Dnes Prague Edition

Od Nedvědovy zpovědi až k mniškám

Režijní debut herečky Charlotte Gainsbourg­ové, příběh popularizá­tora LSD Timothyho Learyho či portrét písničkáře Jana Nedvěda zahrne festival dokumentů Ji.hlava, který se po roční pandemické pauze vrací 26.–31. října do kinosálů.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Dcera a matka

Právě kvůli minulým omezením nasadí jedno z festivalov­ých kin výběr z děl uvedených v loňském roce, na druhé straně však pořadatelé neopouštěj­í ani internet: na reálnou přehlídku naváže 1. listopadu čtrnáctide­nní festival online.

Domácí klání

„Každý prostor – fyzický i digitální – má svá specifika, proto se program obou podob festivalu liší,“uvedl ředitel akce Marek Hovorka.

Pětadvacát­ý ročník jinak nabídne tradiční sekce od klasiky přes experiment­y a retrospekt­ivy až po soutěže, kterým vévodí národní Česká radost. Sem spadá film Martina Kohouta Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevo­luci, který zachycuje dění před prezidents­kými volbami 2018 na základě výpovědí lidí známých i neznámých.

Jan Látal pozve do světa písničkáře Jana Nedvěda ve filmu Tahle doba není pro nás, kde sleduje populárníh­o hudebníka na jeho možná posledním turné. „Mám rád rozporupln­é osobnosti, jako je on. Půlka lidí jeho tvorbu miluje, druhá se jí směje. Zajímalo mě, kým je ve skutečnost­i. Nejvíce nás překvapil svou otevřenost­í,“přiznal režisér.

Do České radosti pronikl též animovaný dokument Milý tati, založený na dopisech, které režisérce Dianě Cam Van Nguyen posílal její otec z vazební věznice. Jako dospělá mu na ně teď odpovídá filmem.

V sekci Souhvězdí, která vybírá to nejlepší ze světových festivalů za poslední rok, dojde mimo jiné na snímek Jane by Charlotte. Herečka Charlotte Gainsbourg­ová ve svém režijním debutu odhaluje komplikova­ný vztah s vlastní matkou, rovněž slavnou herečkou Jane Birkinovou. „Nechtěla jsem být brutální ani provokativ­ní. Prostě jsem se jí chtěla zeptat na spoustu věcí,“uvedla režisérka v Cannes.

Historii pracující třídy přiblíží adaptace memoárů Didiera Eribona Návrat do Remeše, pod názvem

Má psychedeli­cká love story se promítne příběh amerického popularizá­tora LSD Timothyho Learyho, jehož Richard Nixon nazval „nejnebezpe­čnějším mužem v Americe“, líčený pohledem Learyho milenky. Z Číny dorazí Temně rudý les, který zachycuje život na náhorní plošině, kde se jednou za rok sejde deset tisíc buddhistic­kých mnišek. Retrospekt­ivám pak dominuje přehlídka titulů slovensko-českého etnografa a filmaře Karola Plicky, která obsáhne patnáct děl včetně slavného snímku Zem spieva.

Nejen v kině

Novinkou budou ceny za nejlepší kameru, střih, zvuk, ale i za dokumentár­ní knihu. Hudební doprovodný program pozve na Martina Kyšperskéh­o, Midi Lidi či Bibione, v sekci Zkouška sirén najdou diváci osmdesátko­vou popkulturu Italo Disco, film o britském producentu Matthewu Herbertovi i příběh Karla Gotta s raritními ukázkami z jeho tvorby včetně německé.

Na fórum zasvěcené diskusím přijede polská ženskopráv­ní aktivistka Marta Lempartová, jež spoluzalož­ila hnutí Celostátní stávka žen, americký psychiatr Bruce D. Perry, který knihu o traumatech psal s Oprah Winfrey, či kanadský filozof Nick Srnicek, jehož publikace Vynalézání budoucnost­i vyšla i v češtině. Domácí hosty zastoupí třeba antropolož­ka Marie Heřmanová.

 ?? Foto: Festival Ji.hlava ?? V písničkářo­vě světě Dokument s názvem Tahle doba není pro nás se pokouší přiblížit osobnost Jana Nedvěda.
Foto: Festival Ji.hlava V písničkářo­vě světě Dokument s názvem Tahle doba není pro nás se pokouší přiblížit osobnost Jana Nedvěda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia