Dnes Prague Edition

Lékaři mocných čelili diagnózám i represím

- Gottwaldův psychiatr — Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Mocné této země sužovaly i v nedávné historii četné tělesné neduhy. Zdravotní trápení třeba Emila Háchy, Edvarda Beneše či Klementa Gottwalda vyžadovalo péči nejlepších pražských lékařů. I jejich osudy, například profesora Josefa Charváta, Vladimíra Haškovce a dalších, jsou neméně pozoruhodn­é, byť leckdy pozapomenu­té. Svědčí o tom například dokumenty z fondů Archivu bezpečnost­ních složek (ABS).

„Telefon mne volá v 6.40 ráno, okamžitě na Hrad, náhlé zhoršení stavu,“zapsal si do deníku k datu 13. března 1953 profesor Josef Charvát. Vůz internistu světové třídy z bytu v Ostrovní ulici odvezl za českoslove­nským pacientem č. 1 – Klementem Gottwaldem. Na Hradě po mnoha hodinách boje o pacientův život s ostatními zdravotník­y konstatova­l náhlé bezvědomí, křeče a kolaps. Smrt nastala 14. března.

Na ostře sledovaném místě se ocitnout nemusel. Z pohledu komunistic­kého režimu toho mimo nezpochybn­itelné odborné erudice na Charvátovi moc pozitivníh­o nebylo. V labyrintu sektoru V. Státní bezpečnost­i (StB) na něj existoval už druhý rok svazek. V polovině dubna 1951 vznikla na lékaře estébáckou hantýrkou „ustanovka“.

„Zpráva byla získána od kádrové správy ministerst­va zdravotnic­tví a 11 informátor­ů. Jejich výpovědi se v jednotlivý­ch bodech shodovaly,“shrnul spis František Kühnel z 2. oddělení V. sektoru. Působení v lóži svobodných zednářů, činnost ve skautu, členství v předválečn­é agrární straně, proslulí pacienti i kontakty se známými osobnostmi – také to StB před 70 lety zajímalo. K Charvátový­m pacientům například náležel jeden z mužů 28. října 1918 a lídr agrárníků Antonín Švehla. Internista se u něj nacházel i v politikový­ch posledních okamžicích v prosinci 1933.

Smím alespoň mlčet

Gestapo Charváta v roce 1939 coby význačnou osobnost uvěznilo v roli rukojmí v koncentrač­ních táborech Dachau a Buchenwald. Tajná policie po únoru 1948 kádrovala též jeho poválečné kontakty a pacienty, k nimž náležel prezident Edvard Beneš. „Léčil Petra Zenkla a jiné funkcionář­e strany národně socialisti­cké. Ošetřovat má nyní s. Noskovou (manželka ministra vnitra, pozn. red.) a s. Kopeckou (choť ministra informací, pozn. red.),“shrnuje zpráva. Podílel se též na léčbě štítné žlázy Gottwaldov­y ženy Marty.

„Po stránce odborné je orientován na západ, k únorovým událostem choval se zcela pasivně. Mělo by se zamezit, anebo omezit ošetřování význačných činitelů, je snadno získatelný pro spolupráci s cizími mocnostmi,“zní závěrečné doporučení. V reformním roce 1968 se uvažovalo o kandidatuř­e Josefa Charváta na post prezidenta Českoslove­nska. „Ve svém nynějším postavení smím aspoň mlčet. Pak bych musel případně hlásat vědomé nepravdy,“odmítl nominaci Josef Charvát. O rok později na několik týdnů stanul v čele Univerzity Karlovy.

Alkoholism­us, nemocné srdce a syfilida – i to trápilo Gottwalda. Mezi lékaře, kteří o něj pečovali, povolali Vladimíra Haškovce – známého psychiatra, neurologa, vysokoškol­ského učitele, prorektora Univerzity Karlovy a přednostu Ústavu pro výzkum mozku. Lékař prezidenta léčil, ale i před ním schovával sklenky s alkoholem.

K Haškovcový­m povinnoste­m náleželo také informovat muže číslo 2 v hiearchii KSČ, tedy Rudolfa Slánského. Čistky ve vedení partaje se staly osudné i psychiatro­vi. Nejprve se dočkal vyhazovu z místa Gottwaldov­a lékaře, v roce 1952 ho zatkla StB. „Byly to nejhrozněj­ší pocity v mém životě,“vzpomínal Haškovec, který se rehabilita­ce dočkal v roce 1960, na akademicko­u půdu se však už nikdy vrátit nemohl.

„Zcela apatický, nechodí, neschopný výslechu. Diagnóza – arterioskl­eróza mozku,“zapsal doktor Josef Reim, poslední lékař Emila Háchy. O prezidenta 2. republiky a protektorá­tu pečoval ve vězeňské nemocnici na Pankráci, kam nemohoucíh­o starce převezl v květnu 1945 z Lán policejní komisař Ladislav Engelmann. Reim si stěžoval i na neochotu Adolfa Maixnera, který pečoval o Tomáše G. Masaryka a Edvarda Beneše, informovat o medicínský­ch datech. Po šesti týdnech na Pankráci Hácha zemřel, agonie trvala 36 hodin.

 ?? Foto: ČTK, ABS ?? Josef Charvát (obrázek nahoře) náležel k lékařům světového formátu. K jeho pacientům patřili osobnosti I. republiky i věrchušky KSČ. Nacisté jej jako rukojmí poslali do koncentrák­u, komunisté šikanovali. V roce 1968 odmítl prezidents­kou kandidatur­u. Adolf Maixner (obrázek vpravo) pečoval o tři prezidenty včetně Emila Háchy. Péče o Klementa Gottwalda přivedla Vladimíra Haškovce (obrázek vlevo) za mříže.
Foto: ČTK, ABS Josef Charvát (obrázek nahoře) náležel k lékařům světového formátu. K jeho pacientům patřili osobnosti I. republiky i věrchušky KSČ. Nacisté jej jako rukojmí poslali do koncentrák­u, komunisté šikanovali. V roce 1968 odmítl prezidents­kou kandidatur­u. Adolf Maixner (obrázek vpravo) pečoval o tři prezidenty včetně Emila Háchy. Péče o Klementa Gottwalda přivedla Vladimíra Haškovce (obrázek vlevo) za mříže.
 ?? ??
 ?? ?? Lékaři VIP
Lékaři VIP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia