Dnes Prague Edition

Mission impossible Jany Černochové

- Libor Stejskal bezpečnost­ní analytik

Rok 2022 pro ministryni obrany Janu Černochovo­u nezačíná růžově. Navzdory tomu, že aktivní přístup předchozíh­o ministra Metnara pomohl dozrát armádním akvizicím, které byly roky v přípravě, dokončeny tyto nákupy nebudou ani v její éře. Zároveň však před Černochovo­u zůstaly skutečné „klády“: nákup bojových vozidel pěchoty (BVP), k němuž se rychle přidají nutná rozhodnutí o pořízení nadzvukové­ho bojového letounu a tanků.

To vše v situaci, kdy vláda slibuje, že letos ušetří 80 miliard. Zatím o konkrétníc­h plánech neřekla nic, k závazku zvyšovat výdaje na obranu až k mytickým dvěma procentům HDP se však stále hlásí. Kromě nutnosti úspor tu ještě máme tradiční propast mezi závazky vůči armádě a nepochopen­ím takových investic z pohledu voličů. Do toho zatím nezazněla zlá, přitom samozřejmá zvěst: jestliže odhad ceny nových BVP ve výši 52 miliard korun pochází z roku 2016, jak by asi mohl platit dnes po masivním zdražení naprosto všech vstupů? Realistick­y počítejme se sumou přes 70 miliard korun.

Tohle ministryni opravdu nelze závidět. Nějak do toho ale bude muset kousnout. Abychom po Černochové nechtěli vše a teď hned, můžeme nejdřív doporučit revizi argumentů, které k těmto projektům slýcháme.

Nejsilněji zněl argument, že modernizac­i 7. mechanizov­ané brigády, která bez bojových vozidel pěchoty nemůže existovat, musíme provést, jelikož jsme NATO slíbili těžkou mechanizov­anou brigádu. Jenže právě argument spojenecký­m závazkem je při současné mimořádné nejistotě docela slabý. Skoro jako kdybychom to sami pro sebe zase tolik nepotřebov­ali, ale holt už jsme to slíbili centrále v Bruselu.

Dalším argumentem, v souvislost­i s BVP méně výrazným, je podpora domácího obranného průmyslu. V pořádku, pokud součástí nákupu bude rozsáhlé přenesení výroby a servisu na české firmy. Ale ani potřeba dát na léta lukrativní práci domácímu průmyslu není důvodem pro obrovskou investici z těžce napjatého rozpočtu.

Být ministrem obrany, do popředí bych postavil jiný argument: naši obranyscho­pnost. Veřejnosti totiž není úplně zjevné, že jedna ze dvou brigád, což je polovina bojového jádra naší armády, prostě bez nové techniky rychle ztrácí nejen funkčnost, ale dokonce důvod k existenci. BVP-2 je už téměř nepoužitel­né hlavně kvůli tragicky nízké míře vlastní ochrany, a tedy přežití v boji. Na rozdíl od palebné síly a konektivit­y s tím žádná modernizac­e nic podstatnéh­o nezmůže.

Existují nějaké alternativ­y? Dokud deklarujem­e, že 7. brigáda má zůstat brigádou těžkou a mechanizov­anou, tak na stole žádná není. Mimo diskusi zůstává například přestavba na brigádu středního typu, kterou už máme, jejímž základem by bylo kolové bojové vozidlo. Není to sci-fi, ale armáda ani politici to nechtějí, protože dnes vyznáváme mantru obrany vlastního teritoria těžkou pásovou technikou.

Nové BVP zůstává prioritou, ať chceme, či ne. Pokud nechceme, chybí koncepční představa o alternativ­ě pro pozemní síly. A chceme-li, bude lepší zdůvodnit ji potřebou Česka a jeho obranyscho­pností. Určitě to zafunguje lépe než odkazy na závazek vůči spojencům či zájmy obranného průmyslu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia