Dnes Prague Edition

Plavci si užili ledovou vodu, tento týden se ale oteplí

-

Ledová se smí vodě říkat, jen když má do čtyř stupňů Celsia. Otužilci, kteří se včera před polednem ponořili do Vltavy při tradičním Memoriálu Alfreda Nikodéma, na vlastní kůži vyzkoušeli 3,4 stupně, takže se mohli pokusit o dosažení mistrovské­ho otužilecké­ho stupně. Ten se v proudící ledové vodě uděluje za uplavání kilometru.

Vánoční plavání si včera dopřály u Slovanskéh­o ostrova čtyři stovky otužilců. Podobně studenou vodu měli při závodě naposledy před osmi lety. Nejstarší a nejznámějš­í otužilecká akce v republice se letos konala po pětasedmde­sáté.

„Plavu již tři roky, začal jsem ještě před covidem,“řekl před startem Hanuš Provázek, který ledovou vodu vzal jako jako výzvu a plaval nejdelší trať. Oblékl si dvě plavecké čepice stejně jako jeho přítelkyně Andrea. Ti, kdo si při plavání ve studené vodě neponořují hlavu, nosí dokonce kulicha.

Teplota vzduchu v centru Prahy dosahovala včera kolem poledne při závodě minus šesti stupňů Celsia. V Jizerských horách nicméně naměřili v noci na neděli skoro minus 27 stupňů.

Meteorolog­ové navíc varovali, že na severu a severových­odě Česka by mohly teploty v noci na dnešek klesnout pod minus 12 stupňů, takže ještě ráno může hrozit prochladnu­tí a omrznutí nechráněný­ch částí těla. Výstraha se týká Moravskosl­ezského kraje, Jesenicka a Šumperska Olomouckéh­o kraje a regionů Broumov, Náchod, Trutnov, Vrchlabí v Královéhra­deckém kraji. Malé děti, starší a nemocní lidé mají omezit délku pobytu venku. „Proti prochladnu­tí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“uvedl Český hydrometeo­rologický ústav.

Počasí v posledních dnech tohoto roku bude velmi proměnlivé. Štědrý den byl zatím nejteplejš­ím dnem letošního prosince, teploty dosahovaly někde až deseti stupňů Celsia. Během vánočních svátků se však citelně ochladilo, sněžilo i v níže položených místech a v noci mrzlo.

V tomto týdnu se má však opět oteplit. Podle týdenní prognózy může ve čtvrtek, předposled­ní den roku, teploměr ukázat až 14 stupňů Celsia, na Silvestra budou denní maxima kolem 12 stupňů Celsia. (ČTK, red)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Tradiční závod otužilců proběhl včera.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Tradiční závod otužilců proběhl včera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia