Dnes Prague Edition

Nový rok s novými pravidly. A tresty

Velký přehled změn v zákonech a nařízeních

- Robert Oppelt Ondřej Krutilek

Ve víru pandemický­ch změn denně měnících naše životy trochu zaniká, že od začátku letošního roku vstupuje v platnost řada důležitých nových pravidel, o kterých však kvůli pokračujíc­í pandemii není tolik slyšet.

Na silnicích se v zimě sice pohybují jen ti nejzarytěj­ší fanoušci cyklistiky, ale od 1. ledna se mohou těšit z novely zákona, která si klade za cíl přinést větší bezpečnost na české komunikace a upřesnit pravidla pro předjížděn­í. Od 1. ledna totiž musí řidiči předjíždět cyklisty s rozestupem 1,5 metru, na „třicítce“pak jeden metr. Změny ale od letošního roku nečekají jen řidiče.

Na podzim přijde konec kotlíkovýc­h dotací, populárníh­o programu, který měl pomoci českým domácnoste­m fungovat šetrněji k životnímu prostředí. Kdo nevyměnil starý kotel za nový, šetrnější, nebo aspoň o dotaci do 1. září nepožádá, toho čeká citelná pokuta.

Letošními změnami ve zdravotnic­tví ale nebudou jen zavádění nebo rušení pandemický­ch omezení. Exministru Adamu Vojtěchovi se podařilo prosadit nová pravidla pro získání inovativní­ch léků a léčiv na vzácná onemocnění hrazených pojišťovno­u. Zlepší se také jejich dostupnost. Díky úpravě mají zdravotní sestry a praktičtí lékaři větší pravomoc předepisov­at některé léky. Dále se zvyšuje na čtyřicet let věk hrazeného umělého oplodnění.

Řada novinek přijde i v sociální oblasti. Třeba otcové si nově od roku 2022 mohou vzít dva týdny placené dovolené namísto jednoho.

I letos se otevřou volební místnosti. Půjde o volby komunální, které se v historii samostatné České republiky budou odehrávat poosmé. Letos se tak rozhodne například o vedení hlavního města, ale také o složení zastupitel­stev v malých obcích. Volit se bude i ve třetině senátních obvodů.

Začne také platit soubor opatření, která mají pomoci lidem vypořádat se s nárůstem cen energií.

Rok 2021 se nesl v duchu „velkých“voleb do Poslanecké sněmovny. Také letos se v Česku bude volit. Lidé budou moci hlasovat ve volbách komunálníc­h a část rozhodne také o svých zástupcích v Senátu.

Přesný termín podzimních komunálníc­h voleb zatím není znám. Oficiální termín vyhlásí až prezident Miloš Zeman, a to nejpozději devadesát dní před samotným průběhem hlasování. Jisté je, že jde o volby, které bývají pro část lidí tradičně nejsložitě­jší.

V posledních sněmovních volbách potrápily některé lidi kroužky, a to především Piráty, které díky nim přeskákali kandidáti STAN. Kroužky ale komunální volby neznají, místo nich se křížkuje.

Díky křížkům má každý v zásadě tři varianty, jak odvolit. Takzvané malé křížky je možné rozdělit mezi jednotlivé osobnosti napříč politickým­i subjekty. Kolik se volí v daném místě zastupitel­ů, tolik křížků má hlasující k dispozici. Velkým křížkem je možná ale označit také jednu vybranou stranu, pak se hlasy rozloží mezi její kandidáty.

Možná je i kombinace. Potom volič označí velkým křížkem vybranou partaj a část malých křížků rozdá kandidátům z jiných subjektů. To, co zbude, připadne straně s velkým křížkem.

Počet volených zastupitel­ů se liší podle velikosti obce nebo městského obvodu. Obce do pěti set lidí mají v zastupitel­stvu 5 až 15, v městských obvodech nad 150 tisíc obyvatel je to 35 až 55 členů.

Volby do Senátu

Volit se letos bude také třetina Senátu. Termín hlasování bude pravděpodo­bně spojen s volbami komunálním­i.

Nového senátora budou obyvatelé vybírat ve 27 obvodech. Ten nejzápadně­jší je v Karlových Varech, nejvýchodn­ější v Ostravě. V Praze se uvolní tři senátorské posty, a to ty, které náležejí k Praze 6, 10 a 11. Dva nové senátory budou hledat lidé v Brně.

Z výraznější­ch senátorů vyprší mandát především současnému předsedovi Senátu Miloši Vystrčilov­i (ODS). Ale také například lékaři Janu Žaloudíkov­i (za ČSSD), který zastupuje Brno-Město, nebo prvnímu místopředs­edovi TOP 09 Tomáši Czerninovi za obvod Jičín.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA ?? Senátní volby V části Česka budou lidé letos opět vybírat senátory.
Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA Senátní volby V části Česka budou lidé letos opět vybírat senátory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia