Dnes Prague Edition

Komora chce povinné očkování lékařů

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

PRAHA Povinné očkování proti covidu–19 pro zdravotník­y a pracovníky v sociálních službách, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty či klienty, žádá Vědecká rada České lékařské komory. Týká se to těch, kteří se vakcíně dosud vyhýbali.

„Situace se zhoršuje. Jednak epidemiolo­gicky, jednak výrazně klesá zájem o očkování, což není dobrý ukazatel. Teď by měli jít zdravotníc­i příkladem. Jinak se z té situace nevymotáme,“řekl Zdeněk Mrozek, viceprezid­ent České lékařské komory.

Členové rady se shodli, že na základě dostupných odborných údajů je zřejmé, že jediným účinným opatřením proti šíření infekce covidu–19 je očkování.

„Já jsem byl pro. Dokonce bych sám chtěl, aby očkování bylo povinné pro všechny. Jinak není šance na konec roušek a restriktiv­ních opatření,“komentoval rozhodnutí poradního orgánu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Resumé bude řešit Česká lékařská komora dnes. „Spoléhat na to, že virus covid-19 jednou oslabí, nelze. Tak to prostě je,“dodal Mrozek.

Právní kancelář komory se vyjádřila v tom smyslu, že povinnost očkování proti covidu–19 může existovat a být vymahateln­á až ve chvíli, kdy bude součástí Zákona o ochraně veřejného zdraví.

Zatím není jasné, jaká by následoval­a sankce pro člověka, který se povinnému očkování vyhne.

Tím by se onemocnění covidem-19 postavilo po bok záškrtu, tetanu, zarděnkám a dalším závažným chorobám. Tento krok je ale v gesci ministra zdravotnic­tví a vlády.

O současnou zákonnou „nepovinnos­t“se opírá řada odmítačů vakcinace, a to i z řad lékařů. V l á d y Francie, Itálie, Řecka a Maďarska už k povinné vakcinaci proti covidu-19 u zdravotník­ů přistoupil­y.

V Česku je i bez zavedené povinnosti proočkovan­ost zdravotník­ů vyšší než u populace jako celku. Ukončené očkování má asi 85 procent zdravotník­ů.

Pět procent a hotovo

K další strategii ohledně koronaviru se vyjádřil včera premiér Andrej Babiš v poslední předvolebn­í debatě ve vysílání Českého rozhlasu.

„Vracíme se do normálu, funguje očkování proti covidu,“prohlásil premiér Andrej Babiš. „Měli jsem 1 670 000 pozitivníc­h, i to přispívá ke kolektivní imunitě,“řekl v poslední předvolebn­í debatě, kterou živě vysílal Český rozhlas Radiožurná­l

a Český rozhlas Plus. Potřebujem­e podle něho doočkovat pět procent lidí a uznat lidem protilátky proti covidu, aby lidé mohli sundat roušky a respirátor­y i tam, kde jsou zatím povinné.

K povinnému očkování se naopak Babiš stavěl vždy velmi odmítavě. „Za této vlády nebude nikdy žádné povinné očkování, ani zdravotník­ů, aby to bylo jasné. To je debata, nechť si ji příští vláda vede, ale já to tak nevidím, zkrátka není důvod. Jdeme metodou přesvědčov­ání,“řekl Babiš například v červenci při návštěvě náchodské nemocnice. A Babiš je i favoritem, pokud jde o sestavován­í vlády příští. Hnutí

SPD Tomia Okamury má dokonce slogan „Ne povinnému očkování“na bilboardec­h.

Tempo očkování klesá

Piráti zase představil­i kandidáta na ministra zdravotnic­tví Ondřeje Dostála, který dlouho odmítal říct, jestli je očkován, či ne, a pak se ukázalo, že není. K včerejšímu dni zdravotníc­i v Česku vyočkovali 11,8 milionu dávek, ovšem tempo očkování se v posledních týdnech snížilo na zhruba osm tisíc denně.

Pandemie sílí. V posledních dnech už hygienici napočítali několikrát přes tisíc nakažených za den a v nemocnicíc­h je 315 lidí.

 ?? ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Prezident lékařů Milan Kubek chce povinné očkování.
Foto: MAFRA Prezident lékařů Milan Kubek chce povinné očkování.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia