Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

Čekárna

-

Žádné triky, pouze živá zvířata, slibují divákům Vlk a lev

Po hitu Mia a bílý lev přišel režisér Gilles de Maistre s dalším unikátním projektem, který se opět natáčel se skutečnými zvířaty bez digitálníc­h triků. Jmenuje se Vlk a lev a líčí, jak v kanadské divočině svede osud dohromady dívku žijící na ostrově v chatě po dědečkovi s potomky obávaných šelem. Po letecké havárii objeví lvíče určené pro výcvik v cirkuse a současně se ujme mláděte stříbrného vlka, jež přinese vlčice zvyklá na dědečka. Idylické soužití však skončí, když je dívka odvezena do nemocnice, lev odchycen a vlk přesunut do rezervace. Právě vlk však uteče, aby našel lva a s ním pak i jejich kamarádku. A jak tvůrci docílili reálného přátelství obou zvířat? Prý zcela přirozeně: vyrůstala spolu.

Domácí úkol vypracoval­i otec a syn na jedničku

Tvorbu Moimira Papalescu, ať už sólově, pod hlavičkou Magnetik nebo v rámci kapel Vanessa či Moimir Papalescu & The Nihilists sleduji pečlivě a po vyslechnut­í třetí ukázky z chystaného alba Homework2, krásně hypnotické triphopové smuténky Light Me Up s okouzlujíc­ím zpěvem hostující Barbory Formánkové, se na toto album těším ještě víc. Vyjde pod hlavičkou projektu Papalescu2, který krom Moimira tvoří jeho syn Miki, talentovan­ý bubeník. Už dříve zveřejněné skladby Spirit Of The Age a Endless stály za to a tohle je naprostá trefa do černého. Očekávám zvukové dobrodružs­tví, hudbu plnou dychtivé touhy, matematick­y přesnou a přitom živoucí a spontánní.

Rozepře Harryho s Williamem už má knižní podobu

Málokdo zasvětil britské královské rodině tolik času jako historik Robert Lacey. O královně Alžbětě II. píše přes čtyři dekády, působí jako konzultant seriálu Koruna, a když se děje něco nového v Buckingham­ském paláci, volají britští novináři pro komentář právě jemu. V posledních letech hlavně kvůli rozepřím mezi princi Harrym a Williamem. A tak jim Lacey rovnou věnoval knihu. Publikaci, kterou kvůli řekněme dynamickém­u dění okolo obou bratrů hned po pár měsících od vydání doplňoval. Nyní vychází i v češtině a už název Bitva bratrů vypovídá jasně o tom, v jakém tónu se text ponese. Takže kdo by rád trochu toho královskéh­o bulvárku „na úrovni“, směle do toho.

Collegium 1704 zahájí Mozartovou labutí písní

Soubory klasické hudby postupně zahajují sezonu v naději, že už ji nepřerve lockdown. Ansámbl Collegium 1704 se svým šéfem Václavem Luksem má za sebou složité období, nicméně chystá další koncertní projekty. Tím prvním bude pondělní večer v pražském Rudolfinu, nazvaný Mozartova labutí píseň. Na programu budou dvě proslulá pozdní díla W. A. Mozarta. Symfonie č. 40 g moll z roku 1788 je jeho předposled­ní symfonií, Requiem začal skládat roku 1791 a již je nedokončil. Při jeho provedení bude spoluúčink­ovat sbor Collegium Vocale 1704, sólové party přednesou sopranistk­a Simona Šaturová, altistka Henriette Gödde, tenorista Eric Stoklossa a basista Berndt Tobias.

Lov na losa slibuje horor i milenku disidentů

Už obsazením zaujme agenturní komedie Lov na losa, jejíž premiéru v pondělí hostí pražské Divadlo Palace. Marek Daniel, Josef Polášek, Petra Horváthová, Ladislav Hampl a Jana Polášková. V režii Jakuba Krofty zde odehrají populární komedii polského autora Michała Wałczaka o mladé dvojici, která se právě nastěhoval­a do nového bytu a plánuje svatbu. Idylu ovšem naruší nejen dívčini rodiče, ale především bývalý milenec. Tvůrci slibují „situační komedii s prvky hororu“, kde dojde na komunistic­kého generála i milenku disidentů. Jaký to dohromady dává smysl, se už musí diváci přesvědčit sami. Po pondělní premiéře se další Lov na losa chystá hned ve středu a pak až 1. listopadu.

 ?? ?? Love For Sale Lady Gaga a Tony Bennett Tomáš Šťástka
Love For Sale Lady Gaga a Tony Bennett Tomáš Šťástka
 ?? ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ?? ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ?? ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ?? ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia