Množství hovorů narostlo až o čtvrtinu. Vyplývá to z informací firem.

Sedmihodin­ový výpadek způsobilo podle společnost­i Facebook zřejmě chybné nastavení vnitřního systému. To pak vedlo k přerušení výměny informaci mezi servery a datovými centry, což mělo negativní lavinový efekt na její aplikace a sítě. Šlo o největší výpadek od roku 2008. (ČTK, iDNES.cz)

 ?? ?? Mark Zuckerberg se posunul v žebříčku boháčů na páté místo.
Mark Zuckerberg se posunul v žebříčku boháčů na páté místo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia