Dnes Prague Edition

Bílá je dobrá, či už ne?

Stále sebevědomě­jší Asie se snaží zbavit obdivu ke světlé barvě kůže. Jde to ztuha

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

UV, UV záření,“vysvětlova­la mi s prstem zabodnutým do nebe thajská učitelka, proč se v poledne zahalila natolik, že jsem ji v ulicích provinčníh­o městečka Khaen Koi téměř nepoznal. Klobouček hluboce naražený do čela a rouška jí ponechával­y na obličeji jenom úzký průzor, kterým sotva viděla na cestu. Dlouhé návleky na rukách a kalhoty zakryly všechna místa, kterých by se mohly dotknout sluneční paprsky. Se slunečníke­m v ruce se úplně otřásala hrůzou při představě, že by snad její pokožka mohla zhnědnout a diskvalifi­kovat ji oproti místnímu ideálu krásy.

Bílá kůže rovná se úspěch

Posedlost světlou kůží sahá v Asii hluboko do minulosti. V Thajsku je zbarvení, které by potěšilo každého návštěvník­a solária, spojováno s chudobou a těžkou prací na rýžových polích pod spalujícím poledním žárem. Zatímco uzavřené klimatizov­ané kanceláře v metropoli Bangkoku udržují vzhled tamních zaměstnanc­ů v souladu s estetickým­i ideály, tmavší vzezření zařazuje obyvatele severových­odní části země na spodní příčky společensk­ého žebříčku. Preferenci světlé pokožky posilují mediální tlak i reklama. Některé z kampaní na přípravky na bělení pleti, kladoucí rovnítko mezi úspěch a světlou barvu, dokonce vyvolaly kontroverz­e a byly označeny až za rasistické. Například jeden z krémů propagoval v bangkocké veřejné dopravě slogan: Zde mohou sedět pouze běloši. Tento společensk­ý tlak se netýká jenom žen, řada produktů a služeb míří i na muže, kterým pomocí laserů a chemických látek nabízí zbělení dokonce i nejintimně­jších částí těla.

Představu, že světlejší pleť je atraktivně­jší, upevňují různé soutěže krásy. Zdolat takto nastavené překážky není jednoduché. Jednou z výjimek se v roce 2014 stala „tmavá“Miss Thajsko Nonthawan Thonglengo­vá. Její korunovaci někteří komentátoř­i uvítali jako šanci na nové definování estetickýc­h standardů. Modelka známá pod přezdívkou Maeya dodala, že by se chtěla stát vzorem pro mladou generaci Asiatů, ukázat jim, že mohou dosáhnout toho, o čem sní, a povzbudit všechny ženy, které se kvůli své tmavší pleti cítí nejistě.

Jejich zastoupení postrádají i v jiných zemích. Když se v roce 2018 Catriona Grayová jako čtvrtá Filipínka stala Miss Universe, komentoval­a jedna z diskutujíc­ích na sociálních sítích její úspěch slovy: „Podle západních standardů je krásná, ale ukažte mi dívky se širokým nosem, tmavší pletí a kudrnatými vlasy.“

Zase ti kolonizáto­ři

V Indonésii preference světlé pleti sahá až do koloniální minulosti. Po 350 let tuto zemi ovládali Nizozemci, kteří vybudovali mocenskou pyramidu s Evropany na její špici a domorodci zaujímajíc­ími její nejnižší patra. Tento model, který posiloval nadřazenos­t západního světa ve všech ohledech včetně standardů krásy a upřednostň­ování bílé pleti a rysů, přetrvává dodnes.

Situace podobné té, kdy mě v chrámovém komplexu Prambanan na střední Jávě obklopila celá školní třída se žádostí o společné foto, zažívají západní turisté na různých místech indonéskéh­o souostroví. Přitom k téměř hvězdnému statutu jim stačí jejich výška, špičatý nos a světlá barva kůže.

„Dívky vyrůstajíc­í v Indonésii neustále slýchají, že bílá pleť znamená krásnou pleť. Myslela jsem si, že když nejsem bílá, nikdy nemůžu být krásná. Naše koloniální mentalita nás vede k přesvědčen­í, že cizinci jsou výjimeční a lepší než my,“uvedla Aninda Annisa, absolventk­a Technologi­ckého institutu v Bandungu.

Nedávno se k tomuto tématu vyjádřil i indonéský prezident Joko Widodo, podle kterého by se země slavící příští rok 77 let své nezávislos­ti měla svého komplexu již zbavit. „Nechci mentalitu méněcennýc­h zakořeněno­u v našem národě. Chováme se, jako by setkání s bulem (cizincem bílé pleti) bylo setkáním s někým důležitým. Přehnaně k nim vzhlížíme, přestože všichni jíme stejný druh rýže,“řekl Widodo.

Obrátit dlouhodobý trend však nebude snadný úkol. Podle průzkumu Světové zdravotnic­ké organizace téměř čtyřicet procent žen v zemích, jako jsou Čína, Malajsie, Filipíny a Jižní Korea, pravidelně používá přípravky na zesvětlení pleti. Poptávka po těchto produktech by do roku 2024 měla dosáhnout 31,2 miliardy dolarů. Pro vzor pro překonání komplexu méněcennos­ti se však Asie nemusí ohlížet příliš daleko, vždyť Jižní Korea dokázala svou vlastní populární kulturou oslovit celý svět.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Slunce ne! Asiatky se chrání širokými klobouky.
Foto: Profimedia.cz Slunce ne! Asiatky se chrání širokými klobouky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia