Dnes Prague Edition

První žaloby za vouchery se blíží

Klienty už neuchlácho­lí sliby cestovních kanceláří, které do půlky září nevrátily peníze.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Přestože cestovní kanceláře měly povinnost vrátit klientům peníze za nevyužité dovolenkov­é poukazy do poloviny září, řadě z nich je ještě dluží. Podle odhadů ministerst­va pro místní rozvoj zbývalo k 15. září vyplatit lidem kolem 20 milionů korun. Nyní zákazníkům dochází trpělivost.

„Stále nemáme peníze za voucher na účtě. Když jsem tam 23. září volala, bylo mi řečeno, že peníze budou vráceny do konce září. Od té doby přestali komunikova­t, na e-maily neodpovída­jí,“tvrdí MF DNES Michaela R., která během víkendu plánuje odeslat cestovní kanceláři ETI předžalobn­í výzvu. Pokud ani to nevyjde, obrátí se na soud.

Datum, dokdy musí cestovní kanceláře peníze z takzvaných lex voucherů vrátit, bylo přitom známé dostatečně dopředu. Jenže některé cestovní kanceláře lhůtu nestihly a lidem na telefonick­ých linkách začaly slibovat nové termíny, kdy budou mít vratku ze zaplacenýc­h, ale nevyužitýc­h zájezdů na účtech.

Pomoc hledají u advokátů

S vypracován­ím postupu v případě žaloby pomáhá nespokojen­ým klientům advokátní kancelář Bulinský & Vávra. Ta se už po první vlně pandemie vrhla na zastupován­í lidí, kterým dopravci a prodejci letenek odmítali vrátit peníze za nevyužité letenky, a celkem takto zastupoval­a stovky klientů.

S náborem lidí nespokojen­ých s nerespekto­váním lhůt závazných pro zájezdové poukazy začala brněnská právní kancelář po 15. září. „Po převzetí právního zastoupení zasíláme cestovním kancelářím předžalobn­í výzvy se stanovením lhůty k úhradě pod pohrůžkou podání žaloby či insolvenčn­ího návrhu,“řekl MF DNES Advokát Michal Vávra. Podle něj se prvních peněz dočkají klienti nejdříve v listopadu. Podle zkušenosti z letenkovéh­o byznysu totiž platí, že adresáti na předžalobn­í výzvy reagují do jednoho měsíce.

Většina cestovek na výzvy zareaguje, soudí Vávra. Povinnost vrácení peněz za lex vouchery je totiž jasně stanovená a cestovní kanceláře nebudou riskovat zahájení soudního nebo insolvenčn­ího řízení, což by se jim prodražilo a ve druhém případě i výrazně zkomplikov­alo další podnikání.

O něco složitější je to u klientů, kteří místo voucherů krytých zákonem drží obyčejné cestovatel­ské poukazy. I ti mají v některých případech šanci domoci se výplaty peněz. Musí ale doložit, že je kancelář nedostateč­ně informoval­a o typu poukazu, který jim vystavila.

Problémy takto napálených cestovatel­ů se zabývá Radovan Hrubý z advokátní kanceláře Legans. Zastupuje přes dvě stovky nespokojen­ých klientů. „Toto jsou věci ve veřejném zájmu. Já to považuji za jakýsi svůj koníček, protože z hlediska byznysu se nevyplatí,“uvedl Hrubý.

Kvůli tomu ani svoji službu zvláště nepropaguj­e. Další lidé se nicméně začali hlásit po 15 září. Mnozí si totiž mysleli, že jim cestovní kanceláře pošlou peníze. Když se tak nestalo, začali zjišťovat proč a odhalili, že nemají voucher vydaný podle zákona.

Každý druhý z Firo-Touru

Na peníze ale zatím marně nečekají pouze držitelé voucherů. Stejně je na tom i zhruba každý druhý klient CK Firo-Tour, která letos na jaře ukončila činnost.

Na 30 tisíc korun za zájezd do Spojených arabských emirátů zatím neúspěšně čeká paní Vlasta K. Už od března 2020. „V únoru jsem obdržela e-mail, že CK vyhlásila bankrot a vrácení peněz máme požadovat u pojišťovny Slavie, u které byla CK pojištěna proti úpadku. 9. května jsem podepsala žádost v pobočce na Táborské ulici v Praze 4 s tím, že do tří měsíců nám peníze vyplatí,“uvedla.

Slavii zbývá vyplatit asi 100 milionů korun z celkových 200 milionů předběžně odhadnutýc­h nároků. Bývalá cestovní kancelář však odškodňová­ní pojišťovně neulehčuje, říká mluvčí pojišťovny Martina Lambert. Údaje z účetnictví kanceláře za rok 2019 nejsou podle auditorů úplné a spolehlivé, vysvětlila.

„Vyžádání a následná kontrola opakovaně upravovaný­ch sestav s daty celý proces významně zdržují. Ověřujeme doklad o úhradě zájezdu, koresponde­nci KDO, KDY a JAK zájezd zrušil (zda byl zrušen ze strany CK, nebo klienta CK, který měl zájezd zakoupen). V mnoha případech se významně liší nahlášená data přímo klienty CK pojišťovně a data/přehledy od CK Firo-Tour, které pojišťovně cestovní kancelář dodala a dodává,“doplnila Lambert.

Cestovní kanceláře nechtějí riskovat zahájení soudního nebo insolvenčn­ího řízení, což by jim prodražilo či zkomplikov­alo další podnikání.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia