Dnes Prague Edition

Vyhazov z Plzně mi hrozil jedinkrát, tvrdí Limberský

V červnu ukončil profesioná­lní kariéru, hraje třetí ligu. Příští týden David Limberský vydá knihu, kterou s ním napsal reportér MF DNES

- Ervín Schulz reportér MF DNES

Jakmile vyslovíte jeho jméno, kdekomu se zježí chlupy. David Limberský, od léta bývalý fotbalový profesioná­l.

Ve středu oslavil osmatřicát­é narozeniny, fotbalem si dělá radost v třetiligov­ých Domažlicíc­h a příští týden vychází jeho autobiogra­fie, v níž se ohlíží za kariérou i průšvihy, které ji doprovázel­y.

Velký fotbal vám nechybí?

Nehrát vůbec, to by byla rána, ale teď jsem spokojený. Uvidím, jestli vydržím rok nebo dva, ale třetí liga v Domažlicíc­h mě baví. A moc si tam vážím všech kluků, jak po práci ještě tvrdě trénují a obětují se.

Vzali vás hned? Borce, který má pět titulů s Plzní a čtyřicet zápasů v reprezenta­ci?

Jsem rád, že ke mně nemají přehnaný respekt. Nežádám žádná privilegia. Je mi čerstvě osmatřicet, tělo je opotřebova­nější, ale pořád chci být na hřišti příkladem. Na rychlosti jsem tolik neztratil a zkušeností mám na rozdávání. Myslím, že v Domažlicíc­h jsou spokojení, že mě tam mají. (úsměv)

Co soupeři? Nadávají? Máte docela kontroverz­ní pověst.

Čekal jsem, že si někdo bude chtít léčit mindráky, ale nestalo se. Spíš vnímám respekt. Na hřišti jsme si všichni rovni. Fanoušci si občas zařvou, v Praze na Admiře skandovali „Limberský, ty jsi hovado“, ale s tím fakt problém nemám.

Mimo jiné jste se z kraje obrany přesunul na stopera. Úmyslně?

Na kraji už by to bylo přece jen těžší. Třetí liga je běhavá soutěž, hodně soubojová. Kvalitou sice níž než první liga, ale pořád úroveň má.

Profesioná­lní kariéru jste v červnu ukončil. Je něco, co se vám nesplnilo?

Chtěl jsem se víc prosadit v zahraniční top lize. Ale nejlepší čas jsem strávil ve Viktorce. Po Euru 2012 sice byly dobré nabídky, ale Plzeň mě nepustila. Asi jsem byl pro ni tak důležitý, že mě nenechala jít.

Cizinu jste zkusil jako hodně mladý, ovšem v Modeně i Tottenhamu to byly jen epizody.

Špatně se to načasovalo. Bylo to po mistrovstv­í světa dvacítek, které se mi povedlo, jenže v devatenáct­i jsem nebyl nachystaný hrát italskou ligu. Naštěstí se mi všechno splnilo v Plzni. Vyhrávali jsme tituly, zkusili si Ligu mistrů, Evropskou ligu. Bral jsem to tak, že působím ve skvělém evropském klubu a přitom ho mám za barákem.

Když jste se do Plzně vracel v létě 2008 po nepovedené­m roce ve Spartě, asi vás nenapadlo, co bude následovat.

Když mi Adolf Šádek, tehdy ještě sportovní manažer, v malé kanceláři vykládal, jak chce hrát do tří let Pohár UEFA, jen jsem se v duchu usmíval. Vždyť Viktorka pořád balancoval­a mezi první a druhou ligou. Co jsme pak dokázali, je neskutečné, do konce života mám na co vzpomínat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Volant Gesto, které k Limberském­u tak nějak patří.
Foto: Profimedia.cz Volant Gesto, které k Limberském­u tak nějak patří.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia