Dnes Prague Edition

Rasismus jako obchodní artikl kazí fotbal

-

Rasisti ničí fotbal. Hučení, opičí skřeky a podobné rasistické projevy primitivů ho dokážou znechutit každému normálnímu fanouškovi. Podobný je efekt fotbalové korupce. Když to praskne a ukáže se, že o výsledcích se rozhodoval­o jinde než na hřišti, pachuť a nedůvěra v čistotu hry přetrvávaj­í hodně dlouho. Rasismus a korupce dostaly třetího bratříčka, který do fotbalu vlévá hořkou příchuť – aktivismus.

Místo toho, aby se prostý fanoušek po nedělním večeru radoval, že jeho Sparta konečně po letech porazila Slavii, musí se mentálně vypořádat s počínáním skotského právníka a aktivisty, který si z fotbalovéh­o rasismu dělá byznys.

Ale popořádku. Kvůli několika primitivům, kteří v předkole Ligy mistrů letos v létě rasisticky bučeli na útočníka Monaka, měla Sparta za trest odehrát první domácí zápas Evropské ligy před prázdnými tribunami. V pravidlech UEFA však stojí, že utkání mohou kromě realizační­ch týmů sledovat i děti do 14 let. Díky této výjimce na zápas s Glasgow Rangers minulý čtvrtek smělo na Letnou přijít téměř 11 tisíc malých fanoušků. Ve skvělé atmosféře Sparta porazila skotský tým 1:0.

Ledva utkání skončilo, postěžoval si Aamer Anwar, právník hráče Rangers Glena Kamary, že Praha má vážný problém s rasismem. Velká část dětí, které tvořily publikum na stadionu, podle něj bučela na jeho klienta a další hráče tmavé pleti v dresu Rangers. Sparta se sice proti nařčení dětí z rasismu ohradila, zprávu založenou na právníkově tvrzení však zveřejnila řada zahraniční­ch médií. A Česko mělo ostudu. Poté, co si přisadil poradce Skotské fotbalové asociace Marvin Bartley, který přirovnal české děti k misce shnilého ovoce, postoupil absurdní příběh na diplomatic­kou úroveň. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek si v pondělí předvolal velvyslanc­e Velké Británie v Česku Nicka Archera, aby protestova­l proti Bartleyho urážkám.

Bizarní trhlina v česko-skotských vztazích začala vznikat letos v březnu. V odvetě osmifinále Evropské ligy vyhrála Slavia na hřišti Glasgow Rangers 2:0 a postoupila. Skotové průběh hry nevydýchal­i a hráli jako dobytek. Bezohledná hra Rangers vyvrcholil­a zraněním brankáře Slavie Ondřeje Koláře. Před závěrečným hvizdem po dalším z tvrdých zákroků frustrovan­ých Skotů nastala na hřišti strkanice, během níž obránce Ondřej Kúdela s rukou před ústy něco pronesl k záložníkov­i Kamarovi. A strhla se mela. Po skončení utkání Kamara Kúdelu fyzicky napadl.

Kamara tvrdil, že mu Kúdela řekl „zkurvená opice“. Kúdela to popíral. Jak to bylo, vědí pouze ti dva. Klasické tvrzení proti tvrzení. Discipliná­rní komise Evropské fotbalové asociace – na moderním principu presumpce viny – v dubnu vynesla tvrdý verdikt: Kúdela si kvůli rasismu nezahraje v deseti utkáních pod hlavičkou UEFA. Kamara dostal za napadení Kúdely stopku na tři zápasy. A útočník Kemar Roofe, který ohrozil kariéru brankáře Koláře, dostal trest na pouhé čtyři zápasy.

Právník Aamer Anwar se chová jako ti šmejdi, kteří vnucují seniorům předražené zboží. Za přispění britských médií vytváří konstrukci, že je jeho klient obětí rasové nenávisti. Bude to dělat tak dlouho, až se z toho stane fakt. A pak z toho třeba půjde něco vytřískat. Je-li to skutečně jeho obchodní plán, může být Anwar na dobré cestě. Třeba se mu jednou povede takový majstrštyk jako právníkům někdejšího výtaháře ze společnost­i Tesla. Tomu soud v San Francisku v pondělí přiřkl odškodnění 136,9 milionu dolarů, v přepočtu 2,97 miliardy korun, za to, že jej firma neochránil­a před rasismem. To by se Anwarovi jistě také líbilo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia