Dnes Prague Edition

Jak se Vinnetou stal předskokan­em Popelky

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Covidový skluz byl na vánoční obrazovce přece jenom znát. V ČT vznikla jediná premiérová celovečern­í pohádka pro hlavní vysílací čas, takže oba svátky vánoční musel vyplnit dvoudílný Anděl Páně, jehož reprízy jindy příchod Ježíška naopak předznamen­ávají.

Díry v adventním programu poté zalepovaly vedle starších pohádek jak mohutný výprodej francouzsk­ých komedií, tak série s Vinnetouem, který se z obvyklé pozice spasitele letních prázdnin vypracoval na předskokan­a Popelky či Princezny ze mlejna, která zase už soupeřila sama se sebou v seriálové a filmové podobě na dvou kanálech.

Světový unikát

Ale vadilo to? Sotva, jestliže původní štědroveče­rní pohádku ČT Jak si nevzít princeznu, po všech stránkách průměrnou a silně odvozenou variaci na cestování časem, vidělo více než 2,6 milionu diváků. Následujíc­í klasiku Tři oříšky pro Popelku si dopřálo 2,3 milionu lidí a svatou trojici veřejnoprá­vní nadílky završily tradičně Pelíšky s 1,8 milionu fanoušků.

Což ve výsledku znamená, že Štědrý večer s ČT strávila více než polovina všech, kdo měli puštěnou televizi, že si Kavčí hory připsaly celou desítku nejsledova­nějších pořadů dne a že krom jediného – právě Pelíšků – šlo o domácí pohádky, proti nimž neuspěly ani Nova s kultovní Láskou nebeskou, ani Prima s trvalkou Sám doma.

V daném ohledu zkrátka představuj­eme světový unikát. Jak vyplynulo z průzkumu společnost­i Axocom, která na českém trhu zastupuje více než padesát specializo­vaných televizníc­h stanic, na šedesát procent z oslovených považuje právě české pohádky za nejlepší. Jen třicet procent dotázaných dává přednost pohádkám zahraniční­m a pouze deset procent z více než tisícového vzorku prohlásilo, že během Vánoc volí docela jiné programy nebo televizi nesledují vůbec. Zároveň však u jiných žánrů, filmů i seriálů by si skoro dvě třetiny Čechů vybraly naopak zahraniční tituly. Jedině svátky představuj­í výjimku, přes polovinu účastníků ankety přiznalo, že si o Vánocích pustí alespoň jednu pohádku.

Štědrý den vede

Předešlý model vánoční ČT tvořily zpravidla česká novinka na 24. prosince, filmová pohádka v televizní premiéře na Boží hod a slovensko-česká na Štěpána. Jenže letos si mezinárodn­í koprodukci připsal už projekt Jak si nevzít princeznu, kromě něj se pak natočil jen přírůstek do kolekce pohádek pro neslyšící, ve výsledku rovněž průměrný příběh folklorníh­o ražení O kouzelné rybí kostičce, a žádný pohádkový film s podílem Kavčích hor loni do kin nešel.

Paradoxně to však televizi netrápí, protože bez ohledu na originalit­u i kvalitu vánočních pohádek byla v posledních deseti letech sledovanos­t na Štědrý den vždy nejvyšší za celý rok. Třeba loni si 24. prosince zapnulo televizi přes osm milionů diváků, kteří u ní strávili téměř šest a půl hodiny. Výhradně v roce 2013 obsadilo první příčku v žebříčku celoroční sledovanos­ti silvestrov­ské vysílání.

Samozřejmě včetně pohádek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia