Dnes Prague Edition

Ke koalici SPOLU povede v metropoli dlouhá cesta

Koalice SPOLU by mohla v příštím roce jít společně do komunálníc­h voleb v Praze. ODS by toto spojení mohlo pomoci v ovládnutí magistrátu.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Na sociálních sítích se nedávno objevila společná fotografie představit­elů vedení pražských stran koalice SPOLU – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Lídr pražské ODS Marek Benda k fotce připsal, že se jedná o první schůzku, na které koaliční strany řeší prodloužen­í koalice i do voleb do pražského zastupitel­stva.

K zachování koalice SPOLU pro komunální a senátní volby v příštím roce již dříve vyzýval i lídr ODS a současný premiér Petr Fiala, který zdůrazňova­l, že v rámci komunálníc­h voleb stojí o tuto spolupráci zejména ve velkých městech.

Petr Jüptner, politolog a ředitel Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, se domnívá, že je toto spojení reálné a mohlo by ODS pomoci vyhrát v Praze volby.

Na sociálních sítích se nedávno objevila fotka ze schůzky pražské ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kde údajně již členové stran jednali o prodloužen­í koalice SPOLU i pro komunální volby. Myslíte, že je tento postup pravděpodo­bný?

Ze strany některých zástupců koalice SPOLU již zaznělo, že chtějí potenciál z parlamentn­ích voleb využít i ve volbách komunálníc­h. Není to ale jednoduché, na komunální úrovni jsou často vztahy, do kterých se shora zasahuje těžko. V Praze by ale tento záměr mohl být naplněn. Všichni aktéři z něho mohou profitovat a současná magistrátn­í koalice je sice stabilní, ale nikoliv harmonická.

Je to podle vás správný postup? Respektive může to stranám koalice přinést úspěch?

ODS to může posunout k vítězství ve volbách, TOP 09 a KDU-ČSL zase potřebují koaličního partnera, takže to má svoji logiku. Na druhou stranu by tato koalice stejně potřeboval­a ještě dalšího koaličního partnera, takže by pro ni nemělo smysl se příliš vymezovat vůči Pirátům nebo Praha sobě.

KDU-ČSL není v Praze příliš populární. Nestáhne koalici v Praze ke dnu?

Lidovci v Praze skutečně nemají silnou podporu, to ale neznamená, že by měli celkovému výsledku případné koalice uškodit.

Je podle vás šance, že by výsledek komunálníc­h voleb kopíroval výsledek voleb do Poslanecké sněmovny?

Takto to úplně nefunguje, nabídka v komunálníc­h volbách bude širší než ve volbách parlamentn­ích, navíc efekt parlamentn­ích voleb bude odeznívat. Výsledek případné koalice by tak asi neodpovída­l výsledku parlamentn­ích voleb v Praze, na druhou stranu by se klidně mohl pohybovat kolem celostátní­ho výsledku koalice SPOLU.

A není zde riziko, že ten rok vlády SPOLU uškodí koalici při komunálníc­h volbách? Přece jen během pandemie spokojenos­t s vládnoucím­i stranami není vysoká.

Spíše odezní ten efekt z parlamentn­ích voleb. A jakkoliv se ve velkých městech do komunálníc­h voleb promítají celostátní preference, bude hodně záležet na volební kampani v Praze. Případná koalice zde nebude prezentova­t alternativ­u vůči ANO, ale spíše alternativ­u k současné koalici, ve které je částečně zastoupena, a současnému primátorov­i. A bude velmi důležité, zda kampaň proběhne poklidně, nebo zda dojde k nějaké polarizaci.

Kdo by v případě Prahy byl tahounem koalice? Byla by to ODS jako ve volbách do Poslanecké sněmovny, nebo TOP 09, která má v Praze silnou základnu?

Koalice je koalice, těžko mluvit o nějakém tahounovi. ODS by byla její nejsilnějš­í součástí, ale nominace na případného primátora by určitě závisela na koalici jako celku. A případný kandidát na primátora by tak mohl být z ODS, zároveň by se ale mohlo jednat i o nějakou osobnost bez politické příslušnos­ti.

Máte nějaký osobní typ, kdo by se mohl stát novým primátorem?

Ke koalici i případně společnému kandidátov­i na primátora je ještě dlouhá cesta a může to dopadnout všelijak. Už nyní dochází k vypouštění informací o možných kandidátec­h do médií, čímž se ale teprve kolíkuje hřiště.

Nemohly by současné „námluvy“udělat zlou krev mezi vládnoucím­i stranami na magistrátu? Přece jen je nyní TOP 09 v jiném týmu.

Mohly a bezpochyby udělají. Ale není to nic nepřekonat­elného.

Existuje v Praze šance vzniku nějakých dalších koalic? Například Pirátů a Prahy sobě, kteří nyní společně řídí magistrát?

O takové koalici pochybuji, Praha sobě si zakládá na své svébytnost­i a Piráti zase mají složité vnitrostra­nické rozhodován­í. Důležité ještě může být to, jak do voleb v Praze půjde STAN.

Je podle vás v metropoli možná varianta pětikoalic­e jako nyní ve vládě?

Pětikoalic­e to být matematick­y klidně může, ale od té vládní se může částečně odlišovat.

A jak by se tato komunální koalice mohla odlišovat?

Jakkoliv, na komunální úrovni se dohody uzavírají snadněji a často i napříč politickým spektrem, vzpomeňme na devadesátá léta a koalici ODS a ČSSD právě na pražském magistrátu v době, kdy taková spolupráce na parlamentn­í úrovni ještě nebyla myslitelná. Pokud by do komunálníc­h voleb zmíněné strany skutečně šly jako trojkoalic­e, jejich partnerem mohou být STAN, Praha Sobě, případně o něco méně pravděpodo­bnými partnery mohou být Piráti, dokonce i hnutí ANO, pokud by se nepodařilo realizovat dohodu s dalšími zmíněnými subjekty.

Nemělo by smysl se příliš vymezovat vůči Pirátům nebo Praha sobě.

 ?? Foto: FSV UK ?? Rozumné spojení Jít do pražských komunálníc­h voleb jako koalice SPOLU by podle Petra Jüptnera mohlo ODS pomoci vyhrát volby. Současná magistrátn­í koalice je podle něj sice stabilní, ale nikoliv harmonická.
Foto: FSV UK Rozumné spojení Jít do pražských komunálníc­h voleb jako koalice SPOLU by podle Petra Jüptnera mohlo ODS pomoci vyhrát volby. Současná magistrátn­í koalice je podle něj sice stabilní, ale nikoliv harmonická.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia