Dnes Prague Edition

Voliči stáli ve frontách

Letošní hlasování provází velký zájem voličů. V některých obcích pořádají i referenda.

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Volby se zatím odehrávají ve znamení vysoké účasti. Před volebními místnostmi často stáli zájemci o vhození hlasovacíc­h lístků do uren už před druhou hodinou.

Volebními místnostmi se staly třídy škol, obecních úřadů, ale volilo se i v kapli, kavárně, hřebčíně a pivovaru. Právě náchodský pivovar, tedy 10. volební okrsek, kde je registrová­no na 800 voličů, zaznamenal hned po druhé u uren doslova tlačenici. V pardubické volební místnosti v ZŠ Bratranců Veverkovýc­h se odehrálo i první faux–pas. Zapisovate­lka komise odmítala roušku. Policejní hlídka postoupila incident do správního řízení.

Jako první ze stranickýc­h lídrů volil Tomio Okamura (SPD) v půl třetí. V místnosti byl sám a bez roušky, což lze, je-li v prostoru s komisí pouze jedna osoba. Pak se musí vše dezinfikov­at. Z lídrů nemá odvoleno už jen Robert Šlachta, který bude hlasovat dnes doma v Pohořelicí­ch. Přestože ve většině pražských volebních místností se volilo

„hromadně“a v rouškách, tvořily se obří fronty. „Nemůžu mluvit globálně za celou Prahu 6, ale ve volební místnosti v Písecké bráně se fronty voličů tvoří,“uvedl Jiří Hannich, mluvčí Prahy 6.

Nával hlásila i místa mimo centrum Prahy. „To jsem nezažila! Už ve dvě tu byla fronta třiceti lidí. Volební účast za první hodinu je vyšší než při loňských volbách v pátek kolem šesté. Stojí se i fronty na plentu,“uvedla Dominika Lišková z volební místnosti v Praze 13.

Babiš volil v Lovosicích

Neobvyklý zájem zažil i Ústecký kraj, kde je letos výjimečná situace. O post premiéra se tu ucházejí dva lídři celostátní­ch kandidátek – za hnutí ANO premiér Andrej Babiš a Ivan Bartoš za Piráty.

Podle plánu se do volební místnosti v Lovosicích dostavil v půl čtvrté premiér Andrej Babiš. Lídr hnutí ANO přišel v doprovodu manželky Moniky a dcery Vivien. Novinářům posléze řekl, že si Lovosice a Ústecký kraj vybral jako volební proto, že k němu má citový vztah, silnější než ke Středočesk­ému, kde bydlí. „Odsud pochází moje žena, má tady rodinu… a sem jsem přišel 3. ledna 1991 a zachránil zdejší chemičku,“uvedl Babiš.

Tradičně hodně lidí volilo na Šumavě na voličské průkazy. Zlákala je mimo jiné i dobrá předpověď počasí. „Pokud bude zájem turistů dál velký, bude muset komise shánět náhradní hlasovací lístky, nedostala jich mnoho navíc,“sdělil zapisovate­l volební komise v Horské Kvildě Daniel Kaifer.

Spojili volby a referendum

Dvoje hlasování měli v jeden den v Jáchymově na Karlovarsk­u. Kromě voleb do parlamentu mohou lidé hlasovat v místním referendu.

Obyvatelé se vyjadřují k projektu výstavby stezky v korunách stromů na Klínovci. Podobně v Tovačově občané rozhodují navíc v referendu o rozšíření těžby štěrkopísk­u na pozemcích města. „Lidé se referenda účastní hojně, ze 150 voličů se jich v jednom okrsku už odpoledne zapojila asi stovka. Udělali jsme dobře, že jsme ho spojili s volbami,“řekl tovačovský starosta Marek

Svoboda (KDU-ČSL). V Pardubicíc­h zase běží současně s volbami referendum, jestli se má tamní Zelená brána omítnout, nebo nikoli.

Už ve dvě tu byla fronta 30 lidí. Účast za první hodinu je vyšší než loni v šest.

Volby v provizoriu

V obcích postiženýc­h tornádem na jihu Moravy museli lidé volit jinde, než byli zvyklí. „U nás se třicet let volilo v budově základní školy, jenže ta je poničená, tak jsme se stěhovali do školky. Jedna komise je v učebně mezi hračkami, druhá v jídelně,“uvedl starosta Moravské Nové Vsi na Marek Košut (TOP 09).

Dost voličů se našlo i v nemocnicíc­h. V Nemocnici u sv. Anny v Brně odevzdalo hlas téměř 70 pacientů. „Jsem po operaci, vyměňovali mi druhou kyčel. V nemocnici volím poprvé, ale volit jsem chtěl. Koho? Řeknu jen to, že jsem pravičák,“usmíval se Jiří Tušer z Lelekovic.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: ČTK ?? Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odevzdala svůj hlas v základní škole v Praze 9. Pekarová vede pražskou kandidátku SPOLU. Věří, že koalice SPOLU a PirStan budou společně sestavovat vládu.
Hraje o Sněmovnu Předseda ČSSD Jan Hamáček byl přesvědčen, že sociální demokracie se nakonec do Sněmovny dostane, i když moc šancí neměla. Vede středočesk­ou kandidátku sociální demokracie a volil na základní škole v Mladé Boleslavi.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: ČTK Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odevzdala svůj hlas v základní škole v Praze 9. Pekarová vede pražskou kandidátku SPOLU. Věří, že koalice SPOLU a PirStan budou společně sestavovat vládu. Hraje o Sněmovnu Předseda ČSSD Jan Hamáček byl přesvědčen, že sociální demokracie se nakonec do Sněmovny dostane, i když moc šancí neměla. Vede středočesk­ou kandidátku sociální demokracie a volil na základní škole v Mladé Boleslavi.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Čeká vysokou účast Lídr SPD Tomio Okamura volil v Praze–Břevnově, kde si postavil vilu. Myslí si, že účast bude o hodně vyšší než 60 procent.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Čeká vysokou účast Lídr SPD Tomio Okamura volil v Praze–Břevnově, kde si postavil vilu. Myslí si, že účast bude o hodně vyšší než 60 procent.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia