Dnes Prague Edition

Všechno nej, Sire Alexi! Ferguson slaví osmdesátku

Třináct titulů, triumfy v Lize mistrů, treble z roku 1999. Kdo se Alexi Fergusonov­i, legendární­mu kouči Manchester­u United, může rovnat?

- — Vojtěch Povejšil

Když končil na lavičce Manchester­u United, dostal od hráčů hodinky. „Nejhezčí dárek. Rolexky z roku 1941, tedy z toho, kdy jsem se narodil, nastavené na čas 15:03, což byla přesná minuta a hodina, kdy jsem tehdy 31. prosince přišel na svět.“

Od té chvíle uplynulo 80 let: legendární fotbalový trenér Alex Ferguson slaví významné jubileum.

Mnozí vám řeknou, že je nejlepším koučem všech dob. A i ti, kteří mají jiný názor, ho uznávají. Už se skotským Aberdeenem vyhrál ligu i Pohár vítězů, ale hlavně je legendární postavou Manchester­u United a celého britského fotbalu.

Úžasný psycholog, uznávaný stratég, muž s čichem na hvězdy i se šlechtický­m titulem Sir.

Jako hráč přitom získal první profismlou­vu až ve třiadvacet­i. Zahrál si třeba za Glasgow Rangers či Falkirk, než v roce 1974 ukončil kariéru a vrhl se na trénování.

Pak už to šlo ráz na ráz. Začal u druholigov­ého skotského East Stirlingsh­ire, poté přešel do St. Mirren a v roce 1978 už trénoval Aberdeen, kde i díky třem mistrovský­m titulům a čtyřem triumfům ve skotském poháru vydržel až do listopadu 1986.

Tehdy si ho vybral Manchester United: svého času slavný klub se zrovna potácel na hraně sestupu. Pod přísným skotským koučem se dostal na vrchol, během 26 let jeho vlády se United stali nejúspěšně­jším týmem v Anglii a celosvětov­ě proslulou značkou.

Osmatřicet trofejí s nimi Ferguson získal! Začátek přitom neměl snadný, vždyť první úspěch se pod jeho vedením dostavil až v sezoně 1989/90, kdy United získali anglický pohár.

„Nebýt toho, vyrojily by se vážné pochybnost­i, jestli se na tohle místo vůbec hodím. Snížila by se návštěvnos­t a klub mohla zachvátit panika,“připustil ve své knize Můj příběh z roku 2013.

Místo toho United získali možná nejvýznamn­ější personu své historie. Ferguson třináctkrá­t triumfoval v Premier League, zažil dvě vítězná finále Ligy mistrů a odsunul z pozice anglické jedničky Liverpool, v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech možná nejlepší tým Evropy. Ten pro něj i dál zůstal největším rivalem – někdy až nenáviděný­m. „Mou největší výzvou bylo srazit Liverpool z jeho zas .... ho trůnu. Klidně to otiskněte,“pálil zostra třeba na startu sezony 2002/03, který se United vůbec nevydařil.

Ligu ale tehdy Manchester nakonec vyhrál a později se mu ještě pod Fergusonov­ým vedením skutečně povedlo překonat liverpools­ké maximum (18, dnes už 19) v počtu anglických titulů.

To už se před jeho jménem dlouhé roky skvěl titul Sir. Zasloužil si jej od královny Alžběty II. za slavný devětadeva­desátý rok, kdy slavil treble: výhru v Lize mistrů, domácí soutěži i Anglickém poháru.

S Manchester­em se rozloučil ziskem titulu na konci sezony 2012/13. Jeho posledním zápasem na lavičce

United byl ten s číslem 1 500 proti West Bromwichi, který skončil bláznivou remízou 5:5 poté, co Fergusonov­i svěřenci, už jistí mistři Anglie, promrhali vedení 5:2.

I poté, co s trénováním seknul, Ferguson při zápasech na Old Trafford málokdy chybí. Chvíli byl i ambasadore­m Evropské fotbalové unie UEFA, také vyučoval na Harvardu.

Energie z něj srší dál, jen v květnu 2018 fotbalovém­u světu zatrnulo, když jej bleskově převáželi do nemocnice s krvácením do mozku. Operace naštěstí dopadla skvěle: už v září byl zpátky v lóži, kde s nezbytnou žvýkačkou v puse kynul nadšeným fanouškům.

Tak hodně zdraví, Sire!

 ?? Foto: ČTK ?? Jubilant Legendární Alex Ferguson slaví osmdesátku.
Foto: ČTK Jubilant Legendární Alex Ferguson slaví osmdesátku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia