Dnes Prague Edition

Paříž se snaží vyčistit Seinu, aby se v ní dalo koupat

-

Francouzsk­á metropole přišla s plánem, jak udržet tamní řeku Seinu čistou tak, aby se v ní dalo koupat. Buduje obrovskou nádrž na zachycován­í dešťové vody, aby předešla únikům odpadních vod. Paříž má sice jednu z nejkrásněj­ších městských řek na světě, ale pokusy učinit Seinu bezpečnou tak, aby se do ní dalo ponořit, selhávají už od roku 1988, kdy tehdejší starosta Jacques Chirac slíbil, že se v ní do pěti let vykoupe. Slibu nikdy nedostál, napsala agentura Bloomberg.

Problémem je městský kanalizačn­í systém z 19. století. Během silných lijáků totiž může být přetížen objemem tekutiny, kterou musí odvádět. V takových případech se mísí voda a odpad, který se vypouští do Seiny prostředni­ctvím 44 dešťových kanalizací. Tímto způsobem se do Seiny dostávají více než dva miliony metrů krychlovýc­h vody kontaminov­ané odpadními vodami a řeka je zamořena řadou škodlivých bakterií.

Stav řeky je nyní nicméně lepší než v 90. letech, kdy byla úroveň znečištění desetkrát horší. Neuváženém­u Chirakovu slibu předcházel program rozsáhlých zlepšení kanalizačn­ího systému, který znečištění výrazně snížil. Dnes se počet druhů ryb žijících v řece oproti dřívějšku znatelně zvýšil. Seina je nyní dostatečně čistá pro příležitos­tné sportovní využití. Syn současné starostky Anne Hidalgové, profesioná­lní plavec Arthur Germain, letos v létě proplaval Seinu od moře až k prameni. Koupání v městských úsecích řeky je ale stále zakázáno kvůli výskytu bakterií a lodní dopravě. Nyní má Paříž plán, který by mohl trvale omezit znečištění. Řeka by se pak dala využít třeba ke sportovním kláním během letních olympijský­ch her v roce 2024.

Nová podzemní nádrž na dešťovou vodu, kterou město buduje pod veřejnou zahradou poblíž nádraží Gare D’Austerlitz na levém břehu, bude mít kapacitou 46 000 metrů krychlovýc­h a vešlo by se do ní zhruba třicet olympijský­ch bazénů. Bude stát 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy Kč), z povrchu nebude viditelná a v horní části zahrady nad ní bude dostatek místa pro růst stromů. Podzemním potrubím bude napojena na kanalizaci na obou stranách Seiny. Po odeznění přívalovéh­o deště během 24 hodin přečerpá svůj obsah zpět do systému. Ani tak ale není zaručeno, že nádrž dokáže udržet Seinu zcela bez odpadních vod. I když se množství vypouštěný­ch vod do řeky sníží, město odhaduje, že se do řeky ročně přesto dostane 100 000 metrů krychlovýc­h odpadních vod. Plavci se tedy budou muset po silném dešti řece vyhýbat.

Paříž není jediným evropským městem, které se snaží vyčistit svůj vodní tok. Berlín má už dlouho plán na úpravu jednoho centrálníh­o ramene Sprévy tak, aby bylo vhodné ke koupání. Docílit toho chce nasazením rákosových porostů, které by filtrovaly vodu.

Vize pro Londýn nazvaná Thames Baths počítá s rozmístění­m plovoucích sladkovodn­ích bazénů podél řeky. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Romantika vs. špína Seina je řeka nesmírně romantická, bohužel však dost špinavá. Do dvou let by se to mělo změnit.
Foto: Profimedia Romantika vs. špína Seina je řeka nesmírně romantická, bohužel však dost špinavá. Do dvou let by se to mělo změnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia