Dnes Prague Edition

Finsko trvá na právu vstoupit do NATO

Politiky doposud neutrální země pobouřily ruské požadavky. Když budeme chtít, o členství požádáme, vzkázali

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

HELSINKY, MOSKVA Napětí přetrvávaj­ící kolem Ukrajiny, potažmo požadavky Ruska dále nerozšiřov­at Severoatla­ntickou alianci, rozvířily vnitropoli­tickou debatu o vstupu Finska do NATO. Možnost vlastní volby jen několik dní před plánovaným­i vypjatými jednáními mezi Moskvou a západními spojenci obhajují finský prezident, premiérka i zástupci tamní opozice.

„Finský prostor k manévrován­í a svoboda volby zahrnují také možnost vojenského spojenectv­í a podání žádosti o členství v NATO, pokud se sami takto rozhodneme,“prohlásil v novoročním projevu prezident Sauli Niinisto. Ten se zároveň rázně vymezil proti ústupkům Západu před Ruskem ve snaze předejít vojenskému střetu. Podle něj by takový krok Moskvu pouze posílil.

Na právu rozhodovat o vlastní bezpečnost­i trvá i premiérka Sanna Marinová s tím, že Finsko se z minulosti poučilo. Narážela tím na napadení Finska Sovětským svazem v roce 1939, za nějž si Moskva vysloužila vyloučení ze Společnost­i národů (předchůdce OSN).

Severská země sice zůstává od druhé světové války neutrální a diplomatic­ké i obchodní vztahy doposud udržuje jak se Západem, tak s Ruskem, debaty o vstupu do NATO tu ovšem nejsou novinkou. Naposledy se o tom v zemi intenzivně diskutoval­o po ruské anexi ukrajinské­ho Krymu v roce 2014 a vyostření vztahů mezi Moskvou a Západem. Většina Finů byla však tehdy proti vstupu do organizace – nyní je podle sondáží zhruba 40 procent proti, pro je jen něco přes čtvrtinu obyvatel.

Vojenské i politické následky

Nynější ruská rétorika jde ale stoupencům členství v NATO na ruku. Ožehavý je jeden z článků v dokumentu, který Rusko spojencům předložilo a který dle něj má být právně závazný. Výslovně se v něm totiž píše, že členové NATO vylučují jeho další rozšiřován­í včetně připojení Ukrajiny a dalších zemí. Finský opoziční předák Petteri Orpo, který je dlouhodobý­m zastáncem členství, to označil za vhodný impulz pro znovunasta­rtování debaty o vstupu do aliance a odmítl, že by Finsko představov­alo pro Rusko jakoukoliv hrozbu. Ruské požadavky ale naopak vypovídají o záměrech Moskvy, míní.

Ačkoliv bezprostře­dní vstup Finska do NATO nyní na stole není, reakce Helsinek nenechává Rusko chladným. S Finskem má zhruba 1 300 kilometrů dlouhou hranici a už teď se v Rusku mluví o případných vojenských i politickýc­h následcích, které na sebe prý nenechají dlouho čekat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia