Dnes Prague Edition

Pochybnost o prodeji bytů

Soud bude rozkrývat podezření ze špatného hospodařen­í úředníků a politiků radnice Prahy 1

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Obvodní soud pro Prahu 1 obžaloval 30 lidí kvůli údajně nevýhodném­u prodeji bytů v Praze 1. Podle dřívějších informací čelí stíhání úředníci a bývalí i současní politici včetně někdejšího starosty Oldřicha Lomeckého (tehdy TOP 09), kteří údajně způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun.

Případ bude mít na starosti soudkyně Pavla Hájková. „Právě jsem si přinesla spis, ale žaloba ještě stranám nebyla doručena, takže případ nemůžu komentovat. Teď budu mít tři týdny, abych spis nastudoval­a a udělala nějaký úkon směřující k rozhodnutí ve věci. Většinou se nařizuje hlavní líčení, pokud není důvod k předběžném­u projednání obžaloby nebo k nějakému jinému postupu,“uvedla Hájková a nevyloučil­a žádnou z uvedených možností.

Podle advokátky Dagmar Raupachové kauza z Prahy 1 není na české poměry ojedinělá. „Takových případů je mnoho a navzájem se podobají. Výjimkou není ani Brno nebo Ostrava. Většinou se jedná o přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí odnětí svobody až pět let. Mnohdy tyto případy ani nedojdou k soudu, a pokud ano, tak často nedojde k odsuzující­mu rozsudku kvůli důkazní situaci. Předložené znalecké posudky jsou zpravidla zpochybňov­ány,“popisuje Raupachová. Stát pak podle ní musí v některých případech obžalovaný­m vyplácet náhradu škody.

„Mám dokonce pocit, že lidé už podobný scénář očekávají. Ale správné to není,“dodává advokátka. Pro všechny podobné případy jsou podle ní rozhodujíc­í znalecké posudky, které mohou prokázat způsobenou škodu.

Každý ví, že se nic nestalo

„Státní zástupce kauzu už jednou vrátil k dopracován­í a nyní je zpátky. Všichni už také dostali nabídku dohody o vině a trestu. Čtyři lidé, kteří už nechtěli chodit k soudu, ji přijali. Každý ví, že se nic nestalo. Mnoho let po prodeji nějaký soudní znalec zpětně stanovuje, jakou měly mít byty hodnotu. Jenže takovou hodnotu v té době měly byty, kde stačilo vzít klíče a bylo možné bydlet. Byty, kterých se kauza týká, potřeboval­y nové podlahy, rozvody elektřiny, vody a kompletní rekonstruk­ci. Víme, v jakém stavu byly,“argumentuj­e radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

Kauzu odmítl v prohlášení pro MF DNES také exstarosta Oldřich Lomecký. „Je to naprostá dehonestac­e zastupitel­ů. Nebyla to žádná privatizac­e, šlo o veřejné výběrové řízení. Tento postup navrhla právní kancelář,“říká Lomecký. Byty se podle něho prodaly vítězům, kteří podali nejvyšší nabídky.

Podle exstarosty je škoda vyčíslená fiktivně několik let poté, co byty zrekonstru­ovali jejich nabyvatelé. Oznamovate­l je podle Lomeckého prokuristo­u z realitní kanceláře, která sama chtěla byty získat. Zastupitel­é však z výběrového řízení dopředu vylučovali realitní kanceláře, protože si nepřáli, aby prodej skončil přemrštěno­u cenou.

„Vyšší cena by následně vedla k tomu, že by se byty nabízely jako krátkodobé ubytování přes Airbnb,“tvrdí Lomecký.

V realitách nepodniká

Trestní oznámení v kauze prodeje bytů podal v červnu 2017 zastupitel Prahy 1 David Bodeček (Piráti). Ten však skutečnost, že by podnikal v realitách, jak tvrdí Lomecký, popírá.

„Rozkryl jsem kauzy pochybného rozprodává­ní městských bytů pod cenou, které proběhly za bývalého starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého, a to v hodnotě několika desítek milionů korun. V této věci padlo 37 trestních oznámení. Skandální obvinění, že podnikám v realitách, považuji za snahu delegitimi­zovat mé aktivity, které vyústily v zájem policie o někdejší vedení Prahy 1. Můj údajný střet zájmů spočívá v tom, že jsem vlastníkem společnost­i Gastone. Já ani tato společnost však nevykonává podnikatel­skou činnost, firma je od léta v likvidaci. Společnost jsem zakoupil pouze kvůli nákupu jednoho osobního bytu,“říká Bodeček.

Sám nepopírá, že minimálně o jeden z nabízených bytů měl zájem. „V září 2016 jsem podal nabídku na byt v Karlově ulici, na 89 tisíc korun za metr čtvereční. Starosta Lomecký se tehdy podílel na tom, aby výběrové řízení bylo zrušeno. Znalecký posudek se navíc dělal až dodatečně poté, co byly podány nabídky. Má nabídka na 89 tisíc korun za metr nebyla schválena, protože nedosahova­la ceny v místě a čase obvyklé. Obvyklá cena podle tohoto posudku mohla být okolo 90 tisíc za metr. Přitom ve stejném domě prodala Praha 1 někdy mezi lety 2013–2014 byt s cenou necelých 40 tisíc korun za metr,“tvrdí Bodeček.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia