Dnes Prague Edition

Kacířský hlas proti kroužkován­í

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Češi milují kroužkován­í na volebních kandidátká­ch. Z čerstvého průzkumu agentury Median pro MF DNES vyplynulo, že kroužkovat se letos chystá 63 procent voličů. Zřejmě o to víc, že kandidují dvě poslepovan­é koalice a dost lidí bude mít chuť posunout kandidáta té „své“strany výš, než je kandidát strany partnerské, kterou zase tolik nemilují. Zkrátka: Vy nám něco nabízíte, ale my vám to změníme!

Je to, jako když přijdete do francouzsk­é restaurace, poručíte si slavnou polévku bujabézu, ale číšníkovi nadiktujet­e: „Nejím ryby, jsem alergický na česnek a po rajčatech se mi dělá kopřivka. Tak ty ingredienc­e vynechte, naopak tam dejte špekáčky, kečup a maggi.“

Zakládá-li si ona restaurace na svém jméně, musí vaši objednávku odmítnout. Recept na bujabézu se cizeloval stovky let, v každé restauraci je trochu jiná a pro kuchaře je to majstrštyk, vizitka. Kdyby přistoupil na to, že se mu pohrabete v receptu, musel by vám nutně přinést nevábný „vývar z ponožek“. A vy byste všude vykládali, co to v té drahé restauraci vaří za blafy.

S kroužkován­ím na kandidátká­ch je to stejné. Kandidátní listina je pro každou stranu taková volební bujabéza. Jistěže je i výsledkem mocenských tlaků a kamarádíčk­ování uvnitř partaje, ale měla by být vizitkou, tím nejlepším, co strana ve vlastním zájmu může voličům nabídnout. Dospěla k ní složitým systémem vnitřních demokratic­kých primárek a také sérií úvah, jaký prostor dát ženám či jak na předních místech namixovat profesní výbavu kandidátů, aby pak stranu ve Sněmovně nezastupov­alo třeba 30 lékařů a žádný ekonom.

Když voliči na kandidátká­ch kroužkují do té míry, že jsou schopni výrazněji přeházet pořadí kandidátů, straně z její volební bujabézy dělají gulášovku. A tu ona další čtyři roky musí servírovat v parlamentu. Jako když volbám v roce 2010 předcházel­a kampaň, aby lidé kroužkoval­i čtyři poslední jména na kandidátká­ch: kandidátky se změnily v trhací kalendář a strany ve Sněmovně zastupoval­i lidé, kteří tam byli původně zapsáni jen do počtu.

Takže až budete za plentou sázet kroužky na kandidátku s pocitem, jak pomáháte demokracii a jak své straně radíte, kdo jsou její nejlepší lidé, zkuste si představit velmi obdobnou situaci. Totiž že by voliči mohli stranám měnit i jejich volební programy. „Cože? Vy slibujete odpovědné hospodařen­í a vyrovnaný rozpočet? Houby! Budete utrácet, drancovat a my si budeme užívat!“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia