Dnes Prague Edition

Hygienici udělili pokuty za miliony korun

- — Klára Burešová s využitím ČTK

PRAHA Jízda v MHD bez respirátor­u nebo vstup do vnitřních prostor bez ochrany dýchacích cest může Pražany přijít draho. Pražská hygienická stanice i v roce 2021 pokračoval­a v rozdávání pokut za nedodržová­ní proticovid­ových opatření. Jenom za nenošení ochrany úst musí pokutovaní dohromady zaplatit statisíce korun.

„Udělili jsme za nedodržová­ní předepsané ochrany dýchacích cest celkem 815 pokut v souhrnné částce 666 800 korun. Sankce se pohybovaly v rozsahu 300 až 50 tisíc korun. Dále jsme vydali 1 118 napomenutí,“říká mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík k datům z poloviny prosince.

Platbám za nedodržová­ní opatření se ale nevyhnuly ani pražské restaurace a bary. Stravovací podniky dostaly za letošní rok jedenáct pokut. Celkem hygieně musely zaplatit 88 tisíc korun v rozmezí od pěti do dvaceti tisíc korun. S peněžitým trestem nemají podle hygieniků majitelé provozoven ve většině případů problém, sankce bez průtahů vyplatí.

Podniky chodí pražská hygiena kontrolova­t buď podle vlastního plánu, nebo na základě podnětů od obyvatel. Měsíčně pražská hygiena provede desítky až stovky kontrol. „Vesměs kontroly probíhají standardně, bez problémů. Některé z nich děláme za úzké součinnost­i s Policií České republiky,“dodává Boublík.

Pokuta po dovolené

Nenošení respirátor­u nebo nedodržová­ní covidových pravidel v podnicích ale nejsou jedinými porušeními předpisů, které hygienici trestali. Sankce také hrozí těm, kteří po příjezdu ze zahraničí nebudou dodržovat platná cestovní opatření. Peněžní trest mohou dostat třeba ti, kteří po návratu do země nevyplní příjezdový formulář nebo si nedojdou na test.

Do poloviny prosince roku 2021 pražští hygienici kvůli příjezdům ze zahraničí vydali celkem 343 pokut za 267 tisíc korun. Postižení museli zaplatit sankce od dvou tisíc až do 50 tisíc korun.

Hygiena: Nemáme lidi

Počet nových nákaz covidem-19 v Praze za poslední týdny klesá, ale vláda se již připravuje na vzestup nakažlivěj­ší varianty omikron. Mírnější covidová situace zatím umožňuje hygieně lépe trasovat nakažené a jejich kontakty, což při vysokém výskytu covidových případů letos na podzim nezvládala. Proti kritice kvůli nezvládnut­ému trasování se ale hygienici brání. Vadí

jim, že stanice nemají dostatek zaměstnanc­ů.

„Dovolíme si jen připomenou­t, že tento stát přistoupil v letech 2006 až 2012 k velmi neodpovědn­é redukci zaměstnanc­ů hygienický­ch stanic, a to o plných 50 procent Žádný jiný sektor veřejné správy takovou redukcí neprošel,“říká Boublík. Dodává, že sehnat kvalitní odborníky bude složité.

Hygienici prý doplácejí na nedokonalo­sti pandemické­ho zákona. „Žádná civilizova­ná země neprovádí trasování v rámci svého public health, všude na to mají nějaká callcentra, mají to ošetřeno ve svých pandemický­ch zákonech,“poznamenal­a ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová na pražském Metropolit­ním zdravotnic­kém kongresu letos v prosinci. Hygienici navíc rozhodnutí o karanténě či izolaci sdělují často po telefonu, což je podle soudu nezákonný postup.

„Je třeba doplnit pandemický zákon, aby mohla být více využívána call centra,“dodává k situaci na hygienický­ch stanicích mluvčí.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Ukaž Tečku Hygienici kontrolují zákazníky v restauraci, jestli mají platné očkování nebo doklad o prodělání nemoci. Za nedodržení proticovid­ových opatření mohou zákazníkům udělit peněžní pokutu nebo jim dát napomenutí.
Foto: Michal Turek, MAFRA Ukaž Tečku Hygienici kontrolují zákazníky v restauraci, jestli mají platné očkování nebo doklad o prodělání nemoci. Za nedodržení proticovid­ových opatření mohou zákazníkům udělit peněžní pokutu nebo jim dát napomenutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia