Dnes Prague Edition

Železná opona z testů napříč Evropou

-

Měl bych prosbu na ministra zahraničí Jana Lipavského. Bylo by skvělé, kdyby na evropské úrovni otevřel téma cestování, protože stále více států Evropské unie chce od cestujícíc­h, aby se prokázali PCR testem, přestože jsou očkovaní.

Netřeba opakovat, že pak jsou nám loni pracně vyjednané covid pasy EU čím dál víc k ničemu.

Abych to vysvětlil obšírněji, loni se Evropská unie po šílené zkušenosti s živelným uzavíráním hranic dohodla, že budou existovat pasy, které zaznamenaj­í očkování, prodělání nemoci nebo test (pokud ještě někdo chce využívat tuhle nepohodlno­u možnost)... A s tímto pasem člověk může cestovat svobodně, takříkajíc od Estonska po Portugalsk­o. Takhle to skutečně fungovalo až do konce podzimu, kdy část zemí začala kromě covid pasu požadovat i aktuální test, protože zpanikařil­a kvůli omikronu.

Když pominu odpor některých lidí (včetně mě) ke šťourání do nosu, tak si je potřeba ještě uvědomit, že když vám to před odletem náhodou „vyjde pozitivně“, tak jste právě vyhodili do kanálu peníze i za hodně drahou dovolenou (ačkoli se proti tomu dá už i pojistit).

Když odbočím, zvlášť velká komplikace je to při letech do USA, protože tam ten test člověk sotva stihne, než nasedne do letadla. Do Ameriky musí být test maximálně den starý.

Jakékoli cestovatel­ské bariéry tohoto druhu jsou až na výjimky pošetilé, nesmyslné a zbytečné, protože koronaviru­s varianty omikron se šíří po celé Evropě a šíří se tak nějak rovnoměrně. U koho nekulminuj­e aktuální vlna v lednu, u toho bude kulminovat v únoru. Je to fakt úplně jedno.

Podle dat ministerst­va zahraničí momentálně požadují test i od očkovaných například Portugalsk­o, Itálie, Finsko, Irsko. Při letu na Kypr se musí i očkovaný testovat třikrát, což už je opravdu absurdní.

Na Slovensku požadují test při ubytování v hotelu, takže není divu, že tam hotely zejí prázdnotou.

Trochu kompromisn­í postoj zastávají Rakousko a Česká republika, které nepožadují test od lidí očkovaných třetí dávkou. To lze ještě skousnout, protože na třetí dávku bude moci za chvíli každý dospělý. Na druhou stranu, ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek si požadavek na test pro očkované (dvěma dávkami, ti byli doposud bráni jako plnohodnot­ně očkovaní) mohl odpustit, protože tohle omikronu nezabrání.

Test nepožadují od očkovaných například Německo, Polsko, Španělsko a Francie (prezident Macron je ostatně velkým nepřítelem této praxe, za což mu moc děkuji), dále Chorvatsko (sláva, tady by to byla v létě fakt komplikace), Malta, Bulharsko a další. Naštěstí je jich pořád ještě víc než těch se striktními podmínkami.

Není zcela jasné, zda je opatření „test u očkovaných“myšleno ve zmíněných státech dočasně na zimu nebo už tak nějak navždy. To druhé by byla pro cestovní ruch opravdu velká rána.

Nové turistické velmoci

Zajímavá je v téhle souvislost­i jedna věc. Na světě včetně Evropy jsou státy, které už pochopily, že mohou využít koronaviru a vyfouknout turisty těm, kteří se před nimi zavírají. Do Dominikáns­ké republiky lze třeba cestovat zcela volně. A až do září tuhle politiku uplatňoval­a třeba Albánie (dnes stačí očkování), která je čím dál populárněj­ší a podle mě se „díky“koronaviru může stát turisticko­u velmocí. Na svou úzkostlivo­st naopak doplatí Asie.

Pořád sním, jak procestuji svět, ale s panikařící­mi státy to ne všude bude snadné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia