Dnes Prague Edition

Novoroční tipy. Na koncert či do skiareálu

-

1

Osm kilometrů s turisty Silvestrov­skou procházku Prahou „Novoroční čtyřlístek 2022“letos již poosmnácté pořádá Klub českých turistů. Na pochod za historií Prahy se mohou zájemci vydat dnes od 11:30 do 13:00 ze zastávky metra Pražského povstání. Trasa, kterou ujdou, bude měřit osm kilometrů a skončí v Restauraci Na Jezerce, kam musejí účastníci dorazit mezi 14. až 16. hodinou. Turisté připravili i bezbariéro­vou variantu trasy vedoucí z Pankráce přes Podolí až do Braníka. Zájemci, kteří se chtějí zúčastnit, si musejí na start připravit 30 korun. (kbr)

2

Putování Prahou 2 za betlémy i za Josefem Ladou

Až do 2. února mohou zájemci spojit procházku Prahy 2 s návštěvou tamních betlémů, a to hravou formou. Postačí k tomu chytrý telefon. Na stránce putovani.praha2.cz se nachází mapa trasy s vyznačeným­i betlémy. U nich poutníci naleznou cedule s QR kódem, po jejichž naskenován­í se soutěžícím objeví kvízové otázky. Za správné odpovědi na celkem 20 otázek lze získat až sto bodů, přičemž 70 bodů je potřeba pro zařazení do slosování o věcné ceny. Samotné putování začíná v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru a vede přes kostely Nového Města až do baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Účast je zdarma a trasu lze jít libovolně dlouho, klidně i na pokračován­í. Délka celé trasy je 6 kilometrů, přičemž její zdolání zabere přibližně dvě hodiny. A koho by nenadchly betlémy, může si zvolit druhou trasu, která je zasvěcená životu a tvorbě malíře Josefa Lady. (hej)

3

Novoroční koncert

Městská část Praha 2 spolu s Římskokato­lickou farností pořádají na Nový rok od 18 hodin novoroční koncert v kostele sv. Ludmily na Vinohradec­h. Kromě klasiků, jako je Antonio Vivaldi, zazní také několik vánočních koled. Vstup na koncert je zdarma. (hej)

4

Dějiny zábavy v Národní galerii

Oba dva víkendové dny pořádá od 16 hodin Národní galerie Praha komentovan­é silvestrov­ské prohlídky pod názvem Radost ze života aneb Zábava nejen silvestrov­ská. Účastníci prohlídky se ponoří do víru tance a veselí z obrazů Josefa Navrátila, Henriho de Toulouse-Lautreca nebo Františka Kupky a dozvědí se, jak se bavili a užívali si lidé v 19. století. (hej)

5

Skiareály v okolí Prahy mají dobré podmínky

Lyžařské areály v okolí Prahy mají dobré podmínky pro lyžování, na svazích je dostatek sněhu. Přes půl metru sněhu leží na sjezdovce na Šibeničním vrchu u Mnichovic nedaleko Prahy. Na silvestra i na Nový rok se zde bude lyžovat standardně od 10:00 do 17:00. Velké množství sněhu hlásí i lyžařský areál v Chotouni u Prahy. „Se sněhem vydržíme nejméně měsíc, je ale trošku méně lidí kvůli počasí,“řekl provozovat­el Jan Němeček. Na silvestra areál zkrátí otevírací dobu, sjezdovka bude fungovat do 19:00. Lyžaři mohou využít také středisko Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku a skiareál Kvasejovic­e rovněž na Příbramsku. Lyžuje se zde na dvou třetinách sjezdovky, na silvestra bude otevřená od 9:00 do 14:00. (ČTK)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Silvestrov­ské lyžování Všechny lyžařské areály v okolí Prahy hlásí dostatek sněhu na svazích.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Silvestrov­ské lyžování Všechny lyžařské areály v okolí Prahy hlásí dostatek sněhu na svazích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia