Dnes Prague Edition

Z exhibice se stala covidová líheň

Sport dál úpí: hned čtyřem tenistům hrozí, že přijdou o Australian Open.

- Stanislav Kučera reportér MF DNES

Úvodní grandslam tenisové sezony Australian Open začne přesně za tři týdny, hvězdné kvarteto jeho účastníků však místo přípravy řeší covidové trable. Španěl Nadal, Kanaďan Shapovalov, Tunisanka Džabúrová i Švýcarka Bencicová doplatili na záměr rozehrát se na exhibičním klání v Abú Zabí, kde se nakazili koronavire­m.

Místo posledních tréninků před rozjezdem tenisového roku 2022 tak musí podstoupit karanténu a doufat, že se z nemoci zotaví včas, aby získali nezbytnou propustku k fungování v Austrálii. Negativní test.

„Načasování opravdu není ideální, ale do Austrálie se vydám hned, jakmile mi skončí izolace,“vzkázala Bencicová.

Svízelnou pozici nešťastník­ů ještě umocňuje fakt, že dějiště startu sezony dlouhodobě praktikuje tvrdá opatření proti pandemii. Na všech tamních akcích tak budou moct hrát jen tenisté s očkováním, nemluvě o testování po příletu do země, na nějž včera doplatil čtrnáctý hráč světa Shapovalov.

I když všichni čtyři nakažení mají do grandslamu v Melbourne čas na zotavení, o první turnaje sezony s jistotou přijdou. Kanaďana a Nadala se tak nebude týkat ATP Cup, který startuje už v sobotu, světová desítka Džabúrová a olympijská šampionka Bencicová si zase nezahrají příští týden v Adelaide ani na menších podnicích v Melbourne.

Zatímco v tenisové říši způsobuje covid jednotky výpadků, byť známých jmen, v jiných sportovníc­h odvětvích decimuje prosincový program o poznání bolestněji.

NHL se hrála naposledy minulý týden v úterý, kvůli nakaženým a dalším osobám v karanténě odložili už bezmála sedmdesát zápasů. I to je jedním z důvodů, proč zámořské hvězdy vynechají olympijské hry v Pekingu. Fotbalová Premier League zase z devíti duelů plánovanýc­h na včerejšek viděla jen šest, potíže s nedostatke­m bojeschopn­ých basketbali­stů hlásí i kluby NBA.

Zkrátka je jasné, že i v roce 2022 bude sport stále poznamenán koronaviro­vou pandemií.

Těžký průběh navzdory očkování

Ale zpět k tenisu, kde nynější potíže způsobila exhibiční sešlost v Abú Zabí. Dovolte tedy její připomenut­í.

Hrála se od 16. do 18. prosince za účasti šesti mužů a dvou žen, s ohledem na nákazu mezi kolegy tak ještě trnou například Rus Rubljov nebo Brit Murray.

Hned v pondělí po akci oznámil neblahou novinu Nadal, jenž se na kurtu objevil po čtyřměsíčn­í pauze zaviněné zraněním chodidla. S výhledem na Australian Open poté přiznal: „Musím být zcela flexibilní, co se týče mého dalšího programu.“

Už před turnajem navíc hovořil o tom, že si startem v Melbourne ještě není jistý, jelikož nechce návrat uspěchat. V příští sezoně se bude s Djokovičem a Federerem přetahovat o rekord v počtu grandslamo­vých titulů, všichni rivalové jich nyní mají dvacet. A Nadal se bude pochopitel­ně soustředit především na Roland Garros.

O den později se k němu s odhalením pozitivníh­o testu přidala Bencicová, ve středu oznámila nakažení Džabúrová. Obě dámy, přestože jsou očkované, se potýkaly s těžkým průběhem nemoci, což jim návrat na kurty rozhodně neusnadňuj­e.

„Mám docela vážné příznaky – horečku, zimnici, bolesti,“svěřila se Švýcarka.

Naopak Shapovalov, který pozitivní výsledek obdržel až včera po příletu do Sydney, a není tedy zcela jisté, zda covid chytil v Abú Zabí, zažívá jen mírné symptomy.

Pokud vám zní situace, kdy se tenisová exhibice proměnila v ohnisko covidu, povědomě, nemýlíte se. Loni v červnu dopadla stejně balkánská Adria Tour, jedním z nakažených účastníků se stal i její patron Djokovič. Čelil poté tvrdé kritice za okázalé nedodržová­ní opatření během akce.

Jak vznikla neblahá situace v hlavním městě Spojených arabských emirátů, nemusí vědět ani samotní smolaři. Pokud se však za tři týdny potkají na Australian Open, nešťastné vzpomínky tím jistě přebijí.

 ?? Foto: Reuters a Profimedia.cz ?? NHL stojí Covid sevřel NHL, nejslavněj­ší hokejová liga stojí od úterý.
Foto: Reuters a Profimedia.cz NHL stojí Covid sevřel NHL, nejslavněj­ší hokejová liga stojí od úterý.
 ?? ?? Bratři v covidu Rafael Nadal a Denis Shapovalov, účastníci exhibice v Abú Zabí, jsou oba pozitivní. Nadal to oznámil před týdnem, Shapovalov včera.
Bratři v covidu Rafael Nadal a Denis Shapovalov, účastníci exhibice v Abú Zabí, jsou oba pozitivní. Nadal to oznámil před týdnem, Shapovalov včera.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia