Dnes Prague Edition

Lady Gaga a Tony Bennett se klaní dílu Cole Portera

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Lahodný bourbon

Extravagan­tní popová diva Lady Gaga a jazzový zpěvák Tony Bennett našli společnou řeč už v roce 2011, kdy vystupoval­i v New Yorku na galavečeru pořádaném charitativ­ní organizací Robin Hood Foundation, která bojuje s chudobou v New Yorku.

Veterán Bennett zpěvačce nabídl účast na chystaném albu Duets II. Zazpívali Lady Is A Tramp, a jelikož jim to tak dobře ladilo, natočili i celé společné album Cheek To Cheek s písničkami od George Gershwina, Irvina Berlinga nebo Cole Portera. Dostali za ně Grammy, a jelikož s jídlem roste chuť, nabídl Tony Bennett své pěvecké partnerce, jestli by se nepodílela i na další desce, která by byla sestavená výhradně ze skladeb napsaných Cole Porterem. Lady Gaga okamžitě souhlasila a výsledkem je nahrávka Love For Sale.

Radost ze zpěvu

I pokud odhlédneme od faktu, že je to album na rozloučeno­u s pětadevade­sátiletým Tonym Bennettem, respektive s jeho aktivní pěveckou kariérou, v níž už kvůli Alzheimero­vě chorobě nechce a nemůže pokračovat, je to povedená deska. Obstála by sama o sobě, ale vědomí toho, že jde o poslední desku, na níž se Bennett aktivně podílel, jí dodává na aktraktivi­tě.

Zároveň ale obstojí sama za sebe, neboť písničky, které si zazpívali Bennett a Lady Gaga, jsou tak silné, že by dalo velkou práci je pokazit. Ať už jde o titulní Love For Sale, Night And Day nebo Frankem Sinatrou zpopulariz­ovanou I Get A Kick Of You, je to součást písňového kánonu Great American Songbook, k němuž se zkrátka přistupuje s patřičnou úctou. V žádném případě to ale neznamená, že by šlo o strnulé oprašování muzeálních artefaktů. Love For Sale je v duchu vzájemného respektu, radosti z hudby a ze společného zpívání. Ač oba ze zcela jiných hudebních zátočin, slyší a reagují na sebe jedinečně, což je patrné už v úvodní It’s De-Lovely.

Album je postavené na dialogu dvou pěveckých generací. Tony Bennett lahodně převaluje slova v ústech jako ten nejjemnějš­í bourbon, samozřejmě bezvadně frázuje, vychutnává si každou slabiku. Lady Gaga je proti němu extrovertn­ější, vypjatější, nezapře jinou pěveckou školu. Snaží se netlačit příliš na pilu, jen občas jí to trochu ujede, ne ve smyslu, že by zpívala falešně, ale že se do té které fráze opře malinko víc, než je nutné. Není to ale nic, nad čím by bylo nutné se horšit.

Album i tak bezvadně swinguje, a kdo má problém s touto interpreta­cí, může sáhnout například po deskách zmíněného Franka Sinatry. Čistě z hudebního hlediska je Love For Sale zlatý písňový fond, něco jako pro nás písničky ze Semaforu. Prostě součást obecného kulturního povědomí, co se nepitvá, pokud to někdo vyloženě nepokazí nepatřičný­m přístupem k věci.

To se Tonymu Bennettovi a Stefanii Germanottě, jak zní pravé jméno Lady Gaga, nepodařilo. Jejich album možná není milník nebo novodobá klasika, ale jako připomenut­í věčného odkazu jednoho z nejslavněj­ších skladatelů a textařů americké populární hudby se poslouchá náramně. Je to deska, při níž vám prostě bude dobře. 75%

 ?? Foto: Getty Images ?? Vzájemný respekt Ač jsou Tony Bennett a Lady Gaga ze zcela jiných hudebních končin, slyší a reagují na sebe jedinečně.
Foto: Getty Images Vzájemný respekt Ač jsou Tony Bennett a Lady Gaga ze zcela jiných hudebních končin, slyší a reagují na sebe jedinečně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia