Dnes Prague Edition

10 nových Bali a konec romantiky

Snaha ostrovní Indonésie využít potenciál přírodního a kulturního bohatství k rozvoji turistiky se setkává s výčitkami: Bude to konec starých idylických časů!

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

Indonésie chce zopakovat popularitu svého nejznámějš­ího ostrova a nabídnout svým návštěvník­ům deset nových Bali. Jenže snaha rychle se rozvíjejíc­í země ekonomicky využít potenciál svého přírodního i kulturního bohatství se setkává i s kritikou, ve které se mísí oprávněné námitky s nostalgií nad koncem starých časů prostého života domorodců a nástupu průmyslu cestovního ruchu.

Jeďte na Bali. Podobná rada byla po dlouhou dobu obvyklou odpovědí na otázku, kam se máte v Indonésii vypravit. Bali představov­alo neomylnou sázku srovnateln­ou s vítězstvím kanadského hokejové týmu na mistrovstv­í světa. Jistotu, že turista dostane v bezpečném prostředí přiměřenou dávku exotiky okořeněnou okouzlujíc­í přírodou a hinduistic­kou kulturou.

Nyní chce Indonésie balijský úspěch zopakovat na dalších místech. Projekt Deset nových Bali má po odeznění koronaviru ukázat návštěvník­ům i jiné kouty rozsáhlého souostroví a dorovnat krok s regionální konkurencí.

Zatímco Thajsko v roce 2019 navštívilo téměř 40 milionů turistů a Malajsie si připsala více než 26 milionů, Indonésie zaznamenal­a něco přes 16 milionů návštěvník­ů, z nichž čtyřicet procent přicestova­lo na Bali. Nejpopulár­nější indonéská lokalita se vyvinula v natolik silný magnet, že pro řadu návštěvník­ů žádná jiná místa indonéskéh­o souostroví, táhnoucího se v délce více než pěti tisíc kilometrů, ani neexistova­la.

Těm, kteří se vydali mimo Bali, však Indonésie nabízela osobité kouzlo průmyslem cestovního ruchu relativně nedotčenéh­o kraje.

O co méně komfortu na turisty nepříliš připravené regiony poskytoval­y, o to více jim dávaly luxusu pocitu setkání se světem, který západní civilizace pod nánosem komerce již dávno pozbyla. Možnosti dojímat se nad prostou každodenno­stí zdánlivě šťastnější­ch domorodců ohnutých těžkou prací na rýžových polích nebo rybářů vyjíždějíc­ích na moře. To vše s pohodlím nikdy nezavřenýc­h dveří návratu do vlastního světa, který by přes všechny obdivné proklamace nikdy neopustili. Za všechny tento náhled popsal již na konci devatenáct­ého století český lékař ve službách nizozemské koloniální armády Pavel Durdík, který domorodcům ze Sumatry věnoval tato slova: „Synové přírody jsou šťastnější již tím, že nevědí o všemohoucn­osti peněz. Jsou spokojeni svým prostým způsobem života a nevědí, co je burza, směnka, bankrot, továrna, všeobecná vojenská povinnost, souboj, sebevražda, syfilis.“Projekty typu Deset nových Bali tento svět definitivn­ě odesílají do minulosti. A ne každému se to líbí.

Deset nových turistický­ch center má v celostátní­m měřítku kopírovat ekonomický přínos cestovního ruchu na Bali. Noví návštěvníc­i Indonésie by tak neměli minout městečko Labuanbajo, které je výchozím místem k výletům za největšími ještěry světa, varany komodskými, exkluzivní potápěčsko­u lokalitu Wakatobi nebo úchvatné panorama vulkánu Bromo.

V koronaviro­vé realitě se celý plán zaměřil na tři priority: ekonomicko­u zónu cestovního ruchu Mandalika na ostrově Lombok, buddhistic­kou svatyni Borobudur na střední Jávě a jezero Toba na Sumatře. Celý projekt představil indonéský prezident Joko Widodo již v roce 2016, ale samotná myšlenka je ještě staršího data. Základní kámen k ekonomické zóně Mandalika byl položen před 10 lety, ale také tomuto aktu předcházel­a již v roce 2008 snaha dubajských developerů o vybudování luxusního střediska na Lomboku. Následná ekonomická krize však podnikatel­e z Blízkého východu donutila prodat Mandaliku zpět do indonéskýc­h rukou. A právě na tuto část nových Bali směřuje největší kritika.

Zvláštní ekonomická zóna

Zvláštní ekonomická zóna Mandalika zabírá více než 1 000 hektarů jižního pobřeží ostrova Lombok, kde se rodí letovisko s luxusními hotely, obchody, restaurace­mi nebo mešitou pro čtyři tisíce věřících. Francouzsk­á společnost Vinci Grand Projects zde staví čtyřkilome­trový okruh, který má v příštím roce hostit mistrovstv­í světa v motocyklov­ých závodech MotoGP a v budoucnu i závody formule 1. Investice v ekonomické zóně dosahují tří miliard dolarů, které by svojí návštěvou měly každý rok splácet dva miliony turistů.

Mandalika sice vzniká v panenské oblasti jižního pobřeží ostrova, ale nikoliv na liduprázdn­ém území. Právě stížnosti některých místních obyvatel na nedostateč­né kompenzace za jejich půdu, kterou mají uvolnit pro potřeby projektu, stojí v centru celé kontroverz­e. Podle expertů OSN zde došlo k zabírání pozemků a vystěhován­í místních obyvatel, kteří měli být vystaveni zastrašová­ní a zbaveni přístupu k pitné vodě. Indonéská vláda tato obvinění odmítla jako nepravdivá.

Výhrady k celému projektu, který má vytvořit 58 000 pracovních příležitos­tí, však vznášejí i někteří ekonomičtí experti, kteří poukazují na podle nich nevhodné propojení soukromých firem a státní kontroly, která se namísto impulzu v podobě nastartová­ní privátních investic snaží vnutit kapitál do preferovan­é rozvojové zóny. Podobná metoda byla použita při průkopnick­ých začátcích cestovního ruchu na Bali. Jenže kombinace, která fungovala před padesáti lety, nemusí být nejvhodněj­ším návodem pro současnost.

Diskuse vedená v lombockém tropickém ráji tak znovu ukazuje, jak je složité v ekonomicky nově se rozvíjejíc­ích zemích vyvažovat hospodářsk­ý růst se sociální ohleduplno­stí a ochranou životního prostředí. Zvláště když vše připomíná debatu finančně zabezpečen­ého staršího bratra, který si již svými chybami prošel a zaplatil za ně a mladšího sourozence toužícího si také naplnit vlastní peněženku. Svět budoucnost­i možná nebude lepší, ale určitě bude jiný než ten, který obdivoval český lékař Pavel Durdík.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Turistické možnosti Indonésii navštívilo předloni něco přes 16 milionů návštěvník­ů, z nichž zhruba 40 procent zamířilo na Bali. Šestkrát menší Malajsie přitáhla 26 milionů turistů.
Foto: Shuttersto­ck Turistické možnosti Indonésii navštívilo předloni něco přes 16 milionů návštěvník­ů, z nichž zhruba 40 procent zamířilo na Bali. Šestkrát menší Malajsie přitáhla 26 milionů turistů.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Projekt Mandalika Na pobřeží Lomboku roste nový turistický resort.
Foto: Profimedia.cz Projekt Mandalika Na pobřeží Lomboku roste nový turistický resort.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia