Dnes Prague Edition

Politici: Zbavme Zemana pravomocí

Lékaři napsali, že prezident není kvůli zdravotním­u stavu schopen pracovat

- Václav Janouš Dominika Hromková

Pro zbavení prezidenta pravomocí je potřeba nadpolovič­ní většina celého parlamentu. „Tedy většina přítomných v Senátu i ve Sněmovně. Záleží na tom, kolik v tu chvíli přijde poslanců a senátorů. Pakliže jich přijde plný počet, potom by v Senátu bylo potřeba 41 hlasů a ve Sněmovně 101,“vysvětlil ústavní právník Jan Kysela.

Vzhledem ke složení Senátu je velmi pravděpodo­bné, že v něm návrh projde. „Ten dopis a jeho vyznění nedává jinou možnost,“uvedl například senátor Jiří Drahoš, bývalý kandidát na prezidenta, který stál právě v posledních volbách proti Miloši Zemanovi.

I ve Sněmovně, která se v novém složení sejde poprvé v pondělí 8. listopadu, návrh projde pravděpodo­bně velmi hladce. Budoucí pětikoalic­e bude mít pohodlnou většinu 108 hlasů.

V opozici od té doby bude pravděpodo­bně hnutí ANO a SPD. Právě lídr SPD Tomio Okamura, velký spojenec Miloše Zemana, který přijel v roce 2017 i na sjezd strany Svoboda a přímá demokracie, je zatím zdrženlivý. „Chceme nejprve vidět dopis z nemocnice – černé na bílém – teprve potom se k tomu vyjádříme. Do té doby nechceme spekulovat a také požadujeme, aby se nově vyjádřila kancelář prezidenta,“řekl MF DNES Okamura.

Avšak hlasy jeho poslanců, kterých je dvacet, nová budoucí koalice ke zbavení pravomocí prezidenta nepotřebuj­e.

Mynář o prognóze věděl

Dopis z nemocnice ukázal ještě jednu věc. Už minulou středu předal ředitel nemocnice hradnímu kancléři obdobný dopis, ve kterém mu sděloval, že Miloš Zeman není schopen vykonávat funkci. Následujíc­í den, ve čtvrtek odpoledne, právě hradní kancléř Vratislav Mynář do nemocnice k prezidento­vi přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka. Ten po schůzce tvrdil, že Miloš Zeman byl v dobrém rozmaru, vtipkoval a podepsal mu svolání ustavující schůze Sněmovny na 8. listopadu. Včera už Vondráček mluvil nejistě.

„Z jedné schůzky nevyvodíte celkový stav. Já jenom mohu potvrdit, že jsem s panem prezidente­m mluvil, že podepsal tu listinu, že věděl naprosto přesně, co podepisuje, a ještě o tom žertoval,“uvedl Vondráček včera v České televizi.

Jen 2,5 hodiny před Vystrčilov­ým vystoupení­m měl brífink kancléř Mynář. V něm se ani slovem nezmínil o aktuálním stavu prezidenta.

„Mohu potvrdit, že mi v minulém týdnu pan prezident osobně uložil připravit rozhodnutí prezidenta republiky o svolání zasedání Poslanecké sněmovny. Osobně jsem s panem Vondráčkem byl přítomen tomu, kdy pan prezident podepsal toto rozhodnutí,“řekl Mynář.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který také dlouho odmítal o stavu prezidenta cokoliv říct, po oznámení předsedy Senátu Vystrčila na Twitter napsal česko-latinský vzkaz. „Mala mens, malus animus. Zlá mysl, zlý charakter.“Kancléř a mluvčí po zbavení pravomocí prezidenta o posty automatick­y nepřijdou. Kancelář Hradu bude fungovat, jen bude zajišťovat servis pro premiéra a předsedu Sněmovny.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia