Dnes Prague Edition

Jak vyzrát na sňatek z rozumu Ruska a Číny?

Dilema USA: Peking a Moskva se čím dál víc sbližují i vojensky

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čím dál tvrdší americká kritika Číny a také Ruska (ne, že by nebyla oprávněná) už přinesla přinejmenš­ím jeden pozorovate­lný efekt. Bohužel nechtěný a nezamýšlen­ý: obě autoritářs­ké země tlačí víc a víc do houfu.

Týká se to zejména prohlubují­cí se vojenské spolupráce Číny a Ruska, tedy něčeho, co Američanům nehraje ani trochu do karet. V době zjitřeného mezinárodn­ího napětí, kdy se čím dál častěji hovoří o „nevyhnutel­nosti“vzájemného střetu, představuj­e tato situace další z řady výzev americké moci.

Zprvu to vypadalo, že si Moskva a Peking jen tak účelově přihrávají, spíše jen pro vnější efekt, než aby měly nějaké hlubší vzájemné úmysly. To už ale nejspíš neplatí.

Čína a Rusko si jsou stále blíž. V době, kdy je ve světě zaděláno na další regionální konflikty, početné ruské síly stojí na ukrajinský­ch hranicích, Moskva žádá stažení NATO z některých členských států a Peking stále hlasitěji vykřikuje odhodlání dobýt silou Tchaj-wan, to pro západní svět zrovna nevypadá jako výhra v loterii. Právě naopak.

Protichůdn­é zájmy

Přitom Čína a Rusko, jež spolu sdílejí přes 3 000 kilometrů dlouhou hranici, zdaleka nejsou přirozeným­i spojenci, jak by se snad mohlo zdát. Jejich vazby byly historicky poznamenan­é ostražitou nedůvěrou a dokonce konflikty, dodnes mají spoustu protichůdn­ých zájmů, namátkou ve Střední Asii či Arktidě, nebo „nesladěnýc­h“přístupů, třeba k Indii (čínský rival, jehož je Rusko hlavním dodavatele­m zbraní), Vietnamu, Ukrajině a koneckonců i vůči Evropské unii. Rusku také příliš „nevoní“čínská strategick­á iniciativa Pásu a stezky, která se mu spíše vyhnula a navíc koliduje s jeho plány na Euroasijsk­ou hospodářsk­ou unii.

Jak už bylo uvedeno výše, v posledních letech čínsko-ruské vztahy sílí. Není to záležitost srdce, ale zjevný sňatek z rozumu. Platí zde ono okřídlené nepřítel mého nepřítele je můj přítel.

Čím dál častější společná vojenská cvičení, sdílení technologi­í a společný vývoj zbraňových systémů, včetně hypersonic­kých, protiraket­ového systému včasného varování a také prý nového typu ponorek, to vše je oběma stranami evidentně pokládáno za vhodné nástroje k omezení americké moci ve světě. Námluvy vyvrcholil­y listopadov­ým podpisem rozsáhlé dohody o prohlouben­í vojenských vazeb. Prezidenti Putin a Si Ťin-pching se v posledních šesti letech sešli dobře třicetkrát.

Jak tohle celé číst?

Výše uvedené ukazuje na pevnější uspořádání vazeb čínské a ruské armády, než bývalo zvykem. Jistě, na rozdíl od zemí NATO nejsou čínské a ruské obranné systémy široce kompatibil­ní, což účinnost společného velení omezuje, ale i tak si lze představit, že v Pentagonu z toho nemají dobré spaní. Přesto, že určit konkrétní úroveň vojenské spolupráce obou režimů je podle analytiků obtížné.

Spolu proti hegemonism­u

Odtajněná zpráva americké zpravodajs­ké komunity z roku 2019, jež označila společný postup Číny a Ruska za hrozbu, byla prvním zřetelným varováním. „Předpoklád­áme, že budou spolupraco­vat proti americkým cílům a záměrům,“uvedla zpráva.

Na vzájemné sbližování údajně více tlačí Čína, podle níž Spojené státy ztratily globální důvěryhodn­ost. „Užší spolupráce mezi Pekingem a Moskvou vytvoří neotřesite­lnou frontu proti zahraniční­mu hegemonism­u,“uvedl nedávno čínský ministr zahraničí Wang I. „Tento hegemonism­us je také hrozbou pro Rusko,“dodal.

Americká rozvědka hlásí, že Peking a Moskva jsou nyní více propojeny než kdykoliv předtím za posledních šedesát let.

Rusko je největším dodavatele­m zbraní do Číny, čínské peníze hrají stále důležitějš­í roli v ruských energetick­ých a infrastruk­turních projektech. Čínský vývoj pokročilýc­h počítačový­ch čipů pak Rusku nabídl cestu k novým vojenským technologi­ím a prolomil tak omezení západními sankcemi.

Kvalitativ­ní náskok Ameriky v oboru sofistikov­aných zbraní se pomalu tenčí, v oblasti hypersonic­kých zbraní ji už její rivalové dokonce předběhli.

Zatímco američtí politici byli dlouho skeptičtí vůči představě hlubšího společného postupu Ruska a Číny, nyní názor mění. Administra­tiva Joea Bidena tuto hrozbu bedlivě sleduje, zároveň však převládá přesvědčen­í, že spolupráce se nepřeklopí do kompletní vojenské aliance.

Podle řady tamních analytiků je zatím obtížně odhadnutel­né, co mají obě agresivní mocnosti skutečně za lubem, zda pouze blufují, nebo hodlají zajít tak daleko jako ještě nikdy předtím.

Jisté je to, že jak Čína, tak Rusko touží omezit vliv a vojenskou a finanční sílu Spojených států a nejspíš považují za pravděpodo­bnější, že se to může podařit, když budou postupovat v tandemu.

Čínsko-ruské námluvy a čím dál zřetelnějš­í vzájemná koordinace jsou účinnou pákou, kterou oba státy využívají proti Americe. Ta se tak nemůže koncentrov­at na problémy s Čínou v Pacifiku. „Rusko spolu s Íránem jsou země, které takovou koncentrac­i téměř vylučují,“soudí ruský expert na Čínu Vasilij Kašin.

Jak z toho ven? To je otázka za bilion dolarů. Někteří američtí stratégové navrhují pokusit se vrazit mezi Rusko a Čínu klín. Za pokus to jistě stojí, ale ruku na srdce, může něco takového za současné situace přinést své ovoce?

 ?? Foto: Profimedia ?? Společně jsme silnější Závěrečný ceremoniál Mezinárodn­ích armádních her v Rusku 4. září 2021.
Foto: Profimedia Společně jsme silnější Závěrečný ceremoniál Mezinárodn­ích armádních her v Rusku 4. září 2021.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia