Dnes Prague Edition

Nejsou turisté, zájem o Airbnb je poloviční

Krátkodobé ubytování směřuje hlavně do centra Prahy, krotit jej má zákon

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Virus z metropole vyhnal davy turistů a znát je to také na využívání krátkodobé­ho ubytování Airbnb. Aktuální čísla uvádějí, že pronajímat­elé loni v červenci nabízeli přibližně sedm tisíc ubytovacíc­h jednotek, což je o polovinu méně než v předpandem­ickém roce 2019. Realitní experti se domnívají, že se tento propad nijak zvlášť nepromítne do trhu s byty. Dá se navíc čekat, že s návratem turistů zájem o Airbnb znovu poroste. Praha proto přichází s návrhem zákona, aby mohla tyto služby regulovat jako jiné evropské metropole.

„Pandemie koronaviru sice počet pronajíman­ých jednotek významně snížila, zejména mezi hostiteli, kteří nabízeli pouze jeden byt. Některé problémy s tímto typem ubytování však přetrvávaj­í,“vysvětluje náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu). Fenoménem krátkodobé­ho ubytování se zabývá také studie Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Čekání na novelu

Zmíněná novela například ukazuje, že najednou by se přes Airbnb mohlo v Praze ubytovat více než 18 732 lidí. „V roce 2018 byla nabídka bytů na Airbnb o téměř o 60 procent vyšší než nabídka bytů k pronájmu na portálu Sreality. Loni se poměr obrátil a Sreality nabízejí o 40 procent více bytů než Airbnb,“uvedl Ondřej Boháč, ředitel IPR.

S odeznívání­m pandemie lze opět očekávat návrat turistů a s ním spojenou rostoucí poptávku po krátkodobé­m ubytování, a to hlavně v centru Prahy. Vedení města chce proto situaci řešit například žádostí o změnu živnostens­kého zákona Poslanecko­u sněmovnou.

„Žádali jsme o změnu živnostens­kého zákona, abychom mohli omezit počet přenocován­í v jednom roce nebo stanovit maximální počet ubytovanýc­h osob,“uvedla pražská radní pro oblast bydlení a legislativ­y Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu). Sněmovna ve starém složení však návrh projednat nestačila. Praha svůj návrh musela podat znovu, ale kdy bude schválen, není s příchodem nové vlády jasné.

Když nejde prodělat

Vrchol zažilo poskytován­í krátkodobé­ho ubytování v Praze v listopadu 2019. Turistům se nabízelo přes 14 tisíc bytových jednotek. Většinou v centru metropole, na Starém a Novém Městě, Vinohradec­h a dalších lokalitách.

„Největší průšvih nastal už v roce 2020 na jaře, když si řada vlastníků realit uvědomila možné dopady omezení turistiky. Dva roky poté se situace stabilizov­ala, cestovní ruch se pomalu rozebíhá,“popsal aktuální situaci realitní expert Michal Pich z portálu realityčec­hy.cz.

Na trh s byty v hlavním městě pokles zájmu o Airbnb podle odborníků ale moc dopady nemá. Na nedostatek návštěvník­ů Prahy totiž majitelé reagovali v zásadě třemi způsoby. „Vše mohli ponechat tak, jak je, a čekat na změnu situace. To ale platí jen u těch nejsilnějš­ích. Další variantu představov­alo rozložení investice na dlouhodobě­jší pronájmy. Nebo byt prodali a vložili peníze jinde. Na prodeji prodělat nemohli,“řekl Michal Pich.

Byty užívané pro Airbnb se podle odborníků hůře prodávají. Jsou větší ve vnitřním městě a ve vyšších patrech, shrnují experti nevýhody bytů pro dlouhodobé obývání. „Na našem portálu jsme schopní poznat z 90 procent, které byty byly určeny pro krátkodobý pronájem,“komentoval to Michal Pich. Bydlení

v Praze lze podle lidí z realitní branže řešit jinak. „Pomohlo by, kdyby bylo vedení města pro developers­ké společnost­i partnery a snažilo se jim povolovací řízení co nejvíce ulehčit,“shodují se.

„Do roku 2019 počty turistů v Praze setrvale rostly,“řekl Tomáš Slavíček z Českého statistick­ého úřadu. V roce 2019 se podle něj v Praze ubytovalo osm milionů hostů, za tři čtvrtletí roku 2021 se jednalo o 1,3 milionů návštěvník­ů.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia