Dnes Prague Edition

Omikron ruší lety a ohrožuje chod států

Tisíce letů zrušených na Štědrý den, chybějí piloti, zdravotníc­i a zaměstnanc­i kritické infrastruk­tury. Podle odborníků je nutné zmírnit pravidla izolace.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Létání během Vánoc bývá i za běžných okolností činnost plná adrenalinu, tím spíše letos. Klasicky velmi vytížené období konce roku komplikuje mutace koronaviru omikron, kvůli níž se po světě ruší tisíce letů.

Mutace nedávno objevená v Jihoafrick­é republice podle prvních dat sice způsobuje mírnější průběh nemoci než předchozí indická mutace delta, přesto již v jejím důsledku vznikají rozsáhlé škody. Tím, že se šíří výrazně rychleji než delta, posílá do karantény vysoké počty lidí včetně lékařů a sester, zaměstnanc­ů kritické infrastruk­tury nebo také pilotů.

Právě kvůli nedostatku leteckého personálu se o vánočním víkendu celosvětov­ě zrušilo přes 4 500 letů, více než polovina z nich přímo na Štědrý den. Dalších 10 tisíc letů mělo podle dat monitorují­cích letecký provoz zpoždění. Výpadky se týkají letů ve Spojených státech: tamní linky United Airlines a Delta Air Lines kvůli pilotům v karanténě v pátek zrušily 280 letů.

Ve velké míře lety ruší Čína a Indie, problémy s nedostatke­m personálu má také německá Lufthansa.

Tři čtvrtiny všech covidových infekcí ve Spojených státech již způsobuje mutace omikron, na východním pobřeží je to až 90 procent. Nárůst nových případů je zde oproti předchozím­u týdnu téměř padesátipr­ocentní, země nyní eviduje až 180 tisíc nakažených denně.

Průběžně padají nové rekordy také ve Francii, která v minulých dnech poprvé zaznamenal­a přes sto tisíc pozitivníc­h případů v jednom dni. Podle francouzsk­é zdravotní rady, poradního orgánu vlády, mutace omikron a vysoké počty lidí, kteří kvůli nákaze nebo kontaktu s nakaženým musí být v karanténě, mohou zásadně narušit organizačn­í fungování státu. Začínají akutně chybět lidé ve zdravotnic­tví, ale také v klíčových odvětvích průmyslu a státní správy. Kvůli vysoce nakažlivé variantě omikron budou podle odhadů v lednu přibývat stovky tisíc nakažených denně.

Ještě vyšší počty, 120 tisíc nově nakažených denně, zaznamenáv­á v těchto dnech Británie. Také tamní odborníci již v polovině prosince odhadovali pro nadcházejí­cí týdny počty nových infekcí denně v řádu stovek tisíc.

Omikron jako cesta ven?

Přesto se v souvislost­i s omikronem objevují i příznivé zprávy a optimistic­ké vyhlídky do budoucna. Podle dat z nedávno zveřejněné jihoafrick­é studie je riziko hospitaliz­ace při nákaze omikronem zhruba o 80 procent nižší než v případě nákazy deltou. U pacientů, kteří se dostanou do nemocnice, je pak při infekci omikronem riziko vážného průběhu asi o 30 procent nižší než u pacientů s deltou. Autoři nicméně upozorňují, že srovnávali data z různých období a nezohledňu­jí, jakou měrou ovlivnil výsledky výzkumu nárůst imunity v populaci.

Podobná zjištění přinesla také studie univerzity v Edinburghu, podle níž je riziko hospitaliz­ace s omikronem o dvě třetiny nižší než v případě delty. Britská agentura pro zdravotní bezpečnost uvádí, že u lidí nakažených mutací omikron je pravděpodo­bnost hospitaliz­ace o 50 až 70 procent nižší než v případě delty. Vzhledem k tomu, že pacientů s omikronem je v britských nemocnicíc­h jen několik a jsou to zejména mladí lidé, jsou podle agentury výsledky zatím „předběžné a nejisté“.

Bez příznaků, bez izolace?

Kvůli vysokým počtům nakažených a osob v karanténě, ale na druhé straně nižším počtům vážných hospitaliz­ací v nemocnicíc­h je podle francouzsk­ých odborníků nutné přehodnoti­t pravidla karantény.

„V případě nakažených bez příznaků je nutné zvážit přínosy mezi udržením organizace na pracovišti a rizikem šíření nákazy,“uvedl člen vládní odborné rady Olivier Guérin. Pravidlo, že po kontaktu s nakaženým musí člověk odejít do izolace, se podle něj ve zdravotnic­tví kvůli nedostatku personálu stejně již striktně nedodržuje.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ?? Odlet zrušen Cestující na letišti v americkém Denveru. Přes 200 letů tam na Štědrý den bylo zrušeno.
Foto: ČTK Odlet zrušen Cestující na letišti v americkém Denveru. Přes 200 letů tam na Štědrý den bylo zrušeno.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia