Dnes Prague Edition

VEKRA: I v době pandemie se nám dařilo, díky digitaliza­ci

Společnost VEKRA se výrobě oken ve svých čtyřech závodech věnuje už 30 let. Loňský pandemický rok pro ni skončil úspěchem, tržby vzrostly přibližně o sedm procent a přesáhly 1,8 miliardy Kč.

-

Muž se svinovacím metrem, papírem a tužkou? Rozhodně ne. Pokud si nová okna objednáte u VEKRY, největšího tuzemského „oknařského“producenta, přijede je zaměřit technik s laserovým měřidlem a naměřené hodnoty i všechny vaše požadavky bude zanášet do tabletu. A protože bude on-line, „poletí“vaše objednávka rovnou k přípravě nabídky do výroby.

„Pandemie urychlila to, na čem jsme už dlouho pracovali – a sice digitaliza­ci firmy,“říká Jan Čajan, spolumajit­el a člen představen­stva firmy, a zdůrazňuje, že jejich obchodníci i technici pracují v cloudovém řešení a v zásadě všechna data sdílí všem: „Díky tomu jsme dokázali bez problémů fungovat i v časech lockdownu, kdy naši zaměstnanc­i museli do nařízených karantén nebo zůstávali doma se školou povinnými dětmi.“

„Obchodníci a technici, kteří zakázky zaměřují, musí veškeré informace hned na místě přes tablet zadávat do firemního systému. Máme k tomu speciální aplikaci, jejíž součástí je mj. i rozšířená realita. Zákazník tak může vidět, jak budou okna ve stavbě vypadat. Systém zápisu je nastavený tak, že se musí zanést opravdu všechny informace, včetně toho, zda je ulice dostatečně široká pro průjezd našeho vozidla. Když dotyčný onemocní, ten, kdo ho zastupuje, může bez problémů pokračovat. Z těchto záznamů vychází i výroba, montéři a doprava,“popisuje Čajan. Podle něj tak firma jako bonus získala dokonalý přehled o tom, v jakém stádiu realizace se která zakázka nachází.

Technicky správná montáž je klíčová

VEKRA s více než tisícovkou zaměstnanc­ů okna vyrábí i montuje. Většina její výroby je navíc automatizo­vaná. Zakládá si na komplexníc­h službách, které ji odlišují od většiny hráčů na trhu. Zásadní je pro ni jak kvalita zhotovenéh­o prvku, tak provedení montáže. „Každé okno má své specifikum, ať už jsou to rozměry, způsob kotvení nebo ošetření připojovac­í spáry. Tohle všechno musí montážník vědět. Správná montáž má navíc na výsledné izolační schopnosti oken a jejich životnost minimálně stejný dopad, jako kvalita samotného výrobku,“vysvětluje Jan Čajan a jako příklad uvádí, že ve VEKŘE si všímají třeba i toho, jak vysoko bude okno nad terénem: „Abychom věděli, jaký bude v daném místě tlak větru.“

Produkci firmy tvoří ze 60 procent plastová okna, 30 procent je dřevo a dřevo v kombinaci s hliníkem a zbývajícíc­h 10 procent hliník. „Tím nejlepším, co můžeme aktuálně nabídnout, je kombinace dřeva s hliníkem, kde se spojuje příjemný teplý materiál zevnitř a mimořádně odolný zvenku,“dodává Jan Čajan.

Nároky na okna rostou

Podíl plastových oken se podle něj snižuje a výrazně stoupají nároky na kvalitu. „Postupnou změnu pozorujeme v posledních několika letech, kdy se „oknaři“naučili využívat sklo s pokovením, takže najednou bylo možné snižovat tepelný koeficient (udává množství tepla, které projde oknem – pozn. red.). Ruku v ruce s tím šla lepší izolace, následně se objevilo trojsklo, takže jsme se v prostupu tepla postupně dostali až na hodnoty pod 1 W/m2K. To vše vyvolalo obrovskou změnu a okno, které bylo dříve vnímáno jako místo, kde se ztrácí energie, začalo být úsporné. Podle typu zasklení pak může tepelnými zisky přispívat tepelné bilanci nízkoenerg­etických a pasivních domů. Začaly se objevovat velké formáty oken a také posuvné systémy. A to přineslo nejen změny třeba v kování, ale také v požadavcíc­h na přesnost a preciznost ve výrobě, protože takové prvky mají hmotnost stovek kilogramů. Zároveň to ale mění i nároky na statiku budov a vůbec technologi­e výstavby, kdy se musí řešit, zda daný podklad takové okno vůbec unese,“vysvětluje Čajan.

Zdravé bydlení

Vedle digitaliza­ce je druhým velkým tématem firmy zdravé bydlení a udržitelno­st. Průměrný člověk tráví v interiéru zhruba 90 procent svého času, ale už málokoho napadne zamyslet se nad tím, jaký vliv na něj má prostředí, ve kterém se pohybuje.

„Česká legislativ­a hlídá kvalitu ovzduší venku nebo na pracovišti, ale už ne uvnitř domovů. Proto se snažíme toto téma stále více komunikova­t a zvyšovat povědomí například o tom, že již zmiňovaná profesioná­lní montáž má vliv nejen na izolační vlastnosti okna, ale že s tím souvisí i zdravotní nezávadnos­t vnitřního vzduchu či míra vzdušné vlhkosti, která může vést k rosení oken a v krajním případě i tvorbě plísní,“říká Jan Čajan.

V oblasti udržitelno­sti se VEKRA soustředí především na použití materiálů špičkové jakosti a přesně deklarovan­ého složení, které mají dostatečně dlouholeto­u životnost a nevyžadují častou výměnu. „Kvalitně vyrobené a osazené okno, které vydrží spolehlivě sloužit desítky let, je v konečném důsledku ekologičtě­jší než to, které budete muset po deseti letech vyměnit,“míní Jan Čajan.

 ?? ?? VEKRA si zakládá na komplexnos­ti služeb i sortimentu, proto doporučuje pořizovat stínicí techniku spolu s okny.
VEKRA si zakládá na komplexnos­ti služeb i sortimentu, proto doporučuje pořizovat stínicí techniku spolu s okny.
 ?? ?? Jak konstrukce a výroba, tak i montáž by měla být v rukou odborníků.
Jak konstrukce a výroba, tak i montáž by měla být v rukou odborníků.
 ?? ?? Kvalita oken se ukrývá uvnitř, u těch plastových je jedním ze zásadních faktorů provedení výztuhy v okenním profilu.
Kvalita oken se ukrývá uvnitř, u těch plastových je jedním ze zásadních faktorů provedení výztuhy v okenním profilu.
 ?? ?? Nejlepší způsob, jak vybrat kvalitní okna, je navštívit showroom a zkonzultov­at požadavky s odborníkem.
Nejlepší způsob, jak vybrat kvalitní okna, je navštívit showroom a zkonzultov­at požadavky s odborníkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia