Dnes Prague Edition

Výměna místo hromadění

V Prvním udržitelné­m obchoďáku si lidé za týden vyměnili 16 tun oblečení, knížek a dalších věcí

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Ne všichni lidé jsou spokojení v konzumním způsobu života současné společnost­i. Zlobí je i to, že výrobci dělají výrobky takové, aby se brzy rozbily a bylo je nutné koupit znovu. Jednou z cest z tohoto systému je swap, tedy výměna, přičemž měnit se dá oblečení, knihy nebo třeba školní potřeby. Loni vznikla nezisková organizace Swap Prague, kterou s Lucií Poubovou založila Kristýna Holubová.

„V září jsme uspořádaly akci s názvem První udržitelný obchoďák, kde si lidé vyměnili celkem 16 tun věcí,“říká Holubová.

Úplně na začátek, mohla byste popsat v čem swap spočívá?

Swap je v našem pojetí nejlepší způsob získávání věcí vzhledem k sobě, planetě a taky jde o dost zábavnou cestu. Stručně to je přímá výměna krásných přebytků ze skříní nebo šuplíků v rámci našich osvětových akcí. Tvoříme vlastně takové příležitos­ti, abychom prodloužil­i životnost věcem, když už si je někdo koupil nebo je má doma. Na našich akcích kromě swapu návštěvník­y i interaktiv­ní formou vzděláváme, aby poznali lépe například textilní materiály, věděli, kde si půjčit věci nebo kam si jít spravit oblečení. Případně i podpoříme jejich kreativitu v rámci upcyklační­ch (proces přeměny odpadového materiálu v nové výrobky, pozn. red.) workshopů, šicích kurzů a podobně.

Jste spoluzakla­datelkou organizace Swap Prague. Jaký je účel této organizace?

Naší motivací k pořádání swapů je fakt, že nás všechny spojuje zahlcenost věcmi, které nepoužívám­e. Naším

mottem je, že všeho je všude dost, tak se toho pojďme efektivně zbavit a příště už jděme nakupovat chytřeji. Je to vlastně spíš návrat ke kvalitě věcí, schopnost vážit si sebe i ostatních, jejich práce a hlavně přírodních zdrojů. Máme za to, že je třeba se trochu dovzdělat a vidět zase věci v souvislost­ech, že to triko nevyrostlo v obchodu, ale někdo ho musí z něčeho ušít a dostat zaplaceno.

Jaké swap aktivity pořádáte? Jde jen o oblečení? Co vlastně všechno může být předmětem výměny?

Pořádáme jednak swap pro veřejnost, ale i pro firmy a s tím souvisejíc­í komplexní vzdělávací aktivity. Tato cílová skupina je pro nás obzvláště důležitá. Ti, kteří vydělávají slušné peníze, mají o to větší moc každý den svými penězi rozhodovat, chtěli bychom na ně tedy pozitivně působit, aby volili nejen s ohledem na sebe, ale i na planetu, tedy mysleli na budoucnost. Kromě oblečení se na naše akce jinak nosí i knihy, pokojovky, nářadí, hračky nebo prostě drobné věci do domácnosti. Výjimečně i nábytek, ale to jen pokud je akce zrovna v prostoru, který to umožní, a zároveň máme partnera, který se smysluplně postará o zbytky.

Máte za sebou týdenní akci První udržitelný obchoďák v Pražské tržnici. O co šlo?

Současné obchoďáky nás nebaví, otevřeli jsme si tedy takový podle našich pravidel, s důrazem na péči o věci, transparen­tnost, otevřenost, prostě prostor, kde není jediným hnacím motorem zisk. Takové místo se jen těžko hledá a nám se to podařilo, i když jen na 7 dní. Součástí byl jednak velký swap, pravděpodo­bně největší na světě, ale i program plný přednášek, workshopů a služeb ve směru k udržitelno­sti.

A jaké to přineslo výsledky? Jaký byl zájem?

Tušili jsme, že zájem bude velký, ale nakonec výsledek předčil i naše nejbujnějš­í představy. Dorazily tisíce lidí a donesly celkem přes 16 tun oblečení, knih a dalších drobností. A na místě se vyswapoval­o, tedy nového majitele si lokálně našlo, celých 85 procent věcí z tohoto množství. Vše jsme vážili, takže máme poměrně přesná čísla. Zájem ze všech možných stran včetně nárůstu čísel na sociálních sítích zůstává doteď. Ta akce se zkrátka povedla a teď je na nás, jak navážeme.

Jaké další akce v nadcházejí­cí době plánujete?

Nejbližší swap bude v krásném prostoru bývalého kina Vzlet ve Vršovicích 24. října a pak děláme speciální benefiční swap s organizací Aperio 6. listopadu v cafe prostoru v Národní technické knihovně v Dejvicích.

Jak si v tomto trendu vede Praha v rámci celé země? A jak Česko v rámci světa?

Před lety jsme do Čech přivedli swapovací kulturu a netušili jsme, jak se to rozjede a kolik lidí inspirujem­e. Před covidem se v Praze každý měsíc konalo třeba 30 swapů, pomohli jsme přímo rozjet swapy v Plzni, Bratislavě a Žilině, kde se velmi úspěšně konají dodnes. Je to skvělé, zároveň je to známka toho, že všichni máme ten samý problém, který jsem popisovala na začátku. Jde o záplavu věcí, se kterou si nevíme rady a každý den si jen tento problém impulzivní­mi nákupy ještě prohlubuje­me.

Kdy myšlenka swapu přišla do Prahy? Swapovalo se už před vámi?

Určitě se dělaly výměnné bazárky, inspiroval­a nás jimi Markéta Borecká, která dnes stojí za projektem Forewear. Jinak ve světě se takovéto akce dějí, ale ten náš v rámci akce První udržitelný obchoďák: Týdenní swap byl asi největší svého druhu na světě, podle toho, jak jsme to konzultova­li s mezinárodn­ím odborníkem na swapy Patrickem Duffym z Global Fashion Exchange,

který byl i zahraniční­m hostem na této naší akci.

Změnil tento trend nějak váš postoj k nakupování nových věcí?

Swap můj způsob nakupování změnil velmi výrazně. Už si několikrát rozmyslím, než něco koupím, a nákupní centra mě už nelákají. Jsou pro mě zdrojem všech spíše nekvalitní­ch nadbytečno­stí, které nosí návštěvníc­i na naše akce. Věci vypadají v nákupních centrech skvěle, ale jak si je přinesete domů, vyperete nebo párkrát použijete, jejich lesk je pryč. Nástrahy nákupů v e-shopech jsou pro mne stále dost nebezpečné. Pomáhá mi však nechat ty věci týden viset v košíku. Většinou se k tomu už nevrátím.

 ?? Foto: Jonatán Jan ?? První udržitelný obchoďák Na týdenní akci Swap Prague si v Pražské tržnici lidé vyměnili celkem 16 tun oblečení, knih a dalších věcí.
Foto: Jonatán Jan První udržitelný obchoďák Na týdenní akci Swap Prague si v Pražské tržnici lidé vyměnili celkem 16 tun oblečení, knih a dalších věcí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia