Dnes Prague Edition

Jak se zbavit tun munice na dně Ženevského jezera

- Mapování začíná

Průzračná, tyrkysově modrá voda Ženevského jezera se zdá klidná, ale hluboko pod hladinou číhají hromady munice, bomb, zásobníků a možná i chemických zbraní, které na dně skončily před desítkami let.

Odborníci měli dlouho za to, že v největším alpském jezeře bezpečně odpočívají chráněné vrstvami sedimentu, v poslední době ale mnozí z nich začali formulovat obavy ohledně možných ekologický­ch škod a rizik pro obyvatele. Znovu se proto řeší, zda by nebylo lepší zbraně z jezera vylovit.

„Domníváme se, že tam dole jsou bomby, dělostřele­cké granáty a munice do střelných zbraní,“říká hlavní geolog ženevského kantonu Jacques Martelain. Někteří ale mají strach, že na dně mohou být i fosgenové bomby, nebezpečné chemické zbraně, dodává.

Vůbec poprvé se proto švýcarské úřady chystají poctivě zmapovat, jaký druh munice, kde a v jakém množství leží a zda by se měla odstranit.

Švýcarsko je sice neutrální země, která nebojovala ani v jedné ze světových válek, ale jeho neutralita je vykoupena zásobami zbraní. Od konce první světové války až do 60. let minulého století často vysloužilá munice a výzbroj končily v jezerech po celé zemi. Jezera sloužila coby bezpečné úložiště zejména poté, co došlo ke dvěma explozím ve skladech vyhloubený­ch ve skalních masivech.

Odhaduje se, že za desítky let skončilo v Lucernském, Thunském a Brienzském jezeře asi 8 000 tun munice.

Úřady nicméně došly k závěru, že je bezpečnějš­í tuto munici nechat pod vodou, protože většinou leží pod silnými vrstvami usazenin ve velkých hloubkách.

V případě Ženevského jezera je však situace poněkud jiná, protože tuto vodní plochu využívala zbrojovka Hispano-Suiza jako skládku nadbytečné munice až do 60. let minulého století. Na dně skončilo asi 500 až 1 000 tun munice, uvedly krátce po roce 2000 úřady, aniž specifikov­aly, jaký typ zbraní na dně leží a kde přesně.

To se má teď změnit, protože odborníci budou dno mapovat pomocí sonarů, a to zejména v mělčích částech jezera. Ženevské jezero je dlouhé 73 kilometrů, v nejširším místě široké 14 kilometrů a maximální hloubka dosahuje 310 metrů. Ženeva z jezera bere 80 procent pitné vody. Pátrání po munici se ale má soustředit na okolí města Ženeva, kde se jezero hojně využívá k rekreaci a kde je hloubka kolem 50 až 100 metrů.

Radnice se dlouho domnívala, že munice leží hlavně v hlubších částech jezera a je pokrytá usazeninam­i, které ji chrání. V roce 2019 ale francouzsk­á ekologická organizace Odysseus 3.1 objevila nevybuchlo­u munici v hloubce 50 metrů, navíc nezakrytou sedimenty.

Bývalá poslankyně regionální­ho parlamentu Salima Moyardová strávila léta bojem za to, aby vedení kantonu zbraně na dně pořádně zmapovalo, a trvá na tom, že je bude potřeba odstranit. Podle ní totiž lákají amatérské potápěče. „Můžou se objevit jedinci, kteří budou munici hledat a pak si kořist vystaví na krbové římse. To by byla vážná věc: pro ty dotyčné, pro jejich sousedy i pro životní prostředí,“tvrdí Moyardová. (ČTK, AFP)

 ?? Foto: Reuters ?? Na dně Ženevského jezera leží 500 až 1 000 tun munice.
Foto: Reuters Na dně Ženevského jezera leží 500 až 1 000 tun munice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia