Dnes Prague Edition

Milion lidí bez „levné“energie

O elektřinu a plyn nepřijdou. Ale do půl roku si musejí najít nového dodavatele

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Je to třesk, který tuzemský energetick­ý trh ještě nezažil. Skupina Bohemia Energy miliardáře Jiřího Písaříka včera ráno oznámila, že končí. Za krachem největšího alternativ­ního dodavatele elektřiny a plynu je podle všeho špatná obchodní politika a nezvládnut­é zajištění proti riziku. Firma neustála prudký vzestup velkoobcho­dních cen.

Lidé ani firmy se však nemusejí bát, že by o dodávky elektřiny a plynu nyní přišli. Legislativ­a na podobné situace pamatuje. Odběratelé mají nyní šest měsíců na to, aby si našli nového dodavatele.

Než tak učiní, bude jim energie dodávat dodavatel takzvané poslední instance. To je většinou firma, která na příslušném území zajišťuje distribuci elektřiny či plynu, například ČEZ, PRE či E.ON. Ti už se na převzetí dodávek připravují a v nejbližšíc­h dnech budou postižené zákazníky sami kontaktova­t. Zákazníkům vzkazují, aby měli trpělivost. Přece jen jde o obrovskou masu. Firmy ze skupiny Bohemia Energy nasbíraly v průběhu let více než 900 tisíc klientů.

Výběr nového dodavatele však za současných podmínek nebude jednoduchý. Většina obchodníků už promítla vzestup burzovních cen do tarifů pro své zákazníky. Odběratelé se tedy musejí připravit na podstatný nárůst cen, a to jak u elektřiny, tak u plynu. Navíc, někteří dodavatelé teď na čas zastavili nábor nových zákazníků, protože pro ně nemají nakoupeno. A nyní by pro ně museli nakupovat velmi draze.

Premiér Andrej Babiš říká, že negativní zkušenost s působením skupiny Bohemia Energy je důvodem ke změně zákona. „Není přece možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené. To je skutečně velice nezodpověd­né,“uvedl Babiš.

Šéf Hospodářsk­é komory Vladimír

Dlouhý doporučil vládě, aby zřídila krizový štáb. Ten by měl vypracovat postupy, které by koncové odběratele před drahými energiemi ochránily. Odcházejíc­í kabinet chce domácnoste­m odpustit část poplatků za obnoviteln­é zdroje energie. Roční účty za elektřinu by díky tomu mohly klesnout až o 1 500 korun. Babiš zároveň uvedl, že nadále chce i snížit DPH na energie z 21 procent na nulu. To však vyžaduje změnu zákona.

 ?? Foto: Bohemia Energy ?? Drahý přestup Herec Pavel Liška lákal v reklamě na levnější energie od Bohemia Energy. Pokud lidé na přestup kývli, musejí si po krachu firmy hledat nového dodavatele. Navíc se jim to prodraží.
Foto: Bohemia Energy Drahý přestup Herec Pavel Liška lákal v reklamě na levnější energie od Bohemia Energy. Pokud lidé na přestup kývli, musejí si po krachu firmy hledat nového dodavatele. Navíc se jim to prodraží.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia