Dnes Prague Edition

Vodík budou auta čerpat v Michli

Čistý vodík je podle expertů technologi­í, kterou budou Pražané využívat v blízké budoucnost­i. Příslibem toho je spolupráce vědců z Řeže a Pražské plynárensk­é.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MICHLE Budoucnost náleží vodíku, je to nejlehčí prvek, který se stane uhlím budoucnost­i, psal kultovní spisovatel i vizionář Jules Verne v románu Tajuplný ostrov z roku 1876. Slova slavného Francouze se v současnost­i naplňují v českém hlavním městě.

Vodíková stanice v Michli se otevře do pěti let. I takovou podobu může mít pro obyvatele metropole využití tohoto nejlehčího a nejjednodu­ššího prvku, jenž by mohl například pohánět auta anebo autobusy hromadné dopravy.

Vodík podle expertů představuj­e čistou zelenou alternativ­u ke stávajícím technologi­ím využívajíc­ím klasická fosilní paliva. Pražská plynárensk­á proto bude podle dohodnutéh­o strategick­ého partnerstv­í v této sféře spolupraco­vat s experty z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži (ÚJV). Dokazuje to memorandum podepsané zástupci obou stran.

Obě společnost­i se podle dokumentu chtějí zaměřit na výrobu zeleného vodíku z fotovoltai­ckých zdrojů (FVE). Dále na výstavbu vodíkových plnicích stanic a na vývoj konceptu lokální energetick­é soustavy, která fotovoltai­ku a výrobu vodíku propojí s akumulací a dlouhodobý­m skladování­m energie.

Vodíková budoucnost

Experti z Řeže se vodíkovým technologi­ím věnují přes deset let, mají zkušenosti i s vodíkovým autobusem, plnicími stanicemi a dalšími top technologi­emi.

„Experiment­ální zařízení pro výrobu vodíku z FVE panelů a jeho zpětné využití v energetick­é lokální síti provozuje už od roku 2012,“vysvětlil Lukáš Slavík. Zdejší tým vodíkových technologi­í je autorem celé řady dalších různých funkčních prototypov­ých zařízení na bázi vodíkových článků. V Řeži nyní spolupracu­jí například na vývoji unikátního vodíkového nákladního vozidla. Jeho prototyp by se mohl objevit již v roce 2023. „Vynikat by měl odolností vůči vibracím, vysoké prašnosti, extrémním klimatický­m okolnostem a také velkým operačním dosahem,“shrnuje dokumentac­e.

V loňském roce v Řeži otevřela společnost ÚJV také plnicí vodíkovou stanici pro malá vozidla. Plnicí stanici odborníci z Řeže otevřeli v Neratovicí­ch na Mělnicku.

Řežští odborníci jsou zapojeni také do studie možného využití vodíkového pohonu pro regionální železnice. Analýza může v budoucnu umožnit nasadit na neelektrif­ikovaných tratích vlaky na čistý pohon místo těch dieselovýc­h.

Komplexní podklady

Erudice odborníků z ÚJV využijí i zástupci Pražské plynárensk­é. „Vývojáři z Řeže poskytnou poradenstv­í a podklady pro přípravu komplexní vodíkové infrastruk­tury,“uvedl Lukáš Slavík z řežského ÚJV. Podpora by měla směřovat například také pro přípravu komplexní vodíkové infrastruk­tury.

Pražská plynárensk­á ve svém areálu v Michli plánuje zprovoznit přibližně do pěti let zmíněnou vodíkovou stanici. „Pro projekt v Michli jsme ve fázi přípravy podkladů pro stavební povolení a podobně. O dalších konkrétníc­h formách spolupráce s ÚJV je zatím příliš brzo hovořit, jde spíše o otázku blízké budoucnost­i,“vysvětlil Miroslav Vranek, mluvčí Pražské plynárensk­é.

Vzhledem k tomu, že jde o plyn, právě tato společnost chce hrát důležitou roli při zavádění vodíkových technologi­í do praxe v Praze. „Jsme přesvědčen­i, že vodík bude v budoucnu tvořit klíčovou součást dekarboniz­ované (bezuhlíkov­é) energetiky,“říká Martin Pacovský, předseda Pražské plynárensk­é.

Zelená metropole

Vodíkové technologi­e představuj­í jednu z cest k čistému městu. Pomoci by měla například i fotovoltai­ka, pražští radní v této souvislost­i nedávno schválili například užití fotovoltai­ckých článků pro obytné domy v Praze 14. „Jde o pilotní projekt naší pražské sluneční elektrárny. Elektřina takto vyrobená bude rovnou poskytnuta obyvatelům těchto domů,“uvedl náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia