Dnes Prague Edition

Recept proti inflaci, snadný jako obyčejná konzerva fazolí

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Bylo nebylo. Na pustém ostrově ztroskotal­y tři osoby. Vystudovan­ý fyzik. Věhlasný chemik. A ekonom. Jediné, co jim moře vyplavilo, byla plechovka fazolí. Neměli ale jak plechovku otevřít. Fyzik navrhl, že vyšplhá na palmu do výšky, kterou předem vypočítá. Pak hodí plechovku na propočítan­ou vzdálenost pod přesným úhlem směrem do kamení. A pak, že se plechovka nárazem roztrhne. Po velké poradě vědátoři návrh fyzika zamítli pro riziko rozprsknut­í fazolí po ostrově.

S druhým návrhem přišel chemik. Navrhl plechovkou třást na slunci tak dlouho, až pohyby kapaliny a těles v plechovce spolu s venkovním teplem způsobí expanzi. Návrh byl opět zamítnut, neboť se vědátoři opět báli rozprsknut­í fazolí po ostrově.

Až si hlavní slovo vzal ekonom: „Kolegové ztroskotan­ci, použitím obou metod bychom ztratili příliš mnoho fazolí a zkazili si hostinu. Můj plán nezpůsobí žádný nepořádek a neztratíme ani jednu fazoli.“

Zavládlo nadšení. Fyzik a chemik shodně zareagoval­i: „Určitě jsme ochotni to zvážit. Jaký je váš plán, pane kolego?“A ekonom odpověděl: „Předpoklád­ejme, že máme otvírák na konzervy...“

V roce 1970 tento vtip ve zkrácené verzi sepsal do knihy Ekonomie jako věda ekonom Kenneth Boulding. Americký prezident Ronald Reagan ho pak koncem 80. let taky rád vyprávěl. Je to narážka na to, že předpoklad­y modelů, podle kterých ekonomové předpovída­jí budoucnost, jsou leckdy mimo realitu. Ostatně proto můžete slyšet tolik ekonomický­ch názorů třeba na inflaci.

Když jsem se stal členem Světové federace pro studium budoucnost­í, zaujalo mě, že v jejím názvu je množné číslo. Je tam „budoucnost­í“, nikoliv „budoucnost­i“. Je totiž třeba rozlišovat mezi analytický­mi předpověďm­i jedné budoucnost­i, které jsou založené na modelu s určitými předpoklad­y, a prognostik­ou. V prognostic­e jde o to, ukázat varianty, dát na stůl scénáře možného vývoje k dalšímu rozhodován­í. Nejde o to říci, co se stane, ale co by se mohlo stát — neexistuje totiž jedna předurčená budoucnost. Žádný model nám nepředpoví přesnou inflaci v roce 2022 a dále. Víme ale, že pokud s inflací chceme zatočit, musíme se uskromnit, šetřit, nárůst platů musí odpovídat nárůstu produktivi­ty a veřejné finance je potřeba postupně vyrovnat, jako byly před covidem. Jednoduché jako ta prachobyče­jná konzerva fazolí, jen se k tomu propracova­t.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia