Dnes Prague Edition

Nový lék na rakovinu prostaty už na jaře

Česká vědkyně vytvořila průlomový preparát bez vedlejších účinků

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Ročně na nádory umírají desetitisí­ce Čechů. Teď dostali novou, velmi nadějnou zprávu. A to i díky českým vědcům: v prvních měsících roku 2022 bude schválena průlomová radiologic­ká metoda na léčbu rakoviny prostaty, do druhé fáze klinických výzkumů vstoupí lék na karcinom ledvin a na rakovinu kůže.

Česká jaderná chemička Martina Benešová s německými kolegy objevila léčbu na rakovinu prostaty. V počtu onemocnění stojí Česko v Evropě na osmém místě.

Benešová s kolegy v Centru pro výzkum rakoviny v Heidelberg­u vyvinula radioterap­eutikum PSMA-617, jímž během klinických studií prodloužil­a či ulehčila život 80 procentům mužů v konečném stadiu této nemoci. „V těle pacienta se ozařují nádorové buňky a ničí bez výrazných vedlejších účinků,“naznačuje vědkyně princip metody, jíž snad už na jaře 2022 „požehná“Evropská léková agentura (EMA). „Jedním úspěšným preparátem snažení nekončí. Jedna výzva vytváří lavinu dalších. Teď se snažíme vyvinout nová radiofarma­ka na rakovinu prsu, snad budou jednou fungovat podobně jako ta na rakovinu prostaty,“doufá ostravská rodačka.

Smutná čísla

Proti rakovině bojuje i český chemik a biolog Jiří Neužil, tvůrce látky MitoTam. Primárně byla označována jako lék na rakovinu prsu, ale ukázalo se, že je ideální k léčbě karcinomu ledvin. S tím postupuje do druhé fáze klinických zkoušek. Látka likviduje mitochondr­ie, které jsou „energetick­ou strojovnou“pro rakovinné buňky, čímž eliminuje jejich sílu.

Ročně je u nás diagnostik­ováno přes 87 300 zhoubných nádorů, které jsou příčinou úmrtí 27 000 lidí. Zhoubné novotvary jsou tu dlouhodobě druhou nejčastějš­í příčinou smrti hned po kardiovask­ulárních chorobách. Češi trpí hlavně karcinomem kůže, tlustého střeva a konečníku, prostaty, prsu i dýchacího ústrojí.

Rok co rok je nově diagnostik­ováno na 7 700 zhoubných nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku, 7 500 onemocnění prostaty, 7 200 u prsu a 6 600 případů rakoviny plic. V počtu nových případů zhoubných nádorů na počet obyvatel je Česko na 16. až 17. místě v Evropě s tím, že 67 procent českých mužů považuje rakovinu za nejhorší nemoc (ale jen 26 procent chodí na určené preventivn­í kontroly) a 58 procent českých žen podstoupí alespoň jednu preventivn­í onkologick­ou kontrolu.

Další převratný lék vyvíjí biolog Jiří Neužil. „V průběhu klinického hodnocení fáze, kdy se testuje dlouhodobá toxicita experiment­ální látky, jsme zjistili, že MitoTam je nejúčinněj­ší proti nádorům ledvin. To ve chvíli, kdy byli do hodnocení zařazeni pacienti po ukončené onkologick­é léčbě se zhoršující­mi se nádory a metastatic­kým onemocnění­m,“připouští Neužil.

Ten s kolegy z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky zjistil, že se MitoTam hromadí především v ledvinách, což může vysvětlit slibný účinek proti nádorům ledvin.

Do první studie bylo zařazeno 80 pacientů. Největší benefit (u pěti ze šesti) se prokázal u těch se světle buněčným nádorem ledvin (vzácnější typ nádoru). U některých nastala roční stabilizac­e nádoru, u jednoho se zmenšil třicetkrát. Látka by mohla být registrová­na do pěti let a řešit kromě rakoviny ledvin i cukrovku 2. typu. Na výzkumu léku se podílí financován­ím podnikatel Karel Komárek starší.

Léky z dílny PPF

Tři sta pacientů s karcinomy plic, kůže, tlustého střeva, jater, prostaty či vaječníků z USA a vybraných evropských zemí (včetně Česka) vstoupí v novém roce do studie, již má na starosti společnost Sotio spadající do skupiny PPF.

Jejím dílem je vylepšená terapeutic­ká látka Interleuki­n–15 (známý i pod kódem SOT101), tedy bílkovina stimulujíc­í požadované bílé krvinky. Ta startuje protinádor­ové imunitní reakce. „SOT101 v kombinaci s přípravkem KEYTRUDA prokázal slibná data,“uvedl Radek Špíšek, generální ředitel společnost­i Sotio. Firma spolupracu­je s Masarykový­m onkologick­ým ústavem Brno. Druhá fáze testování ukáže data během roku.

Ve fázi testů je též látka DRP–104, dílo týmu vědce Pavla Majera z Ústavu organické chemie a biochemie (ústav legendární­ho Antonína Holého) a jeho kolegů z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru.

„Naše látka blokuje metabolism­us glutaminu, který je zásadním zdrojem dusíku, tedy stavebním kamenem buňky, zejména té rychle rostoucí nádorové,“popsal Majer.

Na tomto principu by šlo léčit řadu typů rakoviny – zejména hrtanu, plic, prsu, močového měchýře, ale i tlustého střeva. Plánem je látku podávat i s imunoterap­ií.

Úplný šok způsobila třetí fáze testování léku Enhertu (zde ovšem nejde o český vynález). Ten totiž dokázal snížit úmrtnost žen trpících metastázuj­ící rakovinou prsu o 72 procent. Medikament patří firmě AstraZenec­a. Kdy bude Enhertu standardem pro pacientky, se řeší.

Po schválení bude léčba nejspíš hrazena zdravotním­i pojišťovna­mi.

 ?? Foto: MAFRA ?? Jaderná chemička Česká vědkyně Martina Benešová.
Foto: MAFRA Jaderná chemička Česká vědkyně Martina Benešová.
 ?? ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Drsňačka na první pohled Martina Benešová se zabývá jadernou chemií, ale vypadá spíš jako rocková zpěvačka.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Drsňačka na první pohled Martina Benešová se zabývá jadernou chemií, ale vypadá spíš jako rocková zpěvačka.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia