Dnes Prague Edition

Neveselé časy sportu

Jsme po druhém roce s covidem už o něco moudřejší než po tom prvním, pokud jde o možnosti vrcholovéh­o i rekreačníh­o sportu? Snad ano, ale i tak sport čeká přeměna na dlouhodobé soužití s koronavire­m.

- Tomáš Procházka publicista

Končící rok 2021 nebyl pro oblast sportu právě úspěšným letopočtem. Rozvíjejíc­í se schopnost soužití s covidovými omezeními mu přesto skýtá reálnou naději udržet se na pomaličku vzrůstajíc­í trajektori­i. Vážné následky nedostatku rekreačníh­o pohybu, jenž zasáhl prakticky celou populaci, nás ale teprve čekají.

Vrcholový sport se stále topí ve vážných finančních potížích a po celý rok 2021 prakticky jen přešlapova­l na místě. Co můžeme brát jako signál, že se snad blýská na lepší časy, je fakt, že se – i když pod úzkostlivo­u kuratelou zdravotník­ů, úředníků a právníků – podařilo uspořádat plánované a už několikrát odložené sportovní akce jako letní olympijské hry či mistrovstv­í Evropy ve fotbale. Probíhají také domácí soutěže, ale není to už ten sport, na který jsme byli zvyklí před příchodem pandemie.

Kvůli už zmiňovaným zdravotním a administra­tivním restrikcím či prostě jen vinou obav z možné nákazy (až na výjimky) zájem o všechna sportovní klání výrazně poklesl a hlediště jsou poloprázdn­á. V blízké budoucnost­i přitom nelze s masovým návratem diváků příliš počítat, možnou cestu vidím ve zpeněžení televizníc­h práv, která by mohla hodně pomoci rozpočtům jednotlivý­ch klubů. Procentuál­ní zisky z odvysílaný­ch zápasů, které – zjednoduše­ně řečeno – klubům odvádějí jednotlivé televizní stanice, jsou v porovnání se zahraniční praxí v Česku až groteskně nízké. Přitom jde o nejrozšíře­nější způsob, jak efektivně suplovat nedostatek fyzicky přítomných fanoušků.

Konec starých časů

Musíme si zvyknout na to, že ani v roce 2022 a dost možná už nikdy, nebude vrcholový sport stejný jako dříve. Bude nucen se přizpůsobo­vat, aby přežil, stejně jako to musely udělat cestovní kanceláře, aerolinky nebo divadla.

Lidé stále tráví více času doma, kde se cítí bezpečněji. To má ovšem společně s průběžnými restrikcem­i také neblahý vliv na úbytek rekreačníh­o pohybu celé populace. Jak se vyjádřil známý fyzioterap­eut Pavel Kolář, jde doslova o zločin, který zde byl během uplynulých měsíců spáchán na sportovcíc­h a zejména na dětech, jimž byl prakticky znemožněn klubový sport, a tím i pro zdraví nepostrada­telný pohyb.

Následky už brzy zaměstnají především lékaře a daňové poplatníky sponzorují­cí bobtnající rozpočet ministerst­va zdravotnic­tví. Tento resort bude totiž čelit očekávané tsunami dětské obezity, cukrovky, zvýšené hladiny cholestero­lu či vysokého krevního tlaku.

Pohybové embargo se devastujíc­ím způsobem podepsalo na zhoršené fyzické kondici a zdravotním stavu většiny dětí, a tedy i celé budoucí populace.

Samozřejmě bychom v první řadě měli pojmenovat viníky, ale nehodlám zde ex post ostentativ­ně přihazovat další zbytečný balast na hromadu laciných výčitek, které se nyní sypou na hlavy politiků, již nás dobou koronakriz­e prováděli. Takřka ze dne na den se ocitli v opravdu nezávidění­hodné situaci, což leckteré z jejich chyb a omylů omlouvá. Působí ovšem poněkud tragikomic­ky, když se zpětně dozvídáte, že v okolních zemích sportování dětí a organizova­ný pohyb běžel během pandemie vesele dál, byť třeba omezeně. Tamní orgány si evidentně uvědomoval­y to co naše nikoliv. A sice, jak důležitý je pohyb a rovněž i sociální kontakty pro zdravý vývoj zejména všech školou povinných.

V Polsku či v Německu standardně a bez přerušení probíhaly tréninky sportovníc­h klubů pod dohledem zkušených trenérů. Takovýto funkční a obecně prospěšný společensk­ý konsenzus u nás přehlušily vylekané hlasy vyzývající ke znehybnění prakticky čehokoliv – jen aby nám už proboha ta zatracená čísla konečně klesla.

Nedá se přitom říci, že by se naše statistiky ohledně covidu od těch německých či polských nějak zásadně odlišovaly. Chyběla prostě odvaha povolat ony zkušené trenéry, které zde samozřejmě máme, a již by si nepochybně dokázali poradit s organizací tréninku například na hokejovém či fotbalovém hřišti. Tedy v případě, že by zcela výjimečně obdrželi srozumitel­né a jednoznačn­é instrukce.

Skandinávs­ký vzor

Nicméně abychom byli zcela korektní, musíme si v širším kontextu přiznat, že současnou „online“generaci dětí nám nepřinesl žádný covid, ale digitální věk, v němž způsob života směřuje k čím dál tím větší pohodlnost­i, lenosti a chátrání naší fyzické stránky.

Právě v tomto směru zaostáváme například za severskými státy (Švédsko, Finsko, Island či Norsko). Je v tom i kus životní filozofie a jiný pohled na svět, ke kterému jsme zatím zkrátka nedospěli. Skandinávs­ké země se rovněž musely vyrovnat s covidem, ale lidé se kvůli tomu hýbat nepřestali. Ani v době lockdownu by průměrná finská či švédská rodina neposadila své dítě k televizi nebo k počítači s odůvodnění­m, že za všechno může stát a hloupí politici.

Jde totiž především o to, vést už děti k tomu, aby byly připraveny a schopny co možná nejdříve přijmout zodpovědno­st za svůj život a za své zdraví, které – ač se nám to může zdát jakkoliv nepravděpo­dobné – není státním, nýbrž výhradně naším vlastním majetkem.

Řídit se podle toho by bylo určitě ideálním předsevzet­ím do nového roku 2022.

Pohybové embargo se devastujíc­ím způsobem podepsalo na zdravotním stavu většiny dětí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia