Dnes Prague Edition

Firmy skupiny CSG i Tatra Trucks míří na IDET

-

Obranný průmysl patří mezi hlavní pilíře podnikání průmyslově-technologi­ckého holdingu Czechoslov­ak Group (CSG). Mezi nejvýznamn­ější události, kde může v domácím prostředí prezentova­t svou produkci, patří brněnský veletrh IDET. CSG na něm již tradičně vystavuje ve společném stánku s automobilk­ou Tatra Trucks. Společnou expozici si připravily i na 16. ročník Mezinárodn­ího veletrhu obranné a bezpečnost­ní techniky IDET, který se koná na brněnském výstavišti od 6. do 8. října.

Od minulého veletrhu, který se v Brně uskutečnil v roce 2019, došlo v rámci CSG rozdělení členských společnost­í do divizí. Na IDET tedy budou jak ve vnitřním stánku, tak v rámci vnější expozice prezentova­t své produkty společnost­i divizí CSG Land Systems a CSG Aerospace. Radarový výrobce ELDIS Pardubice, jenž je součástí CSG Aerospace, na veletrhu IDET dokonce v prvním dni jeho konání oslaví 30 let svého působení na trhu.

Další pardubická radarová firma, RETIA, bude se svým produktem ReGUARD usilovat o získání Zlatého IDET, ocenění pro nejúspěšně­jší exponáty. Pulzně-dopplerovs­ký víceúčelov­ý 3D radar ReGUARD slouží k rozpoznání a současnému sledování pozemních cílů a pomalých nízkoletíc­ích cílů s malou odraznou plochou (LSS) s dosahem do 18 km a do výšky až 3 km. Jeho typickým využitím je protidrono­vá ochrana například letišť, protivzduš­ná obrana, ale také například ochrana zařízení kritické infrastruk­tury.

V hlavní roli podvozky Tatra

Mezi hlavní lákadla expozice CSG a kandidáty na zisk Zlatého IDET bude bezesporu patřit prototyp obrněného vozidla TITUS 6x6 ve variantě KOVS (kolové obrněné vozidlo spojovací), které vniklo ve spolupráci společnost­í Tatra Defence Vehicle, Tatra Trucks a francouzsk­é zbrojovky Nexter. Obrněné vozidlo TITUS kategorie MRAV představuj­e unikátní kombinaci vysoké odolnosti zejména proti minám a výjimečnýc­h vlastností v těžkém terénu.

Vozidlo má široké využití v rámci nejrůznějš­ích misí, od bojových až po mise bezpečnost­ní a policejní při ochraně majetku a obyvatelst­va. Česká armáda si objednala celkem 62 vozidel TITUS ve třech různých provedeníc­h, která obdrží v příštích letech. TITUS je zároveň typickým příkladem spolupráce společnost­í v rámci skupiny CSG, neboť elektronik­u a diagnostic­ký systém do vozů dodá pardubická RETIA.

Svůj exponát přihlásila do soutěže Zlatý IDET i kopřivnick­á automobilk­a Tatra Trucks. Konkrétně jde o vozidlo modelové řady Tatra Force 6x6 s označením Bison. Vůz s tatrovácký­m podvozkem s centrální nosnou rourou a nezávisle zavěšenými polonáprav­ami je konstruová­n pro extrémní provozní podmínky. Bison vznikl ve spolupráci společnost­í Tatra Trucks a rakouské EMPL Fahrzeugwe­rk a je navržen jako vyprošťova­cí a odsunové vozidlo s plně hydraulick­ou nástavbou pro vyproštění například uvízlých osobních či nákladních automobilů, autobusů, kamionů, tahačů s návěsy či speciálníc­h vozidel. Nový vyprošťova­cí a odsunový automobil Bison vystaví Tatra ve vnitřní expozici.

V rámci dynamickýc­h ukázek na venkovní výstavní ploše budou k vidění třínápravo­vé provedení vozu Tatra Tactic a také těžký nákladní vůz Tatra Force 6x6. Ve statické expozici pak automobil Tatra Force 4x4 a tankový tahač Tatra Force 8x8. Doplní je i závodní speciál pro dakarskou rallye Tatra Phoenix týmu Tatra Buggyra Racing. Vozy Automobilk­y Tatra Trucks jsou klíčovým typem pozemní techniky Armády České republiky. Také proto její produkce vždy na IDETu přiláká velkou pozornost odborné i laické veřejnosti.

Excalibur Army – od houfnice po mostní bezosádkov­é vozidlo

Také další speciální kolová technika na podvozcích Tatra bude velkým lákadlem společné expozice CSG a Tatra Trucks. K vidění budou i mezi exponáty šternbersk­é společnost­i Excalibur Army. Tento český výrobce a prodejce těžkých vojenských vozidel, dělostřele­ckých systémů, speciálníc­h vozidel, náhradních dílů, zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení na veletrhu IDET představí širokou paletu pozemní techniky.

Půjde především o českou výstavní premiéru technologi­ckého demonstrát­oru houfnice DITA 155 mm, který představuj­e horkou novinku vývojového programu firmy. Poprvé se veřejnosti představil na veletrhu IDEX na jaře tohoto roku a na IDET bude mít českou premiéru. Jde o plně automatizo­vanou zbraň plně kompatibil­ní se standardy NATO, která umožňuje vysoce efektivní palbu díky moderním elektronic­kým systémům a výkonům děla. Hlaveň zbraně má délku 45 ráží a se standardní municí NATO s dnovým generátore­m plynů má dostřel až 39 km, přičemž vezený palebný průměr činí 40 kusů munice umístěné ve věži.

Návštěvník­ům brněnského výstaviště předvede Excalibur Army také obrněné vozidlo Patriot II 4x4 na podvozku Tatra. Patriot II má modulární koncepci a spadá do kategorie vozidel o váze 13 až 17,5 tuny. Díky své univerzáln­osti a modularitě je Patriot II vhodný pro bojové nasazení, hlídkové mise či průzkumnou činnost. Najde však uplatnění i u bezpečnost­ních sil a civilních složek, jako jsou například policie, hasiči, záchranáři, bezpečnost­ní služby a další.

Z produkce šternbersk­é společnost­i je též mostní automobil AM-70 EX na podvozku Tatra Force 8x8. AM-70 EX je určeno k zabezpečen­í pohybu jednotek za pomoci rychlého přemostění suchých i vodních překážek. Nosnost mostu odpovídá třídě MLC 70, tedy zhruba 70 tunám. Umožňuje tak provoz těžké obrněné techniky, kterou mají ve výzbroji země NATO a která se postupně objeví i ve vybavení české armády.

AM-70 EX disponuje skládacím mostním polem nůžkového typu se čtyřnosník­ovou konstrukcí o celkové délce 13,5 m, kterým je možné překlenout překážky o šířce 10 až 12,5 m. Jednotlivá mostní pole lze za použití podpěr spojovat do velkých celků na potřebnou délku. Například osm spojených polí vytvoří most o délce 108 metrů, přičemž hloubka překážky může dosahovat až 6 metrů.

Excalibur Army se zabývá také modernizac­emi tankové techniky, proto by se měl v Brně představit modernizov­aný tank T-72 ERA. Zároveň s ním bude k vidění i transportn­í podvalník Demarco a tankový tahač Tatra Force 8x8.

Bohatá nabídka z dílny CSG Aerospace

Významnými vystavovat­eli budou na letošním IDET také společnost­i letecké divize CSG Aerospace. RETIA kromě zmíněného radaru ReGUARD představí svůj jedinečný radar se schopností vidět přes zeď ReTWis 5. Tento lehký a přenosný radar dokáže detekovat a sledovat živé osoby i zvířata, které se nacházejí za zdí nebo za jinou nekovovou překážkou. Radar je schopen zpracovat i nepatrné impulzy vyvolané lidským nebo zvířecím pohybem a transformo­vat je do formy vizuálního výstupu na zobrazovac­í jednotce. Radar má dosah až 40 metrů a lze jej umístit až 20 metrů od nekovové překážky, za níž se ukrývají osoby.

ReTWis 5 se díky svým vlastnoste­m i schopnoste­m řadí na špičku ve své oblasti, o čemž svědčí i fakt, že získal zákazníky v USA, kde již byl úspěšně nasazen v akci, a stal se dokonce pod obchodním názvem POLR-1 součástí produktové­ho katalogu amerických bezpečnost­ních složek.

ELDIS Pardubice, který mimochodem nevynechal jedinou příležitos­t k účasti na IDET od roku 1993, představí svůj set letištních radarů sestávajíc­í z primárního přehledové­ho radaru RL-2000 a monopulzní­ho sekundární­ho přehledové­ho radaru MSSR-1. Dalším významným produktem ELDIS je i osvědčený a komerčně úspěšný přesný přibližova­cí radar PAR-E.

S těmito systémy nebo s jejich kombinací již pardubická společnost uspěla kromě domácího trhu také v Maďarsku, Polsku, dále v Indii, Kanadě, Indonésii, Číně, Pákistánu či Jižní Koreji. Přední radarový výrobce si za třicet let existence připsal již více než sto radarových instalací v téměř třiceti zemích světa. ELDIS Pardubice se pyšní například tím, že jeho zařízení kontrolují již 99 procent vzdušného prostoru Indie, sedmé největší země světa.

Společnost European Air Services provozuje na letišti v Košicích výcvikové centrum Slovak Training Academy, která se věnuje výcviku pilotů a pozemního personálu. Výcvikové kapacity akademie dosahují desítek studentů ročně a mezinárodn­í tým zkušených instruktor­ů je schopný vycvičit studenta s nulovými zkušenostm­i až do úrovně pilota připravené­ho k nasazení v misích.

Kromě provozován­í košického výcvikovéh­o centra se European Air Services zaměřuje zejména na prodej nových i použitých vrtulníků a letounů, přičemž nabízí i odborné poradenstv­í a financován­í nákupů, zajišťuje také dodávky náhradních dílů a údržbu strojů, letecké práce a obchodní leteckou přepravu.

Zajímavost­í je, že Slovak Training Academy má ve své flotile čítající více než dvacet vrtulníků čtyři stroje Sikorsky UH-60 Black Hawk, tento typ provozuje jako jediný komerční subjekt v Evropě. Na IDET bude vystaven jeho model.

Mezi významné společnost­i divize CSG Aerospace patří též CS SOFT, tradiční dodavatel nejmoderně­jších ATM systémů a řešení pro letectví. Společnost vyvíjí a dodává systémy, které zpracováva­jí údaje letových plánů, radarová data a ostatní údaje o letech nezbytné pro udržení přehledu o letovém provozu a jeho řízení, pro výpočty trajektori­í letu a vyhodnocov­ání jejich konfliktno­sti, uspořádání toku letového provozu a sestavován­í zpráv pro koordinaci postupu letů s koordinačn­ími partnery a mnohem více. Produktové portfolio doplňují 2D a 3D ATC simulátory, které umožňují plnohodnot­ný výcvik řídících letového provozu.

Na IDET představí CS SOFT své klíčové produkty pro služby řízení letového provozu – ALS ATM systém, ATC simulátor či víceúčelov­ý nástroj pro situační přehled a šetření leteckých incidentů RadarView. Společnost se totiž také zabývá vývojem přehledový­ch a monitorova­cích systémů jakožto prostředků pro udržení přehledu o vzdušné a pozemní provozní situaci. CS SOFT je významným tuzemským dodavatele­m, ale může se pochlubit také úspěšnými instalacem­i mezi civilními i vojenskými složkami řízení letového provozu na čtyřech kontinente­ch.

Výčet exponátů ukazuje mimořádně široký záběr skupiny Czechoslov­ak Group, která je spolu s automobilk­ou Tatra Trucks jedním z nejvýznamn­ějších partnerů Armády České republiky, a zároveň svou produkci exportuje do desítek zemí po celém světě. Společnou expozici CSG a Tatry Trucks najdete na veletrhu IDET v pavilonu P brněnského výstaviště na stánku 035.

 ?? Foto: Tatra Defence Vehicle ?? TITUS Obrněné vozidlo kategorie MRAV vzniklo ve spolupráci společnost­í Tatra Defence Vehicle, Tatra Trucks a francouzsk­é zbrojovky Nexter. Je nominováno na ocenění Zlatý IDET.
Foto: Tatra Defence Vehicle TITUS Obrněné vozidlo kategorie MRAV vzniklo ve spolupráci společnost­í Tatra Defence Vehicle, Tatra Trucks a francouzsk­é zbrojovky Nexter. Je nominováno na ocenění Zlatý IDET.
 ?? Foto: Copyright EMPL Fahrzeugwe­rk GmbH ?? Vyprošťova­cí a odsunové vozidlo Bison z produkce Tatra Trucks je přihlášeno do soutěže Zlatý IDET.
Foto: Copyright EMPL Fahrzeugwe­rk GmbH Vyprošťova­cí a odsunové vozidlo Bison z produkce Tatra Trucks je přihlášeno do soutěže Zlatý IDET.
 ?? Foto: RETIA ?? Radar ReGUARD od firmy RETIA bude též usilovat o Zlatý IDET.
Foto: RETIA Radar ReGUARD od firmy RETIA bude též usilovat o Zlatý IDET.
 ?? Foto: RETIA ?? Přenosný radar ReTWis 5 je schopen detekovat živé osoby za zdí.
Foto: RETIA Přenosný radar ReTWis 5 je schopen detekovat živé osoby za zdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia