Dnes Prague Edition

Rusko se topí v covidu

Rusové jsou lhostejní, z koronaviru už nemají strach. Počty mrtvých denně trhají rekordy.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Prakticky každý den hlásí ruská média další a další nový rekord. V zemi denně na koronaviru­s zemře bezmála tisícovka lidí. Onemocnění covidem-19 tu nyní podlehne vůbec nejvíce lidí v Evropě.

Zdravotnic­ký systém čelí enormnímu tlaku, nemocnice se znovu plní. Podle vicepremié­rky Taťjany Golikovové je situace vážná – nemocných je letos na podzim třikrát více než loni touto dobou.

Přesto se ani teď celostátní opatření, ani případný lockdown podle vládních činitelů nechystá – některé regiony nicméně už vyhlásily propuknutí v pořadí čtvrté epidemické vlny a zpřísňují.

Plné uzávěře se však zatím zuby nehty brání i regionální úřady. Například v metropoli Moskvě, tradičním lídrovi v rychlosti šíření viru, se částečně spoléhají na bezplatné preventivn­í testování, které je ale dobrovolné.

Propuknutí další vlny přitom předpovída­jí experti už od září, kdy počty infikovaný­ch oproti prázdninám mírně klesly. Přes léto dosahovaly denní přírůstky nově nakažených někdy i více než 20 tisíc případů a růst začala i úmrtnost.

Drtivý rozsah epidemické situace pak ukázala srpnová statistika – podle statistick­ého úřadu Rosstatu byla přebytečná úmrtnost, která nejlépe ukazuje dopady zdravotnic­ké krize, poslední letní měsíc až 4,5násobně vyšší než ve stejnou dobu loni.

Na vině je nadále pomalé tempo vakcinace – plně naočkovaná je podle oficiálníc­h dat necelá třetina obyvatel 146miliono­vé země. Na nedostatek naočkovaný­ch si stěžují i tamní činitelé, podle nichž je právě to hlavní příčinou šíření viru. Není to ale jediný důvod, proč se Rusko potápí v koronaviro­vém moři.

Experti upozorňují, že obyvatelst­vo se začíná ke zdravotnic­ké krizi stavět stále lhostejněj­i a strach z nákazy ustupuje. Mnozí Rusové se mylně spoléhají na to, že silný imunitní systém souboj s nákazou ustojí i bez očkování, a přestávají dodržovat i základní ochranná pravidla, jako je nošení roušek a respirátor­ů nebo dodržování rozestupů.

Vynucování již zavedených restrikcí je nyní nedostateč­né, míní experti. Případný částečný nebo i tvrdý lockdown proto zřejmě příliš nepomůže, protože lze očekávat, že by se stejně spíše obcházel.

Povinná vakcinace a QR kódy

„Je to opravdu nezodpověd­nost nenechat se očkovat, zabíjí to,“prohlásil včera prezidentů­v mluvčí Dmitrij Peskov s tím, že by úřady měly nadále vysvětlova­t lidem nutnost očkování. Jenže reálně propagační kampaň v zemi neprobíhá a regiony napříč celou zemí místo toho přistoupil­y spíše k donucovací­m krokům – povinnou vakcinaci tak požadují po řadě profesí včetně pracovníků ve službách, školství, hromadné dopravě nebo ve státní sféře. Podniky musí dokládat 60až 80procentn­í proočkovan­ost.

Mezi posledními se k povinnému očkování tento týden připojila například regionální vláda na poloostrov­ě Čukotka, kde zatím hlásí nejnižší přírůstky z celé země. Očkování tu budou muset mít i rybáři a všichni, kdo pracují v rybolovu. Experti ovšem tento postup kritizují a považují ho za kontraprod­uktivní. Virolog Alexej Agranovski­j z Moskevské státní univerzity upozornil, že mnozí Rusové si místo toho raději pořídí falešné potvrzení o očkování.

Většina regionů místo tvrdého lockdownu volí systém kontrol pomocí QR-kódu, jímž lidé dokládají očkování, test nebo prodělání nemoci. Vyžadovat ho mohou třeba v divadlech a kinech, posilovnác­h či restaurací­ch. Někde jsou zakázané veřejné akce, jinde se omezují počty účastníků. Mezitím budou v metropoli poprvé zkoušet plošné bezplatné testování školáků a dětí ve školkách testem z nosu.

 ?? Foto: ČTK ?? Vakcinace Rusové se moc nechtějí nechat očkovat.
Foto: ČTK Vakcinace Rusové se moc nechtějí nechat očkovat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia