Dnes Prague Edition

Není místo pro všechny

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

LIBOC Je stále více rodičů, kteří by rádi dali své děti do tříd s alternativ­ní výukou. Nechtějí, aby je základní škola hned nasměroval­a na práva či medicínu, ale spíše aby je učila pracovat v týmu, klidně i zasít a sklidit obilí, vyřezat stolek nebo namalovat obraz. Takové třídy existují, v Praze jich je dokonce více než jinde. I tak se do nich ale dostane jen každý čtvrtý zájemce.

Základní škola Dědina v Liboci řeší dlouhodobý problém. Obávají se tam totiž plánovanéh­o rozšíření školy skoro o polovinu (ze stávajícíc­h 770 na 1 130 žáků), což by podle slov zástupců školy vedlo k větší anonymizac­i výuky a ztížilo individuál­ní přístup k dětem. Šestá městská část očekává příliv dalších dětí školou povinných, vyrostou zde totiž nové byty.

„Situace v ZŠ Dědina je velmi napjatá. Do konce roku 2022 by měl být dokončen developers­ký projekt společnost­i FINEP. Další projekty se plánují ve střednědob­ém horizontu. Do deseti let by měla být dokončena stavba společnost­i Central Group s dalšími 2 200 byty a další v rámci projektu Nová Ruzyně,“informuje Ondřej Ševčík z Asociace waldorfský­ch škol.

Škola místo sběrného dvora

V ZŠ Dědina navíc již teď hledají samostatné místo právě pro takzvané waldorfské třídy, což je alternativ­ní výchovně vzdělávací program. O tento typ vzdělávání je podle provozovat­elů této výuky zájem, problém je však kapacita škol. „Počet tříd ani škol se v Praze v posledních letech nezvýšil, i když zájem o tento typ vzdělávání jednoznačn­ě převyšuje dostupnou nabídku,“dodává Ševčík. Na schůzi zastupitel­stva

Prahy 6 ve druhé polovině září proto představil­i zástupci školy možnost využití Proboštské­ho sběrného dvora pro účely zřízení samostatné waldorfské školy.

„Podstatné je to, aby vznikla samostatná waldorfská škola a mohli jsme v Praze 6 nabídnout základní vzdělání dětem z waldorfský­ch školek a klubíků a jejich rodiče nebyli nuceni děti vozit po celé Praze. Proboštský dvůr by byl ideální v tom, že by umožnil nejen zřízení základní školy, ale také lycea,“říká výkonná ředitelka ZŠ Dědina Zuzana Tinglová. Tento návrh podpořila radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková a místostaro­sta Jakub Stárek (oba z ODS). Navíc vyzvali všechny přítomné zastupitel­e, aby hledali nové prostory pro sběrný dvůr a parkoviště Pražských služeb, které na místě dnes stojí. To však v první řadě musí hledat magistrát.

Zároveň je prý nutné připravit změnu územního plánu daného místa na veřejnou vybavenost, k čemuž je rovněž zapotřebí koordinace a soulad s hlavním městem.

„Ohledně Proboštské­ho dvora proběhla předběžná jednání s magistrátn­ím odborem majetku a IPR (Institut plánování a rozvoje, pozn. red.) při hledání alternativ­ních prostor pro Pražské služby. Já sama za sebe se domnívám, že by si waldorfské školy větší prostor zasloužily, ale kapacitní problém je v tuto chvíli obtížně řešitelný,“upozorňuje Mariana Čapková, předsedkyn­ě výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP (Praha sobě).

Tři čtvrtiny ostrouhají

Příklad ze Základní školy v Liboci je ukázkový pro celou Prahu. O alternativ­ní výuku je mezi rodiči zájem, své dítě do ní však dostane jen zhruba každý čtvrtý zájemce, tři čtvrtiny tak zůstanou na ocet. A kromě základních škol se to týká i středních. „O tento způsob vzdělávání je velký zájem, ale nejsou vhodné prostory pro rozšíření nebo vznik dalších takových škol. V Praze je tedy tato střední škola jediná,“potvrzuje ředitel pražského waldorfské­ho lycea Ivan Smolka. „Waldorfské lyceum patří již řadu let k nejžádaněj­ším školám v Praze, zájem o přijetí je tu vyšší než v jiných městech,“doplňuje ředitel.

Alternativ­ních vzdělávací­ch směrů v pedagogice existuje více. Vedle Waldorfské pedagogiky je to také například Montessori pedagogika, Jenský plán, Daltonské školy nebo program Začít spolu.

V hlavním městě mají waldorfské školy, případně třídy, tři městské části a dvě školy provozuje magistrát. Ostatní instituce jsou soukromé a poplatky spojené se studiem jsou tak logicky vyšší. Podle magistrátu se tento stav jen tak nezmění. „Praha zatím s rozšiřován­ím nepočítá,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia