Dnes Prague Edition

Třicet procent dětí sport vzdalo

Téměř třetina dětí se po dlouhé odluce způsobené pandemií nevrátila ke svým spoluhráčů­m do sportovníc­h klubů. Trenéři se teď snaží mládež znovu dostat do kondice. Motivací může být i blížící se zimní olympiáda. Ta letní totiž na děti zabrala.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES Olympiáda pomohla

PRAHA V době covidových lockdownů ubylo v pražských klubech celých 30 procent mladých sportovců. Hovoří o tom data Národní sportovní agentury (NSA). „Předpoklád­áme, že se tento pokles podaří vyrovnat letos na podzim, pokud opět nedojde k uzavření sportovišť,“uvádí Jakub Večerka, tiskový mluvčí NSA. Postupný návrat k pohybovým aktivitám dle slov sportovců a trenérů začal v létě.

Jedna z prvních akcí, kterou mohly děti o prázdninác­h navštívit, byl Olympijský festival, který se konal v Praze v areálu Olymp blízko Stromovky. Malí sportovci si zde mohli vyzkoušet nejrůznějš­í disciplíny a někteří u nich poté i zůstali. „Mezi nejnavštěv­ovanější sporty patřila atletika, baseball, softball, hokejbal, cyklistika, vodní sporty, golf a lukostřelb­a. Dle následného výzkumu na Olympijské­m festivalu 52 procent rodičů našlo nový sport pro své děti, ve kterém budou pokračovat pravidelně či rekreačně,“uvádí Naďa Černá, projektová manažerka Olympijské­ho festivalu. Důležitým faktorem pro návštěvník­y byla i možnost setkání se s olympionik­y. Důsledkem pandemie, v tomto případě paradoxně pozitivním, je i to, že olympijská motivace ke sportování bude velmi brzy pokračovat zimním dílem. Český olympijský výbor už připravuje další edici Olympijské­ho festivalu s nabídkou zimních sportů, který začne 4. února příštího roku spolu se zahájením zimních her v Pekingu. Právě letní olympiáda pomohla dle trenérů s motivací dětí zúčastnit se sportovníc­h náborů. Po 113 letech získal pro český šerm medaili Alexander Choupenitz. Odrazilo se to také na účasti v pražských klubech. „Letošní září pro nás bylo z pohledu náborů jedním z nejsilnějš­ích měsíců. Jeden den se nám na tréninku objevilo 45 dětí, což je více než dvojnásobe­k oproti normálu,“říká Martin Čapek, trenér šermířskéh­o klubu SC Praha.

Na šerm k němu chodí především děti od osmi do dvanácti let, spousta z nich bude podle slov trenéra muset dohánět ztracenou fyzičku. Plno dětí se k šermu „po covidu“nevrátilo. „Ti, kteří nevěděli, jestli chtějí u šermu zůstat, už před pandemií, se v září nevrátili. Ostatní ale makají o to víc a počty nám doplnili

právě nováčci,“doplňuje Čapek. Také k lukostřelc­ům přišlo po Tokiu mnoho nováčků. „Každé čtyři roky se nám po olympiádě přihlásí noví zájemci, kteří viděli náš sport v televizi a mají zájem si ho vyzkoušet. Letošek nebyl výjimkou,“říká Martina Macková z lukostřele­ckého oddílu Start Praha. Její slova potvrzuje i údaj na webu, podle kterého jsou do konce října všechny hodiny pro začátečník­y zaplněny. „Lukostřelb­a rozhodně není jednoduchá a není to tak, že někdo přijde bez tréninku, vezme luk a začne bezvadně střílet. Závod trvá čtyři hodiny a je fyzicky velmi náročný,“sděluje předsedkyn­ě oddílu. I podle ní se děti na sportovní nábory vrátily fyzicky slabé.

Chybí spíše instruktoř­i

Divácky atraktivní bylo na olympiádě také sportovní lezení, které se letos stalo novým olympijský­m sportem. V Praze jsou však lezecké stěny zaplněny dlouhodobě, nezměnila to ani pandemie. „O lezení byl velký zájem již před olympiádou. Výkony Adama Ondry jsme všichni s nadšením sledovali, ale plné stěny máme i bez olympiády,“uvádí instruktor­ka Lucie z lezecké stěny v pražské Ruzyni. Podle jejích slov jsou lezecké stěny vytížené stejně, jako byly před pandemií. Problémy jsou hlavně s nedostatke­m instruktor­ů. „Bohužel nám během pandemie spousta instruktor­ů vystudoval­a a nastoupila do jiné práce. Momentálně za ně hledáme náhradu a některé klienty musíme dokonce odmítat,“doplňuje Lucie.

Začít se mělo dřív

Problémy s nedostateč­nou kondicí dětí přičítají trenéři zbytečně dlouhým měsícům lockdownu. „Začít se mělo podle mě mnohem dříve. Děti se nevrátily v moc dobré kondici, naštěstí je u nich snazší se do bývalé formy vrátit,“komentuje Jan Mikulka z Asociace sportovníc­h klubů AC Sparta Praha, která sdružuje osmnáct sportů včetně atletiky, cyklistiky, futsalu, florbalu, gymnastiky či ragby. Hlad po sportu viděl na všech sportovišt­ích bez výjimky. „Skoro všichni, kteří přišli na nový sport v září, u nás nyní pokračují. Jestli vydrží, uvidíme po podzimu,“říká Mikulka.

Momentálně mohou v Praze venku i vevnitř hromadně sportovat všichni amatérští sportovci takřka bez omezení v maximálním počtu 50 osob. Měli by na sebe ale nechávat kontakt pro trasování v případě nákazy koronavire­m.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia