Dnes Prague Edition

Nečesaný chce 18 milionů

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Lukáš Nečesaný, před lety opakovaně odsuzovaný za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, požaduje po státu odškodné 18,8 milionů korun.

Včera to soudu oznámil advokát Nečesaného Michal Pokorný. Sám Nečesaný, který dnes vystupuje pod jménem Bartoš, k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 nedorazil. Údajně jej postihla indispozic­e v souvislost­i s medializac­í jednání.

Pokud by soud dal Nečesanému za pravdu, šlo by o nejvyšší odškodnění v historii země. Nečesaného právník soudu oznámil, že pokud by se s jeho klientem ministerst­vo spravedlno­sti (které stát zastupuje) dohodlo mimosoudně, byl by Nečesaný ochoten snížit svůj nárok na částku pod deset milionů korun.

Neobjasněn­ý případ

Nečesaný získal od státu už více než 1,2 milionu korun. Podle ministerst­va spravedlno­sti je tato částka dostatečná a Nečesanému už víc vyplatit nehodlá. Právník Pokorný řekl, že z Nečesaného strany je ochota jednat o mimosoudní­m vyrovnání a pak by se spokojil s polovinou žalované částky. K přepadení kadeřnictv­í došlo v Hořicích před osmi lety. Pachatel zaútočil na kadeřnici polenem a ukradl částku přes deset tisíc korun.

Nečesaný strávil dva roky za mřížemi, než do věci zasáhl Nejvyšší soud. Justice ho nakonec definitivn­ě zprostila viny kvůli nedostatku důkazů a případ zůstal neobjasněn­ý. Policie jej odložila koncem loňského roku.

Za každý den strávený ve vazbě dostal Nečesaný jako odškodnění tisícikoru­nu. O pět set korun víc mu stát vyplatil za každý den strávený ve vězení. Nečesaného kauzu provázelo několik kontroverz­ních momentů.

Do případu se vložila i ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. V případu chtěla podat stížnost pro porušení zákona. Byl to poslední opravný prostředek, který by teoreticky mohl zvrátit rozhodnutí soudu. Benešová jej však nakonec nepodala.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Chce odškodnění Lukáš Nečesaný nyní používá příjmení Bartoš. Žaluje stát o 18 milionů, ale je ochoten slevit.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Chce odškodnění Lukáš Nečesaný nyní používá příjmení Bartoš. Žaluje stát o 18 milionů, ale je ochoten slevit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia