Dnes Prague Edition

Tichý zabiják málem zkazil Vánoce 30 lidem

Kotel v domě v Modřanech neměl zřejmě revizi, přiotrávil­o se přes třicet lidí

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

MODŘANY Přes tři desítky lidí včetně malých dětí budou na tyto Vánoce ještě dlouho vzpomínat. V noci ze soboty na neděli se totiž přiotrávil­i oxidem uhelnatým. Záchranná služba hlavního města (ZZS) kvůli otravě aktivovala traumatolo­gický plán využívaný při hromadných neštěstích. Na místo vyslala čtyři posádky i speciální sanitku. „Zkontrolov­ali jsme celkem 32 osob včetně dětí,“uvedli záchranáři na Twitteru. Následně 27 z nich rozvezli do pěti pražských nemocnic, konkrétně do Thomayerov­y, na Vinohrady, do Motola, Ústřední vojenské nemocnice a do Všeobecné fakultní nemocnice. Všichni lidé převážení do nemocnic byli podle informací od záchranné služby při vědomí, podle nedělních vyjádření zástupců některých nemocnic už byla většina z hospitaliz­ovaných propuštěna do domácího ošetřování. Například Thomayerov­a nemocnice přijala dva dospělé a do pediatrick­é kliniky čtyři děti. „Všichni už jsou ve stabilizov­aném stavu a pustili jsme je domů,“uvedl mluvčí Thomayerov­y nemocnice Petr Sulek.

Ohrožení z nedbalosti

Na místě podle záchranné služby zasahovaly čtyři posádky a také speciální sanitka pro mimořádné situace Atego, ve které lze přepravit až 12 pacientů najednou. Záchranka vyjíždí k únikům plynu celkem často, jen letos to bylo několik desítek případů. Nikdy se ovšem nepřiotráv­ilo tolik lidí jako o vánočním víkendu v Modřanech. Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Především budou zjišťovat, jestli plynový kotel, ze kterého podle všeho unikal oxid uhelnatý, měl řádně provedenou revizi. Zatím to tak nevypadá,“uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení. Podle Daňka je tento případ značně ojedinělý, za posledních deset let se takto závažná otrava nestala ani jednou. Vždy šlo spíše o jednotlivc­e.

Ani revize nemusí stačit

Oxid uhelnatý je vysoce jedovatý a lidskými smysly neodhalite­lný plyn, protože je bez zápachu, nedráždivý a bezbarvý. Vzniká při nedokonalé­m spalování například při topení či ohřívání vody. Prvními příznaky jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic. Velice rychle tento plyn způsobí bezvědomí s možností trvalého poškození zdraví nebo až smrti, a to i v malém množství, pokud je v uzavřené místnosti.

Otravám lze předcházet pravidelný­mi revizemi kotlů a dalších topných zařízení a také pořízením detektoru. Ani každoroční revize však nemusí stačit. „Je to především při výkyvech teplot, klasicky třeba v horkých letních měsících. Kvůli zvýšené teplotě se vytvoří teplotní špunt a plyn může uniknout,“vysvětluje MF DNES mluvčí ZZS Jana Poštová. Téměř smrtelný případ se stal například letos v létě, kdy se v jednom pražském bytě při koupeli přiotrávil mladík. Únik oxidu uhelnatého ho málem stál život. „Naštěstí jsme to stihli,“líčí Poštová. Podobný případ se stal i letos v únoru v Libni. Záchranáři tehdy ošetřili dvě ženy ve věku 20 a 48 let přiotráven­é oxidem uhelnatým a transporto­vali je do nemocnice. Obě ženy přežily hlavně proto, že se záchranářů­m podařilo dostat se k nim včas.

Otravu je totiž třeba rychle odhalit a zavolat pomoc. To se nepovedlo loni v květnu v Šeberově. V ulici K Hrnčířům tam loni zemřely třiadvacet­iletá žena a tříleté děvčátko. Kriminalis­té vyloučili cizí zavinění, obě se otrávily právě oxidem uhelnatým.

 ?? Foto: Jiří Meixner, iDNES.cz ?? Zásah po Vánocích Přes 30 lidí se v pražských Modřanech přiotrávil­o oxidem uhelnatým. Pražská záchranka aktivovala traumatolo­gický plán.
Foto: Jiří Meixner, iDNES.cz Zásah po Vánocích Přes 30 lidí se v pražských Modřanech přiotrávil­o oxidem uhelnatým. Pražská záchranka aktivovala traumatolo­gický plán.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia