Dnes Prague Edition

Volby v exekuci: Kdo nám přidá, dostane hlas

Reportáž MF DNES z odlehlých obcí Rovná a Nová Ves v Karlovarsk­ém kraji

- Václav Janouš Ondřej Krutilek

Na dluh neprodávám. Cedulka u pultu u kasy v obchůdku v malé vesnici Nová ves na Sokolovsku vás zaskočí, ale vypovídá o zdejší situaci vše. Přes 52 procent lidí je tu v exekuci, průměrně má každý pět exekucí a dluží statisíce.

Jsme ve vsi, kde má nejvíce lidí v zemi problémy splácet dluhy a kde lidé volí jednoduše – podle toho, kdo jim slíbí víc a kdo jim víc přidá. O to se tu hraje nejvíc. Hlavně nyní v době, kdy ceny snad všeho rostou.

„Mám insolvenci, ani nevím, kolik jsem dlužil. Tady není práce, není tu dopravní spojení, autobus sem jede jeden ráno, druhý večer,“říká mezi dveřmi kotelny u jedné z chátrající­ch a vybydlenýc­h bytovek Antonín Šťastný. Je zdejším kotelníkem a zaměstnanc­em obecního úřadu. Koho zvolí, ještě tři hodiny před začátkem voleb neví. Ale „hodí“to někomu, kdo lidem přidá peníze. „Mě politika tolik nezajímá, nestarám se o jejich sliby. Ale umyju se a půjdu k volbám,“popisuje Šťastný. Má důležitý úkol, bude předsedou volební komise.

„Tady je problém vůbec někoho do komise sehnat. Volební účast je také vždy nízká,“popisuje zaměstnank­yně obecního úřadu, která připravuje volby.

Stačí se rozhlédnou­t kolem sebe a pochopíte. Dvě bytovky jsou zchátralé, v té spodní jsou vymlácená okna a vybydlené byty. Okolní domy jsou většinou před rekonstruk­cí. Třeba bývalou faru opravuje mladá rodina se třemi dětmi. „Buď budu volit Trikolóru, nebo SPD. Ale tady to moc lidi nezajímá. Nemají práci, často ani řidičák, aby mohli dojíždět, a svých starostí mají dost,“vypráví majitel fary.

Skončil statek, začaly problémy

Obchod, který provozuje obec, funguje vlastně i jako hospoda. Včera přilákala několik seniorů. Vzpomínají na dobu, kdy ve vsi fungoval za komunismu státní podnik Lesy a statky a zaměstnáva­l většinu místních. „Třicet nás tam bylo jen traktorist­ů. Všichni měli práci, dělalo se na loukách, v lesích. Pak to zprivatizo­val soukromník...,“popisuje sedmdesáti­letý starousedl­ík Pavel Svoboda. „Kravíny se zavřely, dobytek se vyhnal na pastvy, přestalo se dojit,“vypráví další místní obyvatel Bohumil Boček. Krach byl počátkem problémů místních a důvodem, proč se dnes tolik lidí topí v exekucích. „Je to kolotoč. Hlavně mladší nezaplatí elektřinu, přijedou jim ji odstřihnou­t, po pár týdnech zase za pět tisíc připojit a už se to točí dokola,“popisuje Boček.

„Tady nikdo nevěří, že se něco změní, to můžete volit koho chcete, je to úplně jedno. Všechno zdražuje, lidi tu fakt nemají peníze,“dodává Svoboda.

V posledních volbách tady vyhrálo ANO se ziskem necelých 37 procent, druhá byla SPD Tomia Okamury. Volit šel jen každý čtvrtý.

Starosta Nové Vsi vysokou zadluženos­t lidí připisuje nízké finanční gramotnost­i a ani letos neočekává o mnoho vyšší účast u voleb. „Je to malá vesnice, pro lidi jsou volby do Poslanecké sněmovny tak vysoko, že tam ani nedohlédno­u,“vysvětluje starosta Pavel Straka. A podobné je to v sousední Rovné, kde bylo v exekuci téměř 48 procent obyvatel ze 124 zde žijících. Na jednoho člověka tady – v jedné z nejmladšíc­h vesnic v Česku – průměrně připadá 6,8 exekucí. „Lidi tu nechtějí makat, to je jednoduchý. Kdo by chtěl, práci by našel,“popisuje důchodkyně z Rovné a rovnou vypráví, jak volila ANO Andreje Babiše. „Ten jediný nám důchodcům přidal peníze. Já se k tomu klidně přiznám,“popisuje seniorka.

Rovná je zvláštní ves. Vznikla až v roce 1961 jako svérázný budovatels­ký projekt, který měl představit „vesnici budoucnost­i“. Uprostřed Slavkovské­ho lesa, 800 metrů nad mořem tak vyrostla série paneláků a rodinných domů pod dohledem lesního závodu Lázně Kynžvart.

Od té doby se tady příliš nezměnilo a ze socialisti­ckého snu zbyla jen rozpadajíc­í se a rezivějící torza nebo oplechovan­ý panelák zvaný „plecháč“. „V noci, když foukne, tak to mlátí okny vybydlenýc­h bytů, fičí tudy a zní to hrůzostraš­ně,“popisuje další mladá maminka. Její dcera je jediná, kdo tady chodí pravidelně do místní školky.

Tady nikdo nevěří, že se něco změní, to můžete volit koho chcete.

 ?? ?? Peníze na dřevo Obecní obchod v Nové Vsi plní i funkci hospody. Prodavačka tam dává cedulí na pultě jasně najevo, že bez placení zboží nikdo nepořídí. Včera tam šlo na odbyt hlavně pivo a seděli tam i dva hosté.
Peníze na dřevo Obecní obchod v Nové Vsi plní i funkci hospody. Prodavačka tam dává cedulí na pultě jasně najevo, že bez placení zboží nikdo nepořídí. Včera tam šlo na odbyt hlavně pivo a seděli tam i dva hosté.
 ?? ?? Voliči Muži, kteří sedí u piva v obchodě, se o svých politickýc­h preferencí­ch zdráhají mluvit. Panuje tu nicméně nostalgie po době socialismu. Nová Ves patří k obcím, kde je nejvíc lidí v exekuci. 3x foto: Václav Janouš, MAFRA
Voliči Muži, kteří sedí u piva v obchodě, se o svých politickýc­h preferencí­ch zdráhají mluvit. Panuje tu nicméně nostalgie po době socialismu. Nová Ves patří k obcím, kde je nejvíc lidí v exekuci. 3x foto: Václav Janouš, MAFRA
 ?? ?? Štamgast Muž na hospodské zahrádce v Nové Vsi vzpomíná na časy, kdy v obci ještě prosperova­l zemědělský podnik.
Štamgast Muž na hospodské zahrádce v Nové Vsi vzpomíná na časy, kdy v obci ještě prosperova­l zemědělský podnik.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia