Dnes Prague Edition

Průlom v USA? Lehký covid se vrací do práce

Amerika má milion případů za den. Nejsou lidi, jsou v izolaci. Země jede na půl. Jak z toho ven?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Nebyl to omyl ani sabotáž, jen výraz bezmoci. Prý máte covid? Nevadí, přijďte do práce jako normálně: v americkém státě Rhode Island museli na pracoviště naběhnout nemocní zdravotníc­i a sociální pracovníci, které by ještě před rokem a půl odvážely sanitky s řidiči ve skafandrec­h do přísné izolace.

Uvidí se, zda je ta zpráva průlom, nebo jen výjimka z nouze. Byla to místní zoufalá reakce na tsunami omikronu, který zvedl počty nakažených v USA na rekordní milion denně.

V Rhode Islandu museli drsně improvizov­at. A riskovat. V jedné státní nemocnici měli už tak málo sester, že dvě nakažené s mírným covidem vrátili zpět na oddělení.

„Pokud je nebylo třeba jinde“, jak to popsalo vedení nemocnice, měly se starat jen o nemocné s covidem.

Totéž udělali v pečovatels­kém domě, který se zrovna stará o seniory s respirační­mi potížemi nebo ty, co potřebují rehabilita­ci. Tedy ti, kolem nichž koronaviru­s rád krouží. I tam vedení muselo nasadit pečovatelk­u s covidem, aby se zapojila na oddělení nakažených.

Nakažených ošetřovate­lek tam chybělo tolik, že se systém hroutil.

A tak povolali nemocné. I s rizikem, že tím vše zhorší, protože ti by mohli nakazit i dosud zdravé kolegy a pacienty. Klaplo to, protože další případy se neobjevily a v pondělí byla obě zařízení z krize venku.

Byl to krok, který zajímá celou Ameriku – a nejen ji.

Omikron má sice mnohem mírnější průběh, takže obvykle připomíná pověstnou rýmičku, ale zato nakazí vše, co vidí. Tudíž v USA dramaticky docházejí lidé, kteří by drželi fungování společnost­i v chodu. A to má Amerika „jen“milion případů denně. Co bude v půli ledna, kdy má omikronová vlna teprve vrcholit třeba s pěti miliony nakažených denně, než koncem měsíce zmizí?

Pro tohle není lepší příklad než New York.

Stojí metro i Broadway

Pět tisíc policistů z místního pětatřicet­itisícovéh­o sboru, který New York má, je v současné době nemocných. To je každý sedmý. Slušné ztráty, za války by to bylo horší než decimace. Dva tisíce mají covid, další tři tisíce „cosi jako chřipku“, což se překládá tak, že jsou nemocní, ale nebyli na testech.

Testy jsou totiž dneska v New Yorku opruz, protože onemocněli i zdravotníc­i, kteří je dělají. A tak jsou řady hodně dlouhé, čeká se celé hodiny. Dvacet testovacíc­h míst úplně zavřelo, protože personál chytil covid.

Kromě nich a policistů stůňou také hasiči. Skoro každý pátý. Z lékařské záchranky, která normálně čítá 4 200 lidí, je momentálně nemocná třetina. Vedení vyzvalo Newyorčany, aby volali „jen v opravdu naléhavých případech“.

Nejezdí tři linky metra. Důvodem je, že pár tisíc zaměstnanc­ů dopravního podniku má covid. Osekány jsou i linky městských autobusů.

Podobně je to například v Bostonu, kde dopravní podnik oznámil plány dočasně najmout 300 řidičů autobusů a sto řidičů tramvají, aby nahradil nemocné zaměstnanc­e. Železniční společnost Amtrak omezila spojení mezi Washington­em a New Yorkem.

A New York, město, které za normálních časů nikdy nespí, jede teď jen na půl plynu. Mnohé restaurace mají zavřeno, protože kuchaři a servírky mají covid. V Queensu bylo jeden čas zavřeno 11 knihoven.

Na Broadwayi přestali hrát muzikály The Music Man a Six poté, co herci včetně hlavní hvězdy Hugha Jackmana měli pozitivní testy. Před divadlem, kde měli hrát Medvídka Pú převedenéh­o na muzikál, stojí vůz na rychlé testování.

Máme covid, nerodíme

Nastávajíc­í matky na Floridě se nastražily: zavřeli tam první porodnici. Je ve Fort Lauderdale a zůstane zavřená „až do dalšího oznámení“. Rodičky dostaly radu, ať si najdou jinou porodnici.

Důvod, který je nyní běžný: nejsou lidi. Příliš lékařů a sester naráz má covid.

V New Yorku musel zavřít zdravotnic­ký řetězec CityMD devatenáct ze sto padesáti poboček, které má ve městě a okolí.

Vyřadil i politiky

Zavírají také obchody a supermarke­ty, protože i tam onemocněly prodavačky. Ale covid je spravedliv­ý, a tak vyřazuje z práce i politiky. Brian Monahan, jenž je jakýmsi závodním lékařem v americkém Kongresu, v pondělí vyzval poslance a senátory, aby pracovali na dálku, protože Kongres zažívá „bezprecede­ntní vzestup počtu případů covidu“.

V New Yorku jsou dál. Radní v Queensu Robert Holden oznámil, že polovina z jeho deseti asistentů má covid. „Zavřeli jsme krám,“řekl. Nejsou lidi.

Jeho kancelář nyní příznačně slouží jako testovací místo.

 ?? Foto: Profimedia ?? Dlouhé čekání na test Fronta v New Yorku na Páté Avenue naproti Empire State Building. Lidé na test čekají i celé hodiny.
Foto: Profimedia Dlouhé čekání na test Fronta v New Yorku na Páté Avenue naproti Empire State Building. Lidé na test čekají i celé hodiny.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia