Dnes Prague Edition

Bez Pražského okruhu obyvatelé Prahy 6 trpí

Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) chce své městské části pomáhat i ze Sněmovny

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

BUBENEČ Starosti se zimním úklidem chodníků se u starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) prolínají s tím, že je také poslancem a má mimo jiné vliv na stavební zákon, který je důležitý i pro městskou část. Již teď je však nutné myslet na léto a Praze 6 hrozí, že nebude možné na příští sezonu otevřít koupaliště Petynka. „Předpoklád­ám, že správce bazénu ví nejlépe, co je zapotřebí udělat pro to, aby se Petynka otevřela,“říká Kolář.

Jak se vám daří kombinovat funkci poslance a starosty?

Dobře. Na radnici mám skvělý kolektiv, o který se mohu opřít a na který se mohu spolehnout. A nadto velmi výkonného statutární­ho zástupce, který zná úřad jako své boty. Když tedy někdy chybím kvůli tomu, že musím být v parlamentu, nemám sebemenší obavu, že by se na radnici něco pokazilo.

Bude mít Praha 6 prospěch z toho, že její starosta je i poslancem? A naopak: jak využijete vaše dosavadní zkušenosti ve Sněmovně?

Jestli budu Praze 6 i nadále prospěšný, to ukáže až čas. Já se samozřejmě budu snažit. V Praze 6 sídlí významné vysoké školy a vědecká pracoviště, máme báječná divadla, v Praze 6 se staví a může být užitečné, že se v parlamentu stále řeší nový stavební zákon. Kultura zápolí s neustálými ataky nových covidových vln a TOP 09 dostala ve vládě na starost vědu, výzkum a inovace. V těchto oblastech bude jistě hodně práce. Ale jsou tu i přízemnějš­í témata, jako například doprava. Jsem rád, že nová vláda si jako jednu z hlavních priorit stanovila dostavbu Pražského okruhu. Jsem připraven být v této věci maximálně nápomocen, protože Praha 6 absencí okruhu velmi trpí. Situace se i kvůli neschopnos­ti nalezení společné komunikačn­í linky mezi pražským magistráte­m a předchozí vládou stala neúnosnou.

Jaký budete mít rozpočet?

Díky dlouhodobě odpovědném­u přístupu k majetku a financím si mohu dovolit říct, že Praha 6 je bohatá městská část a nemusí se obávat, že by neměla dost prostředků na běžný provoz, ale i na investice. Od roku 2014, kdy jsem nastoupil jako starosta, se nám podařilo nastřádat miliardu korun a na účtech teď jsou připraveny miliardy hned dvě, ze kterých se bude moci začít čerpat na investiční projekty ve školství, bydlení, sociální a zdravotní oblasti. Rozpočet držíme dlouhodobě vyrovnaný a nejinak tomu bude i v roce 2022.

Co bude v příštím roce největší prioritou Prahy 6?

Jako velkou prioritu vidím školství. Nejen v Praze 6, ale v celé metropoli je nedostatek míst v mateřských i základních školách. Na posledním sněmu starostů městských částí jsme s kolegy řešili i způsob financován­í škol a školek. Praha totiž ze svého rozpočtu přispívá městským částem takzvaně na žáka a my, starostové, žádáme, aby se poplatek od města zvýšil. Po investorec­h často chceme, aby součástí jejich projektů na Praze 6 byla stavba školských zařízení, sami projektuje­me nové školky, děláme půdní vestavby ve starých školách, abychom navýšili jejich kapacitu. V příštím roce také chystáme spustit projekt participat­ivního rozpočtová­ní ve školách, aby se děti odmala učily procesům spolurozho­dování o věcech veřejných, zlepšila se jejich finanční gramotnost a podobně.

Jaká je budoucnost koupaliště Petynka, které provozujet­e prostředni­ctvím městské firmy?

Chtěl bych říct, že na Petynce skočí za čtyři roky starosta Prahy 6 slavnostní první šipku do nového krytého bazénu, který je vyprojekto­vaný a na který je i vydané rozhodnutí o umístění stavby. Bohužel ale mohu říct jen to, že budoucnost dostavby Petynky je nejistá, a to i přes to, že máme to zmíněné územní rozhodnutí. Bohužel vlivem špatných rozhodnutí z dob dávno minulých není Praha 6 v této lokalitě jediným stavebníke­m a bohužel se nedaří najít shodu na souběh dvou sousedícíc­h projektů, našeho bazénu a soukromé bytové výstavby. V současnost­i čekáme, až se magistrát vypořádá s podaným odvoláním na umístění stavby, a bohužel nelze odhadnout, jaké to rozhodnutí bude.

Hrozí, že koupaliště nebude moci v příští sezoně otevřít?

Doufám, že ne. Je pravda, že v minulém roce, kdy se venkovní bazén rekonstruo­val, doprovázel­y práce nějaké těžkosti a se stavebním úřadem musela naše obecní firma, která bazén spravuje, řešit otázku parkování.

Řada lidí si vás spojuje hlavně s odstranění­m sochy maršála Koněva, vadí vám to?

Nevadí mi to. O „kauzu Koněv“jsem si sice neřekl, řešil jsem s kolegy situaci, která nastala, ale za vším, co se událo, si stojím. Kauza otevřela z mého pohledu důležitou kapitolu naší poválečné historie a začalo se díky ní mluvit o spoustě věcí, které se držely pod pokličkou. A také pomohla ruskému režimu odhalit svou pravou tvář v celé své parádě. To není vůbec na škodu, alespoň všichni viděli, s kým máme co do činění.

Na území vaší městské části je také Velvyslane­ctví Ruské federace. Jak byste označil to sousedství?

Tak, že je tu máme. Od odhalení Vrbětic a následného vyhoštění desítek diplomatů a pracovníků ruského zastupitel­ského úřadu nám přibylo v Bubenči a v Dejvicích několik prázdných bytů a naopak ubylo diplomatic­kých vozů parkujícíc­h na přechodech. Ruská ambasáda naši radnici ostentativ­ně přehlíží, nám to nijaké starosti nepůsobí. Co potřebujem­e ve vztahu k ruské ambasádě, to řešíme buď s Diplomatic­kým servisem, nebo odborem ministerst­va zahraničí, který má na starosti protokol.

V jakých dalších případech se u vás komunální politika prolíná s tou zahraniční?

V Praze 6 je zhruba 85 procent všech diplomatic­kých rezidencí a zastupitel­ských úřadů. My s nimi udržujeme těsné vztahy. Řešíme každodenní problémy – stavební úpravy, parkování, opravy chodníků a podobně, ale snažíme se ambasády i zapojovat do života naší městské části. Pořádáme například Festival ambasád, kdy se na jeden den stane z Vítězného náměstí doslova pupek světa – je plné stánků, kde jednotlivé ambasády prezentují své země pomocí národních pokrmů a kulturních vystoupení. Naposledy se nám jich sešlo tuším 46 a doufám, že 4. června, nakdy je plánován další ročník festivalu, se jich přijde prezentova­t ještě víc.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Kauza Koněv Podle Ondřeje Koláře tato kauza otevřela důležitou kapitolu naší poválečné historie a začalo se díky ní mluvit o spoustě věcí, které se držely pod pokličkou.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Kauza Koněv Podle Ondřeje Koláře tato kauza otevřela důležitou kapitolu naší poválečné historie a začalo se díky ní mluvit o spoustě věcí, které se držely pod pokličkou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia