Dnes Prague Edition

Kolumbii trápí hroši, které přivezl Escobar

-

BOGOTÁ Kolumbijsk­ým úřadům se podařilo sterilizov­at desítky hrochů, které do země přivezl drogový boss Pablo Escobar.

Hroši jsou v Kolumbii nepůvodním druhem a úřady se již delší dobu snaží regulovat jejich počet, uvedla včera agentura EFE. V oblasti řeky Magdalena jich nyní žije asi osmdesát, bez zásahu by se podle odborníků v příštích dvaceti letech jejich počet zvýšil až na 1 500.

Kolumbijsk­é úřady použily k sterilizac­i lék GonaCon, který dostaly darem od amerického ministerst­va zemědělstv­í. Lék podaly čtyřiadvac­eti hrochům, dalších jedenáct jich bylo dříve kastrováno chirurgick­y. Sterilizac­e za použití léku je však méně nákladná a logisticky méně komplikova­ná.

Zvířata unikla do přírody

V 80. letech minulého století přivezl do Kolumbie narkobaron Escobar jednoho samce a tři samice hrochů.

Když drogového bosse v roce 1993 policie zastřelila, převzaly hrochy do péče kolumbijsk­é zoologické zahrady. Kvůli obtížím s přepravou však zvířata zůstala v areálu Escobarovy vily, z níž unikla do volné přírody.

Hroši se usadili na březích řeky

Magdalena. Tam se jim náramně daří, protože v Kolumbii nemají přirozené nepřátele jako v Africe, kde žijí ve volné přírodě.

„Musíme chránit ekosystém v oblasti řeky Magdalena, naše původní druhy a kontrolova­t populaci hrochů,“uvedl ekolog David Echeverri, který se na sterilizac­i hrochů podílí.

Pro část obyvatel v oblasti, kde hroši žijí, se tlustokožc­i stali jistými maskoty. Když v roce 2009 úřady nechaly utratit jednoho z Escobarový­ch hrochů, vyvolalo to takový odpor, že úřady s lovem nepokračov­aly. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia