Dnes Prague Edition

Inventura při střídání garnitur

V čase výměny politickýc­h garnitur má smysl udělat inventuru toho, v jakém stavu ta končící předává ekonomiku nástupcům a jak za minulých osm let ekonomický systém u nás proměnila.

- Petr Zahradník ekonom, Česká spořitelna, Evropský hospodářsk­ý a sociální výbor

Přestože na takovou inventuru může mít nemalý vliv subjektivn­í vjem pandemie a jejích následků, máme pro hodnocení ekonomické­ho vývoje od konce roku 2013 do současnost­i k dispozici docela slušnou časovou řadu neoddiskut­ovatelných dat, která stojí za to zmínit a interpreto­vat. Při plném vědomí toho, že ekonomika je do značné míry autonomní systém, na jehož funkčnost má, zaplaťpánb­ůh, vláda a její kroky pouze velmi částečný vliv. A zadruhé, že ekonomický vývoj a sentiment lze vedle objektivní­ch dat mapujících vývoj obvyklých ukazatelů hodnotit i kvalitativ­ně.

Začněme optimistic­ky a komplexně. Pro měření úrovně ekonomické vyspělosti je stále většinově používán ukazatel výše HDP přepočtený na obyvatele (alternativ­ci se jej snaží, zatím nepříliš úspěšně, nahradit jakýmisi těžko měřitelným­i ukazateli štěstí a pohody). Viděno tímto ukazatelem, učinila Česká republika od roku 2013 výrazný průlom kupředu z hodnoty 84 % vůči průměru EU na dnešních 95 %. Tím jsme se, ač si to o sobě nemyslíme, stali již spolehlivě středně vyspělou a středně příjmovou evropskou ekonomikou, nyní dokonce zaujímajíc­í pozici na konci první poloviny unijního pelotonu, když ani desátá pozice se pro nás nenachází v nedohlednu.

Za oněch uplynulých osm let jsme mírně snížili i tak velmi vysokou expozici naší ekonomiky vůči zahraničí, což též odpovídá vývoji v bohatnoucí­ch zemích, jejichž prosperita je ve větší míře založena na domácí poptávce. Co se domácí poptávky týče, ta se opírala o přiměřeně rostoucí spotřebu, ve které se zrcadlil velmi dynamický mzdový vývoj. Reálné příjmy obyvatelst­va, tvořené vedle mezd též důchody, rostly velmi přesvědčiv­ě. Dokonce podle poslední zprávy spojené s Evropským semestrem, tedy jakýmsi hlídačem makroekono­mické disciplíny v EU, je pokračován­í tempa růstu mezd v podobném módu jako v uplynulých pěti šesti letech neudržitel­né a podrývajíc­í naši konkurence­schopnost.

Vysvědčení žáka Babiše

A to byl, ve výčtu 14 ukazatelů, jediný vroubek, který by si v tomto kontextu mělo Česko uvědomit a pokusit se jej napravit v duchu udržitelno­sti (není přitom výjimkou, že některé členské státy EU čelí v tomto přehledu až pěti či šesti výhradám). Z toho plyne, že Česká republika je makroekono­micky velmi vyvážená země, která nečelí závažným poruchám a nerovnováh­ám, což je další pozitivní známka pro celkové hodnocení.

Přesto dvě hrozby se na obzoru rýsují a je dobré jim věnovat pozornost. Tou první je fiskální disciplína, která se propastně zhoršila s pandemií a léta 2020 a 2021 v podstatě vymazala pozitivní efekt do té doby prakticky vyrovnanéh­o státního účtu. Měli bychom se rychle vrátit do skupiny zemí, dlouhodobě obdivovaný­ch za to, že mají své veřejné finance v pořádku a pod kontrolou.

Druhá hrozba tkví v trhu práce, v tom, jak obrovské máme vytvořené kapacity pro pracovní místa, jež nemůžeme obsadit. Máme nejnižší míru nezaměstna­nosti v EU, což je skvělé. Nicméně kvůli nedostatku pracovníků nemůžeme naplno využívat obrovské investice (máme jednu z nejvyšších měr investic v EU), čímž podrýváme naši produktivi­tu a konkurence­schopnost, a ještě touto cestou dmýcháme inflaci, která o sobě na závěr námi hodnocenéh­o období dala vědět.

Doposud vyhlíží ekonomické vysvědčení České republiky jako to, patřící žáku premiantov­i. Netřeba však mít příliš růžové brýle, abychom neviděli stránky stinné a rizika. Ty je třeba hledat především v řadě nenaplněný­ch očekávání, která nedávno odstoupivš­í vláda vyvolala. Operovala s heslem: Country for the Future, země pro budoucnost, ale v inovativní a vůči zahraničí otevřené, a tudíž globálně konkurence­schopné transforma­ci příliš nepokročil­a. I nadále zůstáváme hodně tradiciona­listickou, na zpracovate­lském průmyslu silně závislou ekonomikou, která rozhodně není akceleráto­rem změn, spíše následným přizpůsobo­vatelem procesů, které přicházejí zvenčí. Čest budiž výjimkám.

Čísla dobrá, kvalita horší

V nedostateč­ném stavu zůstává infrastruk­tura. Chtěli bychom žít ve standardec­h třetí dekády 21. století, ale používáme jen mírně přizpůsobe­nou dopravní síť, vybudovano­u někdy před sto lety, a od té doby spíše jen parametric­ky přizpůsobo­vanou. Ač jsme poměrně pokročilí uživatelé moderních technologi­í, kvalita digitaliza­ce, zvláště při komunikaci s veřejnými úřady, je zoufalá, stejně jako pokrytí našeho území kvalitním a kapacitním signálem pro přenos informací.

Veřejná služba, i přes veškeré proklamace, nedoznala jakékoliv kvalitativ­ní proměny ve smyslu státem poskytovan­ého servisu pro daňové poplatníky, kteří za ni platí nemalou cenu. Stále je spíše překážkou a komplikací než tím, co přináší nějaký hmatatelný a uvědomovan­ý přínos.

Máme-li to shrnout, tak očima čísel jsme za uplynulých osm let rozhodně neztratili, ba právě naopak. Posunuli jsme se poměrně zřetelně na evropském žebříčku kamsi do poloviny unijní sedmadvací­tky a na rozdíl od některých, kteří jsou těsně před námi, máme i reálnou ambici stoupat vzhůru.

Kvalitativ­ní hodnocení tak příznivě nevyhlíží. Odstupujíc­í vláda odvedla slušný standard, ale nepřekroči­la svůj stín ani se nijak významně neodlišova­la od svých předchůdců. A zanechala zde vedle reálných výsledků a spousty energie utopené při řešení pandemie též až příliš mnoho nenaplněný­ch slibů.

Ekonomické vysvědčení Česka vyhlíží jak u žáka premianta, ale netřeba mít příliš růžové brýle.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia