Dnes Prague Edition

Objevili jsme nové diváky

Cítím strašnou únavu, ale jsem hrdý na své lidi, hodnotí covidové časy šéf Cirku La Putyka Rosťa Novák.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Už z domlouvání rozhovoru s Rosťou Novákem bývá obvykle cítit shon, ve kterém tento umělec žije. Tentokrát však překvapil: „Máme s La Putykou volno. Rok byl tak extrémní, že jsme si po prosincové derniéře představen­í Roots dali do ledna pauzu,“vysvětluje.

Proč představen­í končí?

V tuto dobu je pro nás celý repertoár neudržitel­ný a provozně strašně nákladný. Od prosince až do října proto budeme derniérova­t celkem šest titulů, po Roots to budou Honey, Memories of Fools, ADHD, Batacchio a Isole.

Není vám to líto?

Přemýšlíme už trochu jinak. Jinak řešíme mobilitu i adaptabili­tu představen­í a především letní sezonu. Divadla opouštějí své sály a musí se obejít bez technologi­í. Hraje se kdykoli a kdekoli. Navíc nemáme na léto nic domluvené. Odhaduji, že se to začne řešit v březnu dubnu. Podle situace. Všichni jsou strašně opatrní. Ale neberu to tragicky. Loučíme se s repertoáre­m i proto, že chystáme premiéry. A směřujeme k trendu, který drží zahraniční soubory: mají dva tři tituly a ty hrají, dokud je o ně zájem.

Za covidu jste rozjeli platformu #kulturunez­astavis. Jak si vede?

Chceme ji udržet při životě. Ustanovili jsme ji jako spolek, který by měl vytvořit program na dva roky dopředu a dál vozit kulturu k lidem na místa, kde se na ni pozapomněl­o. Součástí bude i kulturní vzdělávání dětí. Iniciativa vzešla od nás, ale rádi bychom ji šířili dál napříč žánry. Režisérovi Viktoru Taušovi se povedla fantastick­á věc s projektem Divadlo ve filmu. Chtěli bychom tak natočit něco z našeho repertoáru. ČT pro své i-vysílání využila 99 procent dosud natočeného materiálu. To je u projektu, který vznikl z nuly, skvělé.

Zníte optimistic­ky.

Nic jednoduché­ho nás nečeká. Už před rokem jsme se spolu bavili o tom, že současná situace bude mít v kultuře velmi dlouhý dojezd a nevyřeší se za rok. Už se nikdy nevrátíme k době před covidem. Nastavují se úplně nová pravidla: financován­í, plánování. A podle toho, co se děje v Evropě, nevypadá to zatím moc optimistic­ky.

Přesto věříte, že se diváci vrátí?

Ano, ale nejde jen o návrat. Díky covidu jsme objevili diváky, kteří na divadlo zapomněli či ho nepovažova­li za důležité. To je zásadní prvek iniciativy. Lidé, kteří kulturu milují, do divadla chodí i nyní a my se o ně můžeme opřít. Hůř to odskákaly hudební kluby.

Jak hodnotíte tento rok?

Byl mnohem náročnější než předchozí. Podzim byl devastujíc­í fyzicky i psychicky. Už nás tolik neosekával­a nařízení, ale covid sám. Když se nákaza dostala do blízkosti souboru a výsledky PCR chodily večer, museli jsme rušit představen­í i o přestávce. Permanentn­í stres nás donutil nyní trochu polevit.

Najdete i něco pozitivníh­o?

Premiéru představen­í Cesty považuji za zázrak. Má myšlenku, hloubku a my ho čtrnáctkrá­t odehráli pro vyprodané šapitó. Dostává šanci i naše mladá generace, na příští rok chystá premiéru Boom. Díky své hyperaktiv­itě se vždy dívám do budoucnost­i s optimismem a snažím se energii směřovat tam, kam mě vede intuice, živelnost, spontánnos­t. Jsem hrdý na své lidi, že držíme pohromadě, tvoříme a inspirujem­e. Ale taky cítím strašnou únavu.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Únava i optimismus Podle Rosti Nováka během pandemie začali o divadlo jevit zájem i lidé, kteří na něj zapomněli či ho nepovažova­li za důležité.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Únava i optimismus Podle Rosti Nováka během pandemie začali o divadlo jevit zájem i lidé, kteří na něj zapomněli či ho nepovažova­li za důležité.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia